Menu

Pui karaage

Karaage este o metodă de prăjit în ulei carne, pește sau legume trecute prin amidon și/sau făină. Supranumit și JFC (Japanese Fried Chicken), puiul gătit prin metoda karaage este foarte popular în Japonia. Este foarte crocant și rapid de mâncat. Și zic asta după ce și eu și Juha am halit tot fără să îi păstrăm și copilului.

Deși se face foarte ușor, partea cea mai grea este curățatul bucătăriei după. Așa că cei cu airfryer sunt superavantajați în această ecuație (l-am comandat și eu pe al nostru și-l așteptăm cu drag și dor).

Fără a mai sta la taclale iată de ce este nevoie pentru aceste bucățele delicioase de pui.

Ingrediente pentru pui karaage (2-3 porții)

3 pulpe de pui întregi mari (sau fără os, dar cu piele!)

100 ml sos soia

3-4 căței usturoi

1 bucățică ghimbir (cam cât jumătate din degetul mare (2-3 cm))

1 lingură mirin

3 linguri făină

3 linguri amidon de porumb sau de cartofi

aproximativ 1 l ulei pentru prăjit, rezistent la temperaturi înalte (de floarea-soarelui, arahide, rapiță)

sare, piper

Mod de prepare: dacă nu găsiți (din oarece motiv pulpe gata dezosate) se dezosează cele 3 pulpe de pui. Se taie pielea și tendoanele în partea de sus a pulpei, apoi se curăța carnea de pe os cu partea netăioasă a cuțitului. Adică se coboară în jos pe os spre încheietură, lăsând osul curat și încercând pe cât posibil să nu se facă pielea și carnea ferfeliță. Scot toate oasele și cartilagiile și se pune pulp cu piele în sus. Se tamponează cu un șervet curat.

Usturoiul se trece prin zdrobitor, ghimbirul se zdrobește cu latul cuțitului și apoi se toacă mărunt sau se rade pe răzătoarea mică.

Într-o casoletă din plastic se pune sosul soia, mirinul, usturoiul și ghimbirul.

Pulpele de pui se taie în bucăți mici, cam de 2 mușcături (4-5 cm), să zic. se sărează și se pipereaza apoi se pun în casoleta cu marinadă, se pune capac și se agită bine. Dacă nu este nicio casoletă la îndemână merge pus totul într-o pungă Ziploc și frământat până ce toate bucățile iau contact cu sosul de soia. Se lasă la marinat în frigider minim 30 minute. Eu le-am lăsat cam o oră.

Se scot apoi de la frigider și se pregătesc de prăjit astfel.

Se pune uleiul într-o oală adâncă. Dacă aveți termometru, acum e timpul să îl atașați la vas. Porniți focul mare dar nu la maxim. Uleiul trebuie să ajungă undeva pe la 175°C. Dacă nu aveți termometru, când uleiul începe să se miște în oală se aruncă o bucățică mică de pâine și se așteaptă până când aceasta se ridică rumenă la suprafață.

Cel mai ușor mod de lucru este: o tavă cu amestecul de făină și amidon, un grătar de cuptor peste care se pun câteva șervete de hârtie de bucătărie, casoleta cu bucăți de pui.

Se iau câte 4-5 bucăți de pui, se tăvălesc bine prin amestecul de făină și amidon apoi se scutură și se pun în vasul de prăjit pentru 2-3 minute. Se scot, se pun pe grătar, se pregătesc restul de bucăți la fel. Se servesc cu maioneză și salată de varză chinezească. Eu am tras ușor la tigaie niște morcovi julienne și varză chinezească. S-au bătut lupii la gura noastră, vă zic.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.