Menu

Înghețată de gogoși

Chiar așa. Înghețată făcută din gogoși proaspete. Pentru că am pornit un proiecțel amuzant pe contul de Instagram unde i-am rugat pe cei ce mă urmăresc să îmi dea idei de deserturi pe care eu să le transform în înghețată.

Printre cheesecakes, cozonaci, dulce de leche și tarte cu fructe, s-a strecurat și nepoată-mea cu „gogoși”. Și mi-am zis că e o idee supersimpatică, drept pentru care am spart gheața cu ea. Am vorbit și cu Juha să-l întreb cum i se pare, la care el mi-a dat contul link la contul de youtube al câștigătorului Campionatului Mondial de Barista din 2007.

Se pare că el, adică James Hoffman, a prezentat o idee de cafea cu lapte infuzat cu gogoși. Și uite așa, am testat metoda lui cu un pic de strângere de inimă și cu mult entuziasm.

Ingrediente pentru înghețată (2 porții mari), vă sfătuiesc să dublați cantitățile dacă aveți familie mare

200 ml smântână dulce 30%

200 ml lapte dulce 3%

4 gălbenușuri de ou

4 gogoși (a 30 g fiecare)

2 linguri miere

1 vârf cuțit scorțișoară

1 vârf cuțit sare

Raportul gogoși: lichid este de 1 gogoașă de 30 g la 100 ml lichid.

Se taie gogoșile în bucăți mici apoi se zdrobesc. Se amestecă laptele și smântâna într-o cratiță, apoi se pun gogoșile zdrobite. Se amestecă bine și se pune totul pe foc mic. Se amestecă continuu până se obține ceva asemănător unui terci. Nu se fierbe pentru a nu schimba gustul lactatelor.

Se trece prin sită cu ajutorul unei spatule de silicon sau linguri. Acest amestec va fi destul de vâscos și cu bucățele minuscule de gogoși prin el (vor da înghețatei o textură mai grosieră și culoare mai închisă).

Dacă s-a răcit foarte mult cât timp a fost strecurată, se pune la loc pe foc și se aduce aproape de punctul de fierbere fără a fierbe, însă. 

Gălbenușurile se bat cu mierea până devin cremoase, pufoase (robot cu teluri pară). Se toarnă amestecul lichid peste gălbenușuri în fir subțire amestecându-se continuu.

Se toarnă totul înapoi în cratiță și se pune din nou pe foc mic. Se amestecă continuu până când se îngroașă ușor. Se ia de pe foc și se trece prin sită. Se poate răci la temperatura camerei sau pe baie de gheață.

După ce se răcește complet, se bagă la frigider cam o oră. Se scoate și se pune în mașina de înghețată pentru 20-30 minute.

Se poate servi imediat sau se mai poate băga la congelator.*

*Ce a rămas în urma strecurării a fost întins într-o tavă de cuptor (pe hârtie de copt), presărat foarte puțin zahăr și băgat la copt. Temperatura 180 grade C, ventilație, 20 minute- sau până devine brun roșcat și ușor crocant. La jumătatea timpului, se scoate tava și se taie forme de biscuiți cu un cuțit de pizza. Sau fiți mai isteți decât mine: tăiați niște pătrate mai mari și formați cornete pentru înghețată.

2 Comments

  • Vera
    21 aprilie 2021 at 13:21

    Fac!
    Mulțumesc de rețetă!

  • Cătălina
    23 aprilie 2021 at 9:52

    Cu multe placere, Vera!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.