Menu

Înghețată cu levănțică și salep

Din ciclul „ai grijă câtă levănțică pui în desert ca să nu faci săpun”, aproape că am comis-o. Noroc că m-a domolit Juha că alfel făceam parfumerie în casă și o înghețată imposibil de mâncat.

Rețeta de azi este o amestecătură de flori. Și salep. Mi-aș fi dorit să mai găsesc toporași (grădinile au fost pline!) și să îi folosesc în loc de lavandă. Dar n-a mai fost să fie. Plus că în cartier e plin de pisici (majoritatea în călduri) și cred că sfârșeam cu o înghețată care să miroasă a… pipi.

Dar salvarea a venit de la un cadou primit de la Andie. Adică de la un borcan de zahăr cu levănțică din Provence. Zic salvare pentru că tot încerc să folosesc florile în mâncare, și până acum am avut cu succes ingrediente precum flori de soc, salcâm, trandafir, bujor de grădină, iasomie, levănțică, caprifoi.

Aud că florile de liliac ar fi extraordinare, cele de cireș japonez delicate iar cele de magnolie foarte aromate.

Revenind, nu am găsit toporași/violete, am apelat la levănțică. Și în timp ce pregăteam baza pentru înghețată mi-am dat seama că la un moment dat am găsit salep într-o cafenea turcească din București, și că îl luasem ca să-mi fac băutura aromată sau înghețată. Așa că a intrat și el pe lista ingredientelor. Salep-ul este parte componentă a înghețatei turcești, dondurma. Aceea pe care o tot vedem în clipuri pe youtube care se întiiiiiinde și se întiiiiinde. 🙂

Ingrediente pentru înghețată de levănțică și salep

300 ml lapte 3,5%
300 ml smântână dulce 30%
6 gălbenușuri de ou
100 g zahăr tos cu lavandă sau 100 g zahăr tos + 1 lingură de lavandă
40 g salep– nu exagerați cu el, are și el o aromă destul de puternică
*opțional am încercat pentru culoarea lila, praf de afine (numai că gălbenușurile fiind foarte galbene, violet+galben= verde)
un praf de sare


**Această înghețată se poate face și fără gălbenușuri datorită consistenței finale date de praful de salep.

În primul rând, se pun sarea și zahărul peste gălbenușuri și se bat împreună până când se dizolvă. Sau aproape. Separat, se pun într-o oală și apoi pe foc smântâna dulce și laptele (și praful de afine). Se aduc la punctul de fierbere. Se pun puțin câte puțin (așa fierbinți) peste gălbenușuri amestecându-se mereu. După care se toarnă tot, se răstoarnă înapoi cratiță și se pune pe foc mediu. Se amestecă mereu până se îngroașă. Se ia de pe foc, se trece printr-o sită, se pune salepul, se amestecă bine și se lasă la răcit. Se acoperă cu o folie alimentară pentru a nu face pojghiță.

Se poate răci în vas cu gheață, apoi la frigider.

Când este rece, compoziția se toarnă într-o cutie din plastic și se pune la congelator. NU este nevoie să o scoateți și s-o amestecați. Salep-ul și grăsimea din lapte și smântână o ajută să rămână maleabilă și fără cristale de gheață.

Se servește rece, cu sau fără flori comestibile (panseluțe de la Microgreens România, în cazul de față).

Între timp am aflat și de ce nu am găsit salep (pur), deși cred că e neprețuit, în Turcia. Se pare că specia de orhidee din care este făcut este pe cale de dispariție. Salep-ul folosit de mine are în componență 2% pudră pură, restul e format din amidon și lapte praf. Mulțumiri lui Florin de la Crazy Mother Cooker pentru toate aceste informații.

Note:

Înghețată cu levănțică găsim și la:

De lavandă și miere la Crazy Mother Cooker
Înghețată raw de lavandă și mure la MaRaw
Cu levânțică și miere de la Miha, De prin lume adunate

2 Comments

  • Titel
    16 mai 2017 at 10:37

    Tocmai am luat o mașină de făcut înghețată, după niște încercări nereușite de pus compoziția direct la congelator și descoperit că raportul între grăsime și apă a fost incorect și, în loc de cremă rece, am avut fulgi de gheață cu cocoloașe. Cred că facem inaugurarea mașinii începând de la rețeta asta, că deja îmi plouă-n gură, și pare să fie și cu șanse foarte bune de succes. Garderobă, nu te văd cu ochi buni…

  • Catalina
    16 mai 2017 at 10:39

    Sa stii ca poti face fara salep, dar sa pui si niste vanilie 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.