Menu

Salată de legume cu somon marinat

A venit în sfârşit vara şi căldura. Aşa că este vremea să pregătim şi ceva reţete simple şi uşoare. Trebuie să recunosc că pe vremea asta prefer să stau ceva mai puţin în bucătărie şi să fac mai puţină căldură, dar, dacă aveţi norocul să staţi la curte vă recomand din suflet să preparaţi reţeta asta la grătarul de afară.

Aveam de la seara japoneză un pachet de somon marinat căruia îi pusesem gând rău să-l folosesc într-o reţetă pentru site. Restul reţetei mi l-am închipuit eu şi la final nu mi-a părut deloc rău de combinaţia aleasă: salată de legume de primăvară / vară coapte pe grătar cu somon marinat şi sos de mustar.

Avem nevoie de (pentru 4 porţii):

1 vânătă mare, pufoasă la atingere şi uşurică (vinetele care sunt grele comparativ cu dimensiunile sunt mai pline de sâmburi, aşa că le evităm, cele tari la atingere nu-s bine coapte)
2 ardei mari (unul roşu şi unul galben)
2-3 dovlecei lunguieţi
500g roşii cherry
4-6 fire de ceapă verde (în funcţie de cât de mari sunt)
o mână de verdeţuri proaspete (eu am pus pătrunjel, oregano, tarhon, mentă)
2-3 căţei de usturoi
1 lingură de muştar franţuzesc (mix de boabe de muştar marinate)
2 linguri de ulei de măsline
2 linguri de oţet balsamic

Mai întâi coacem toate legumele pe grătar (pe aragaz sau în curte, în funcţie de ce avem în dotare):

  • ardeii: îi coacem bine pe toate feţele şi îi punem într-un bol cu nişte sare pe care îl acoperim. Ardeii îi facem mai la început să aibă timp să şadă niţel să-i putem de decoji.
  • vânăta: o tăiem în felii de 1cm grosime şi o întoarcem de 4-5 de pe o parte pe cealaltă la intervat de 1-2 minute
  • dovleceii: îi tăiem în felii longitudinale de 1/2cm grosime şi în coacem uşor pe fiecare parte (atenţie, dovleceii se fac repede)
  • roşiile: le coacem până crapă uşor pieliţa si prind ceva urmă de grilaj. Nu le coacem ca să le înlăturăm coaja, doar cât să prindă puţin gust de afumat
  • ceapa verde: cu multă grijă să nu se ardă, o perpelim şi pe ea puţin pe grătarul sfârâind

Bun, după ce am terminat coptul legumelor şi am colectat minunăţiile într-un bol, le lăsăm 5-10 minute să se răcorească vreme în care pregătim sosul. Tocăm câţeii de usturoi şi verdeaţa mărunt şi le punem într-un mojar împreună cu boabele de muştar marinate. Pisăm totul vreo 2 minute, adăugând din când în când câte puţin ulei de măsline. Atenţie, nu trebuie să facem boabele de muştar terci, doar o parte din ele să fie zdrobite, cât să se amestece aromele. Adăugăm oţetul balsamic şi amestecăm si gata sosul.

Revenim la legume pe care pe măsură ce le tăiem le punem într-un bol mare: vinetele în două, ardeii (curăţaţi de coajă şi seminţe) fâşii, roşiile în două (doar cele mai mari), ceapa longitudinal (doar partea cu bulbi). Adăuăm în bol şi somonul marinat tăiat feliuţe lungi. Punem sosul deasupra şi amestecăm bine.

Poftă bună!

4 Comments

  • doina
    3 iunie 2010 at 17:57

    vreau si eu sa mananc asa ceva

  • doina
    3 iunie 2010 at 17:58

    unde trebuie sa ma prezint?

  • Catalina
    4 iunie 2010 at 12:44

    Strada Sperantei la parter 😛

    Numai sa ne anuntati din timp.

  • Ana
    4 iunie 2010 at 12:44

    Nu vine Mohamed la munte, vine muntele la Mohamed. Cand ai legumele necesare in gradina facem salata in curte la gratar cu lemne.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.