Menu

Tofu marinat pane și legume proaspete

Tofu era în lista de alimente pe care nu voiam să le consum sub nicio formă. Noroc cu Andreea de la Chinesefood că mi-a deschis ochii și apetitul. Pentru că tofu poate fi extrem de gustos dacă este pregătit cum trebuie. tofu este destul de versatil, putând fi folosit ca atare în salate și stirfry-uri, în tocănițe sau în supe și uneori și în deserturi. Eu îl preferam marinat, tăvălit prin făină de tapioca sau amidon de porumb și apoi prăjit în baie de ulei.

Dar de data aceasta, inspirată de bolul cu katsudon și de Poke bowls (adică boluri cu pește, legume, orez sau tăiței), am preferat să îl fac în crustă crocantă de panko și să îl consum cu legume proaspete.

Ingrediente pentru tofu pane, legume și tăiței de orez

250 g tofu simplu, natur

Câteva linguri sos soia

2-3 căței usturoi

o bucată mică de ghimbir

1 ou

Făină

Panko (sau pesmet)

Legume pentru servit: 2 castraveți mici sau 1 mare, ciuperci shimeji, 1 avocado, 2 morcovi mici

2 porții tăiței din orez

ulei pentru prăjit

Pentru dressing:

2 linguri sos soia, 1 lingură ulei susan, 1 lingură oțet de orez, 1 căței usturoi, 1 linguriță semințe susan

Usturoiul se strivește și se toacă mărunt, ghimbirul se dă pe răzătoarea mică. Se amestecă cu sosul de soia și se pun într-o pungă sau cutie din plastic. Bucata de tofu se taie în două bucăți egale (pe grosime). Cele două bucăți se pun șn marinadă și se lasă așa cam 2 ore. Din când în când se întorc feliile de tofu pentru a se marina pe toate părțile.

Legumele se taie astfel: castraveții în felii subțiri, morcovul julienne, avocado-ul felii, shimeji se desprind din buchet.

Morcovul și ciupercile shimeji se călesc 2 minute în puțin ulei de floarea-soarelui. Se lasă toate deoparte. Se pun tăițeii de orez la fiert (conform instrucțiunilor). Se scurg și se lasă la răcit într-o sită. Se agită din când în când pentru a nu se lipi între ei.

Când trec cele două ore, se scoate tofu-ul de la marinat și se tamponează cu un șervet de bucătărie curat.

Se pregătesc 3 boluri cu făină, ou bătut cu furculița și respectiv panko sau pesmet.

Se pune uleiul în tigaie și se pornește focul. Feliile de tofu se trec prin făină, ou și la final prin panko apoi se pun în tigaie. Uleiul trebuie să fie bine încins dar să nu fumege. Se lasă tofu la prăjit până când se rumenește bine pe toate părțile.

Se scoate pe șervet de bucătarie și se pregătesc bolurile: se pun tăițeii în boluri, de jur împrejur legumele. Bucățile de tofu se taie felii groase de cca 1,5 cm și se pun în bol.

Se toacă mărunt usturoiul pentru dressing, apoi toate ingredientele se pun într-un borcănel, se pune capacul și se agită bine.

Se pune dressing în bol și cam atât. Itadakimasu!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.