Eu, ca să nu fac asta, am adus tava la birou. Şi s-au terminat văzând cu ochii. Să mai fi fost 😛
De făcut nu se fac greu şi acest lucru poate fi confirmat de Ruxandra care este pe la începutul bucătărelilor.
Acum, după metoda fiecăruia de lucru şi ustensilele din dotare poate dura mai mult sau mai puţin până ajung în cuptor.
Ce-mi place la aceşti biscuiţi este faptul că se desfac în straturi la fel ca Vol-au-Vent de exemplu. Cred eu că ar fi şi mai pufoşi şi stratificaţi dacă aluatul ar fi împăturit de vreo câteva ori (ca la croissante).
Dar să purced la metoda lui Lebovitz, acest guru al bunăciunilor culinare.
Ingrediente pentru 25-30 biscuiţi (în funcţie de cat de mult întindeţi foaia de aluat, se cât de mare este forma cu care sunt tăiati)
100 g brânză albastră la temperatura camerei (la alegere, dar să fie din cea tare, nu cremoasă)
100 g unt 82% la temperatura camerei
2 linguri smântână
1 ou
100-120 g făină (depinde de tip- eu am avut 650 şi am pus 130 g, Rux a avut 000 şi a pus 110 g)
1 ardei iute uscat (mic, mediu- după gust)
1 linguriţă seminţe de pin
1 linguriţă susan negru
1 linguriţă cimbru uscat
1 linguriţă chimen
1 vârf cuţit sare
În primul rând se pune brânza împreună cu untul într-un robot de bucătărie şi se transformă în pastă. Oul se separă, gălbenuşul se adaugă în robot, albuşul se lasă deoparte. Se adaugă sarea şi smântăna. Se încorporează.
Ardeiul iute se frământă cu degetele sau se taie felii subţiri şi se pune în robot. Se adaugă şi făina şi se încorporează. La acest moment se obţine un aluat moale, aproape ca o pastă. NU se mai adăugă făină, este exact cum trebuie. 🙂
Se scoate cu o paletă din robot şi se pune într-o folie alimentară. Se lasă 30-60 minute la congelator sau 1-2 ore la frigider.
Când acest timp s-a scurs, se porneşte cuptorul şi se lasă la 200 grade C.
Se înfăinează bine masa pentru că aluatul este foarte lipicios de felul lui. Se pune făină şi peste aluat şi se întinde cu grijă. Între 3-5 mm ar fi perfect. Sub trei biscuiţii ar fi prea subţiri.
Se taie cu o formă specială (sau un pahar, ca la gogoşi) se ung cu albuş de ou şi se presară pe ei la alegere, cimbru, seminţe de pin, susan negru sau chimen.
Se bagă la cuptor şi se coc până devin aurii (cam 10-15 minute).
Sunt delicioşi. De-li-cioşi!
12 Comments
Ioana
23 ianuarie 2014 at 12:44Fac si eu. Juuuuur! 🙂
Cătălina
24 ianuarie 2014 at 6:49Neaparat 😀
Marilena
24 ianuarie 2014 at 17:51Suna (si arata!) foooarte bine! Cred ca sunt ideali pentru inceputul oricarei petreceri – la mine tocmai se apropie una, asa ca am notat 🙂
Andreea
27 ianuarie 2014 at 13:26Bai, ce sa zic, au fost foarte buni! I-am terminat in maxim o ora. Aluatul, insa e cam pacatos. greu l-am mai intins. pe unii i-am facut cam prea grosi, dar o sa stiu data viitoare :). Eu am pus 110 gr de faina, dar cred ca mai mergea putina, macar la intins (adica incorporata in el, nu doar pe blat). Vezi ca ai uitat sa scrii in metoda de preparare cand se adauga sarea, in consecinta, ai mei au fost cam nesarati :)).
Cătălina
27 ianuarie 2014 at 13:27Aoleu, merci. O pun acum 🙂
Lara
15 februarie 2014 at 19:35Minunate fotografii, felicitari!!
Cătălina
15 februarie 2014 at 19:41Multumesc frumos 🙂
Ana
1 aprilie 2014 at 1:00Dar tot nu inteleg, de ce nu poate fi pusa branza albastra in biscuiti pentru mamici care alapteaza/copii mici? Eu stiu ca de la laptele crud care intra in branza cu mucegai pot fi luate niscaiva bacterii, insa la ce temperatura se coc biscuitii astia, cred ca moare si mama bacteriilor…
Cătălina
1 aprilie 2014 at 10:06Bună Ana și mulțumesc pentru mesaj. De fiecare dată când gătesc pentru prieteni și pentru mici petreceri îi întreb dacă sunt probleme legate de alergii, dacă sunt doamne însărcinate sau care alăptează. Și mie se spune cam ce să nu folosesc. Sunt cazuri în care nu trebuie să folosesc migdale/nuci/alune, altele în care nu pot folosi căpșuni sau ouă. Din câte știu dacă pregătești termic brânza moale cu mucegai sau de tip brie (ș.a.) n-ar mai trebui să fie probleme, dar când ești mamă uneori sufli și în iaurt 🙂
Maia
31 ianuarie 2017 at 10:22Imi spui te rog daca robotul de bucatarie poate fi inlocuit de mana sau un blender? 🙂 nu posed unul inca. multumesc tare!
Maia
31 ianuarie 2017 at 10:25Buna. Imi spui te rog daca robotul poate fi inlocuit de mana sau blender? 🙂 Nu posed inca unul. Multumesc!
Cătălina
31 ianuarie 2017 at 10:41Buna, desigur, singura problema e ca va fi lipicios, deci recomand cu mana mai degrabă decât cu blenderul.