M-am abonat la site-ul lui David Leibovitz de ceva vreme. Într-o dimineaţă, m-am trezit foarte devreme şi, afişat pe displayul laptopului rămas deschis era postul „Making glazed fruit…”. L-am citit cu emoţie şi mi-am zis că voi pregăti fructe în acest fel, în curand. M-am oprit la mandarine.
Dar cum se confiază fructele? În fapt, procesul este relativ simplu şi este datorat osmozei. Practic, apa din fructe este înlocuită cu sirop de zahăr. Adică soluţia mai concentrată ia locul celei cu concentraţie mai mică.
Trebuie reţinuţi 3 paşi: încălzire sirop, fiert fructe, lăsat fructe în sirop la răcit. Dar sa vedem cum stă treaba mai pe larg.
Lista ingredientor este scurtă:
7 mandarine (sau oricâte doriţi, dar va trebui să modificaţi şi restul cantităţilor)- aproximativ 0,800- 0,900 kg
1,3 kg zahăr alb tos
2,5- 3 litri apă
Se spală foarte bine mandarinele, la nevoie se utilizează un burete, fără a se răni coaja sau se lasă o vreme în apă cu bicarbonat de sodiu după cum sugerează Bogdan.
Se lasă la scurs, iar după, cu o frigăruie lungă din lemn se străpung fructele dintr-un capăt în celălalt.
Se pun fructele într-un vas larg (gen cratiţă), se acoperă cu apă şi se pun pe foc. Dupa ce apa începe să fiarbă, se lasă focul mic să bolborosească molcom. Fructele se scot cam după o oră, o oră şi jumătate, când devin uşor translucide. Se lasă la scurs.
Din apă şi zahăr se pregăteşte un sirop care se pune pe foc şi se lasă până când începe să fiarbă.
Se pun fructele, se acoperă cu o sită metalică sau farfurie pentru a rămâne imersate cu totul şi se lasă la fiert uşor cam 20- 30 minute. Se opreşte focul şi se lasă aşa peste noapte. Pentru mine a fost destul de uşor pentru că am pregătit totul într-o seară de luni (prima zi), iar de marţi seara (a doua zi) am repetat cele trei operaţiuni despre care scriam mai sus.
Marţi (a doua zi)- se aduce siropul la punctul de fierbere pe foc ceva mai zglobiu, se lasă apoi la minim cam 20- 30 minute. Se opreşte focul şi se lasă fructele la răcit lent în sirop.
Miercuri (a treia zi)- se aduce siropul la punctul de fierbere pe foc ceva mai zglobiu, se lasă apoi la minim cam 20- 30 minute. Se opreşte focul şi se lasă fructele la răcit lent în sirop.
Joi (a patra zi) – la fel
Vineri (a cincea zi)- la fel
Sâmbătă (a şasea zi)- se aduce siropul la punctul de fierbere pe foc ceva mai zglobiu, se lasă apoi la minim cam 20- 30 minute. Se opreşte focul şi se lasă fructele la răcit lent în sirop. Nu am termometru decât pănâ pe la 60 grade Celsius aşa că nu am putut controla ultima parte conform spuselor lui Leibovitz.
Duminică dimineaţa sau când vă faceţi timp, se scot mandarinele din sirop (care între timp a scăzut la jumătate) şi se lasă mai întâi într-o sită pentru scurgerea surplusului de sirop, iar apoi pe un grătar metalic cam 12- 48 ore.
Pe site-ul „Confiseriei Lilamand” din Franţa am găsit câteva pasaje care meţionează ca fructele se lasă la fiert şi răcit separat cam 1-2 săptămâni, iar scurgerea siropului durează cam 2-3 săptămâni. Binenţeles, totul în mediu controlat.
Cum aşa ceva e mai puţin posibil acasă, mandarinele se pot păstra fie în siropul propriu şi scurse când este nevoie (după cum sugerează Pim ), fie se pot păstra într-un borcan sterilizat înainte, fără sirop în frigider.
A doua soluţie este bună doar dacă puneţi porţii mici de fructe în mai multe borcane (cam câte aţi mânca/ folosi la prăjitură o dată) altfel riscaţi să apară tot felul de mucegaiuri dacă deschideţi borcanele.
Personal, am folosit mandarinele confiate la brioşe, cramique, torturi şi tarte. Ba chiar am mâncat cu puţin unt sărat pe biscuiţi. Cu ceai de lavandă alături 🙂
11 Comments
Bogdan
10 mai 2011 at 11:28Multam de mentiune – eu folosesc bic. de sodiu pentru a curata legumele si fructele de pesticide.
Mandarinele arata super, dar ai si investit mult timp la ele :). Eu am luat din Pta Matache niste mandarine confiate dar gustul puternic de coaja m-a facut sa nu termin cele 100g cumparate. In schimb, ma dau in vant dupa grapefruit si cocos confiate dar nu ma vad facandu-le in casa prea curand
Cătălina
10 mai 2011 at 11:36Sunt fructe care se confiaza si fara coaja: kiwi, ananas, pere si cred ca si unele citrice. De fapt poti sa vezi pe site-ul celor de la “Confiseriei Lilamand” cam ce si cum 🙂
Stelian
10 mai 2011 at 12:07Daca dau o poza cu biciclete 😀 primesc un borcan? 😀
Cătălina
10 mai 2011 at 12:09Primesti una ca am ramas doar cu 3 intr-un borcan. Si nu mai fac curand. Cel putin nu mandarine 😛
Florin
10 mai 2011 at 14:58Arata interesant, dar nu se compara cu pisica…iti vine s-o mananci, nu altceva 🙂
Ana
10 mai 2011 at 16:19Rezista la fel de bine si daca inlocuiesc zaharul cu indulcitorul?
Cătălina
10 mai 2011 at 16:27Sincer, nu stiu. Am cautat si pe net dar nu am gasit referiri decat la indulcitori naturali (mapple syrup/ sugar de exemplu). Ma mai documentez si postez aici. 🙂
Ana
10 mai 2011 at 18:03multumesc 🙂
nicoleta
16 mai 2011 at 14:41Miami. Sunt bune? Merita sa astept o saptamana sa le fac (3 ca sa le mananc)? Cred ca o sa fac si eu. mmmmmmmmmmmmmmmm
Mai ales ca nu dai mult din maini :).
Cătălina
16 mai 2011 at 14:57Poti sa-ti trimit prin Mariusic. Sunt foarte dulci dar aromate, eu le folosesc aproape numai la prajituri. Cred ca poti incerca si cu alte fructe dar vor fi diferiti timpii de fierbere.
Tort de caramel şi pomelo « KissTheCook
17 mai 2011 at 11:03[…] ml smântână dulce 32% 150 g zahăr 100 g unt la temperatura camerei 1 pomelo (0,700- 1 kg) 1 mandarină confiată (sau una proaspătă) 200 g curmale fără […]