Menu

Cele mai simple aperitive italiene

Astăzi vă prezint trei aperitive italiene extrem de simplu de făcut: Prosciutto e melone, Mozzarella e promodoro şi Gorgonzola e uva. Îmi e greu să consider că vă voi prezenta o reţetă, pentru că practic nu aveţi nimic de gătit, doar să aveţi grijă să alegeţi cele mai proaspete şi bune ingrediente, să le aranjaţi frumos şi să vă bucuraţi de ele împreuna cu prietenii. E o idee minunată pentru mesele festive, câştigaţi timp preţios pentru celelalte preparate şi efectul este garantat: sunt rafinate, delicioase şi foarte aspectoase.


Pentru Prosciutto e melone, aveţi nevoie de:
200g de prosciutto crudo (16 felii)
1 pepene galben mic
16 beţişoare de frigărui
2 mâini bune de rucola (opţional)
2 linguri de oţet balsamic de cea mai bună calitate (opţional)

Procesul e foarte simplu: tăiem pepenele galben pe jumătate şi ii scoatem seminţele, apoi îl tăiem felii de 2-3 centimetri lăţime pe care le curăţăm. Tăiem feliuţele de pepene astfel încât să formăm nişte cubuleţe. Apoi, tăiem feliile de prosciutto crudo în jumătate (folosim un cuţit cât mai bine ascuţit, să nu destrămăm fibrele). Punem pe un băţ de frigăriu alternativ câte un cubuleţ de pepene galben, o bucată de prosciutto împunsă de mai multe ori, iar un cubuleţ de pepene, cealaltă jumătate de felie de prociutto si la final un cubuleţ de pepene. Repetăm operaţunea până terminăm ingredientele

Pentru un plus de aspect, le-am aşezat pe toate în cerc pe un platou mare pe care am pus două mâini bune de rucola stropite cu puţin oţet balsamic de Modena. Că tot suntem la subiectul Italia şi oţetul balsamic, vă recomand să îl procuraţi pe cel mai de calitate şi dacă se poate direct din Italia. Nu am găsit oţet balsamic decent în România, oricât ar fi costat (şi am dat până la 50 de lei), o sticluţă adusă din Italia care a costat 9 euro este incomparabilă.

Pentru Mozzarella e promodoro, aveţi nevoie de:
o pungă de bulgăraşi de mozzarela în zer (20 de bulgăraşi)
300g de roşii cherry
10 beţişoare de frigărui

Procedăm asemănător ca la cele de mai sus. Pentru început spălăm roşiile cherry şi le punem pe un şervet curat care să absoarbă stropii de apă şi scurgem bulgăraşii de mozzarella într-o strecurătoare. Apoi, punem pe beţişoare alternativ: o roşie cherry, un bulgăraş de mozzarella, încă o roşioară, încă un bulgăraş şi terminam cu o ultimă roşioara. Repetăm până terminăm ingredientele.

Pentru Gorgonzola e uva, aveţi nevoie de:
150g de gorgonzola
300g struguri cu boabe mari (albi sau roze)
10 beţişoare de frigărui

Tăiem gorgonzola cu grijă în cubuleţe, să nu se fărâme. Spălăm boabele de struguri şi le punem pe un şervet sau într-o strecurătoare. Punem pe beţişoare alternativ boabe de struguri şi cubuleţe de gorgonzola şi servim cu poftă :).

În privinţa modului de prezentare, puteţi să fiţi creativi şi să infigeţi toate beţisoarele într-o jumătate de pepene întors invers pe o farfurie mare. Sau puteţi să înlocuiţi beţişoarele de frigărui cu scobitori şi să puneţi pe fiecare doar câte o bucăţică din fiecare şi să le serviţi pe un platou mare puse între frunze de rucola.

Fiţi inventivi!

Pozele sunt făcute de Radu.

2 Comments

  • Pere umplute cu gorgonzola « KissTheCook
    22 noiembrie 2010 at 6:40

    […] umplute cu gorgonzola Din seria începută acum câteva zile cu aperitive simple italiene, pe care le-am servit invitaţilor cu ocazia îmbătrânirii cu încă un an, face parte şi […]

  • ionica
    12 decembrie 2012 at 18:40

    sunt intr-adevar bune

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.