Menu

Biscuiţi cu brânză albastră

Biscuiti2-2540Povestea cu reţeta aceasta este destul de simplă: am văzut, am plăcut, am copt. Prima tranşă a fost dusă la un botez de Lie ciocârlie, proaspăt sosită în familia Dincă . Ţin minte că atunci nu am pus anumite componente în biscuiţi pentru că erau o grămadă de copii pe listă, mame care alăptau s.a.m.d. Cu toate acestea, tot mi s-au părut a fi nişte biscuiţi buni de ronţăit de către oricine. Sunt din aceia la care mănânci până termini tava 🙂

Eu, ca să nu fac asta, am adus tava la birou. Şi s-au terminat văzând cu ochii. Să mai fi fost 😛

De făcut nu se fac greu şi acest lucru poate fi confirmat de Ruxandra care este pe la începutul bucătărelilor.

Acum, după metoda fiecăruia de lucru şi ustensilele din dotare poate dura mai mult sau mai puţin până ajung în cuptor.

Ce-mi place la aceşti biscuiţi este faptul că se desfac în straturi la fel ca Vol-au-Vent de exemplu. Cred eu că ar fi şi mai pufoşi şi stratificaţi dacă aluatul ar fi împăturit de vreo câteva ori (ca la croissante).

Dar să purced la metoda lui Lebovitz, acest guru al bunăciunilor culinare.

Ingrediente pentru 25-30 biscuiţi (în funcţie de cat de mult întindeţi foaia de aluat, se cât de mare este forma cu care sunt tăiati)

100 g brânză albastră la temperatura camerei (la alegere, dar să fie din cea tare, nu cremoasă)
100 g unt 82% la temperatura camerei
2 linguri smântână
1 ou
100-120 g făină
(depinde de tip- eu am avut 650 şi am pus 130 g, Rux a avut 000 şi a pus 110 g)
1 ardei iute uscat (mic, mediu- după gust)
1 linguriţă seminţe de pin
1 linguriţă susan negru
1 linguriţă cimbru uscat
1 linguriţă chimen
1 vârf cuţit sare

În primul rând se pune brânza împreună cu untul într-un robot de bucătărie şi se transformă în pastă. Oul se separă, gălbenuşul se adaugă în robot, albuşul se lasă deoparte. Se adaugă sarea şi smântăna. Se încorporează.

Ardeiul iute se frământă cu degetele sau se taie felii subţiri şi se pune în robot. Se adaugă şi făina şi se încorporează. La acest moment se obţine un aluat moale, aproape ca o pastă. NU se mai adăugă făină, este exact cum trebuie. 🙂

Se scoate cu o paletă din robot şi se pune într-o folie alimentară. Se lasă 30-60 minute la congelator sau 1-2 ore la frigider.

Când acest timp s-a scurs, se porneşte cuptorul şi se lasă la 200 grade C.

Se înfăinează bine masa pentru că aluatul este foarte lipicios de felul lui. Se pune făină şi peste aluat şi se întinde cu grijă. Între 3-5 mm ar fi perfect. Sub trei biscuiţii ar fi prea subţiri.

Se taie cu o formă specială (sau un pahar, ca la gogoşi) se ung cu albuş de ou şi se presară pe ei la alegere, cimbru, seminţe de pin, susan negru sau chimen.

Se bagă la cuptor şi se coc până devin aurii (cam 10-15 minute).

Sunt delicioşi. De-li-cioşi!

Nutrition Facts
Per 1 piece (25)

Amount % Daily Value*
Calories 68
Total Fat 5g 8%
Sodium 68mg 3%
Total Carbohydrate 3g 1%
Sugars 0g
Protein 2g 4%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

12 Comments

  • Ioana
    23 ianuarie 2014 at 12:44

    Fac si eu. Juuuuur! 🙂

  • Cătălina
    24 ianuarie 2014 at 6:49

    Neaparat 😀

  • Marilena
    24 ianuarie 2014 at 17:51

    Suna (si arata!) foooarte bine! Cred ca sunt ideali pentru inceputul oricarei petreceri – la mine tocmai se apropie una, asa ca am notat 🙂

  • Andreea
    27 ianuarie 2014 at 13:26

    Bai, ce sa zic, au fost foarte buni! I-am terminat in maxim o ora. Aluatul, insa e cam pacatos. greu l-am mai intins. pe unii i-am facut cam prea grosi, dar o sa stiu data viitoare :). Eu am pus 110 gr de faina, dar cred ca mai mergea putina, macar la intins (adica incorporata in el, nu doar pe blat). Vezi ca ai uitat sa scrii in metoda de preparare cand se adauga sarea, in consecinta, ai mei au fost cam nesarati :)).

  • Cătălina
    27 ianuarie 2014 at 13:27

    Aoleu, merci. O pun acum 🙂

  • Lara
    15 februarie 2014 at 19:35

    Minunate fotografii, felicitari!!

  • Cătălina
    15 februarie 2014 at 19:41

    Multumesc frumos 🙂

  • Ana
    1 aprilie 2014 at 1:00

    Dar tot nu inteleg, de ce nu poate fi pusa branza albastra in biscuiti pentru mamici care alapteaza/copii mici? Eu stiu ca de la laptele crud care intra in branza cu mucegai pot fi luate niscaiva bacterii, insa la ce temperatura se coc biscuitii astia, cred ca moare si mama bacteriilor…

  • Cătălina
    1 aprilie 2014 at 10:06

    Bună Ana și mulțumesc pentru mesaj. De fiecare dată când gătesc pentru prieteni și pentru mici petreceri îi întreb dacă sunt probleme legate de alergii, dacă sunt doamne însărcinate sau care alăptează. Și mie se spune cam ce să nu folosesc. Sunt cazuri în care nu trebuie să folosesc migdale/nuci/alune, altele în care nu pot folosi căpșuni sau ouă. Din câte știu dacă pregătești termic brânza moale cu mucegai sau de tip brie (ș.a.) n-ar mai trebui să fie probleme, dar când ești mamă uneori sufli și în iaurt 🙂

  • Maia
    31 ianuarie 2017 at 10:22

    Imi spui te rog daca robotul de bucatarie poate fi inlocuit de mana sau un blender? 🙂 nu posed unul inca. multumesc tare!

  • Maia
    31 ianuarie 2017 at 10:25

    Buna. Imi spui te rog daca robotul poate fi inlocuit de mana sau blender? 🙂 Nu posed inca unul. Multumesc!

  • Cătălina
    31 ianuarie 2017 at 10:41

    Buna, desigur, singura problema e ca va fi lipicios, deci recomand cu mana mai degrabă decât cu blenderul.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.