Mă gândeam să pregătesc tarta cum o fac americanii pe cea de dovleac, cu multe mirodenii și cu lapte condensat. După ce am căutat pe net dacă merge, am găsit aceeași metodă la Comfortably Hungry așa că m-am apucat de treabă. Am luat o mică plasă cu laptele condensat de la Mega pentru ca era de fapt pentru cafea, dar tarta a ieșit bine oricum. Voi lucrați cu lapte condensat adevărat (am găsit la Auchan, de exemplu).
Cea mai migăloasă parte din rețeta aceasta este obținerea piureului din moșmoane. Dar cu puțină răbdare și ceva mozolire pe mâini, se rezolvă.
Ingrediente pentru tartă cu moșmoane
Ingrediente pentru umplutură
1 kg moșmoane întregi
o cutie lapte condensat
100 g zahăr
2 ouă mari
1 steluță anason
1 păstaie cardamon negru
3 păstăi cardamon verde
4 cuișoare
15 g scorțișoară întreagă sau măcinată
un vârf cuțit sare
Ingrediente pentru baza de tartă (diametru tavă de 29 cm)
300 g făină albă
150 g unt rece
1 vârf cuţit sare
2-5 linguri lapte rece (depinde de făină)
Prima dată se rezolvă treaba cu aluatul de tartă și apoi, cât timp acesta e la rece, se muncește la piureul de moșmoane și apoi la umplutură.
Se pune făina într-un robot de bucătărie împreună cu untul rece tăiat cuburi. Se pulsează de câteva ori până când compoziția capătă aspect de nisip și apoi se adaugă laptele rece puțin câte puțin, amestecându-se până când se obține o bilă de aluat. În lipsa unui robot sau dacă se preferă lucrul manual, procedura este ca aici, cu excepția oului. Aluatul se înfășoară în folie alimentară și apoi se bagă la frigider pentru cel puțin 30 minute.
Unii preferă să producă piure-ul de moșmoane după ce se fierb puțin fructele. Ce-i drept, din cauza semințelor mari și cam multe din fructe, ajută mult la separare. Eu nu am fiert fructele, dar n-a fost ușor să le trag prin sită. Nici imposibil, de altfel.
Așadar, se spală bine fructele, se curăță de pielițe (cu mâna) și se înlătură moțul. Se pun într-o sită și cu ajutorul unei lingure se presează până când rămân doar semințele și cotoarele. Se obține între 500-600 piure moșmoane.
Se pune într-un robot de bucătărie, se adaugă laptele condensat și sarea și se amestecă bine. Piureul are tendința să se lipească de pereții vasului așa că trebui desprins cu ajutorul unei palete de silicon (din când în când). Se adaugă ouăle, se amestecă bine. Toate mirodeniile se pun într-un vas de blender manual (cel mic) și se mărunțesc bine. În acest caz este foarte utilă o râșniță sau, dacă nu aveți de niciunele cumpărați toate ingredientele sub formă de pulbere (nu e bai dacă nu găsiți unele dintre ele- din câte știu nu exista anason stelat și cuișoare măcinate). După măcinare, se trec printr-o sită fină să nu avem accidente la gingii cu bucăți de anason sau cuișoare.
Se pune pulberea peste amestecul de umplutură și se omogenizează. Acesta va fi curgător, și gros o smântână dulce.
Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.
Se scoate aluatul de la frigider, se lasă 5 minute să ajungă cât de cât la temperatura camerei și se întinde. Se pune în tavă. Se poate coace în alb 15 minute sau se poate turna umplutura și băga la cuptor ca atare.
Se lasă 45 minute, apoi se scoate și se lasă la răcit. Se servește cu frișcă neîndulcită sau cu înghețată de vanilie/iaurt.
Eu aveam niște bezea de la un desert făcut cu o zi înainte așa că am rupt-o bucăți și am ornat cum am putut mai bine.
Notă:
Rețetă cu moșmoane găsim și la Laura Sava.
No Comments