Menu

Tartă cu nuci pecan şi mere (coaptă la aburi)

Tarta cu pecan si mere-4830Acum câţiva ani cotrobăiam pe Amazon în căutare de cărţi cu reţete de prăjituri (care să fie accesibile la preţ şi care să conţină reţete de efect şi mai uşor de făcut). Aşa că am găsit-o pe mărunţica aceasta cu un nume mai mult decât sugestiv: „Cute Cakes„.

În ea am citit prima dată despre tarta cu pecan şi mere şi m-am îndrăgostit iremediabil de ea. Tot de pe atunci am încercat-o de vreo 5-6 ori, am schimbat diverse chestii şi am copt-o în vreo 3 feluri de cuptoare (pe gaz, electrice cu aburi, electrice).
O să trec prin toate trei versiunile încercate până acum, două astăzi şi una la un moment dat 🙂

Reţeta de astăzi nu este de post, dar am făcut una şi fără unt, ouă sau smântână pe care o voi publica cu altă ocazie.

Ingrediente (8 porţii generoase, tavă de 26 cm diametru)

Ingrediente pentru aluat:

200 g făină albă (se cerne înainte)
80 g unt rece
50 g zahăr brun
2 gălbenușuri sau un ou întreg
sare
o lingură apă rece

Ingrediente pentru compoziție:

150 g nuci pecan
150 g unt
150 g zahăr tos alb, muscovado sau brun
(atenție! zahărul muscovado va schimba culoarea compoziției în maro închis)
75 ml smântână dulce (>30%)
2 ouă
2 mere aromate
(din familia Jonathan, Golden- eu am folosit în timp şi Pink Lady®)

Înghețată sau smântână dulce pentru servit

În primul rând se pun făina și untul rece într-un robot cu lame și se amestecă la putere medie. Dacă nu aveţi robot, aluatul se poate pregăti şi cu mâinile sau cu furculiţa. Când se formează firimituri mici se adaugă cele două gălbenușuri, sarea și zahărul.
În cazul în care aluatul este încă fărâmicios și neadunat se adaugă și lingura de apă rece (chiar două, dacă este necesar). Se amestecă în continuare până se formează o bilă de aluat.

Se îmbracă bila în folie alimentară și se pune la frigider pentru 30 minute.

În acest timp, se curăță merele de coajă, se taie cuburi medii.
Smântâna, untul și zahărul se pun într-o crăticioară rezistentă termic și se pun pe foc mic. Se aduc la punctul de fierbere al smântânii, se ia de pe foc și se amestecă ușor cu un tel până se dizolvă zahărul.

Se pun merele cuburi și nucile și se lasă deoparte pentru 10 minute. Separat, se bat cele două ouă și se pun peste compoziție. Se încorporează.

Se scoate bila de aluat de la frigider și pentru o mai ușoară manevrare se pune între două coli de hârtie de copt și se întinde cu ajutorul unui făcăleț.

Se unge o tavă de tartă cu puțin unt/ulei, se așază foaia de aluat. Se unge cu ou bătut. Se adaugă și compoziția de mere și nuci și se bagă la cuptorul deja pregătit.

Cuptorul trebuie să fie la 180 grade C, funcția „aer cald și aer fierbinte (25% abur)”. Se ține la cuptor 20-25 minute sau până când începe să se coloreze frumos în brun și să formeze crustă.
Desigur, se poate folosi orice tip de cuptor, temperatura şi timpul de copt rămânând aceleaşi.

Se servește caldă cu înghețată sau smântână dulce.

Note:
Imaginile au fost realizate de Juha si de mine.

Alte reţete de deserturi cu nuci pecan găsiţi şi la:

Reţete ca la mama- cu nuci pecan şi caramel
Bucătăria cu mirodenii- dovleac şi pecan
Bucătăria Adrianei- Tartă cu nuci
Teo’s Kitchen- plăcintă cu pecan

Ana, pe când încă mai era la kissthecook.
Altă tartă cu mere, pecan şi sirop de arţar de pe KTC.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.