Menu

Ficelle au chorizo (Mini baghetă cu chorizo)

Când locuiam încă la București îmi plăcea să mă opresc în drum spre muncă la Pain Plaisir. Aproape întotdeauna pe lângă pâine și ceva dulce, îmi luam la pachet ficelle au chorizo care este extraordinară.

Ficelles sunt de fapt niște baghete mai subțiri. Să zicem că sunt niște grisine mai groase. Sau nu. Sunt niște pâini lungi și subțiri, ceva între baghetă și grisine. Cele cumpărate de la Pain Plaisir sunt făcute cu maia însă eu nu mai cresc maia de ceva ani așa că am apelat la drojdie uscată și dospire lungă la frigider.

Partea bună la această rețetă este că are ingrediente foarte puține și dacă înlocuim chorizo cu roșii uscate, măsline sau usturoi etc devine vegană.

Am găsit rețeta aceasta pe site-ul lui ChefNini însă am mărit cantitatea de apă și am modificat timpul de dospit (de la 2 ore la 18 ore) și copt pentru că am vrut să mă apropii la calitate de cele de la Pain Plaisir.

Ingrediente pentru ficelle cu chorizo (ies 4 ficelles de 25-30 cm)

250 g făină 650 (T65- dacă găsiți franțuzească)- puteți folosi și făină normală numai că e posibil să fie nevoie ajustarea cantității de apă

200 g apă

5,5 g drojdie uscată

2 linguri ulei măsline

1 jumătate linguriță sare de mare

100 g cârnat chorizo tăiat mărunt

Într-un bol mare se pun făina, drojdia uscată și sarea. Se amestecă ușor cu degetele și se face o gaură în mijloc unde se pun apa și uleiul de măsline. De aici începe frăntarea care poate fi făcută cu mâna, cu robotul staționar sau cu cel manual cu palete de frământat (cum am eu).

Cu robotul de mână se amestecă ingredientele solide cu cele lichide la viteză minimă, apoi se „frământă” la viteza a doua pentru 5-6 minute.

Se acoperă bolul cu folie alimentară și se bagă la frigider pentru 12- 18 ore.

Aluatul meu s-a triplat în volum după 18 ore. Am vorbit cu Andreuța de la TasteBazaar și ea m-a sfătuit să nu o mai las la temperatura camerei ci să îi fac shaping și să o bag la copt. Zis și făcut. Andie a zis și ea să formez ficelle cât este aluatul rece și mai ușor de manevrat.

Se pudrează masa de lucru bine cu făină pentru că aluatul este foarte hidratat (foarte moale) și se lipește. Se pudrează și mâinile cu făină. Se pune aluatul pe masa de lucru și se taie în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se întinde în formă de dreptunghi cu latura mare de 20-25 cm. Se pun câteva bucăți de chorizo în treimea superioară apoi se îndoaie prima treime spre interior, apoi se îndoaie din nou și se închide fiecare ficelle (vezi imagini). Se mai modelează puțin cu mâna să fie cât de cât uniforme pe lungime.

Se pornește cuptorul și se lasă la încins la 205 °C (dacă este cuptor cu funcție de aburi se folosește cu aceasta și se alimentează cu apă. Dacă cuptorul este fără aburi, se pune o tavă pe fundul cuptorului și după ce se bagă ficelles la copt, se toarnă apă. Se închide repede ușa cuptorului și se coace pentru 25 minute sau până când coaja devine aurie.

Coptul la aburi nu este necesar pe troată perioada coacerii așa că nu este nevoie să realimentați cu apă.

Se servesc cu unt, cu hummus, cu ce vă pică la îndemână dacă nu le mâncați imediat, calde, cum am făcut noi. :))

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.