Prima dată a fost la o seară organizată de Electrolux, Chef’s Table, mai precis. Atunci am pregătit, sub îndrumarea Chef-ului Ashlie Dias, o specialitate indiană numită Masala Daal. Care mi-a plăcut mult (chiar dacă a trebuit să stau lângă ea câteva ore până a fiert şi s-a mărunţit bine).
Dar nu despre masala Daal voi vorbi azi ci despre o reţetă cu linte verde pe care am încropit-o după ce Andra de la Mentă şi Rozmarin a lansat o provocareculinară punând la bătaie o supercarte: Yotam Ottolenghi, “Jerusalem”.
Aşa că-n acest week-end, printre vizite şi momente de studiu şi pregătit diverse (stock de vită, stock de pui, prăjituri cu cremă de portocale roşii etc), am făcut şi această mâncare aromată cu linte.
Sper să placă publicului şi Andrei chiar dacă, personal, sunt mai mulţumită de gustul acestei mâncări decât de aspectul final şi fotografiile realizate.
Ingrediente (3 persoane)
200 g linte verde
1 cutie lapte cocos
1 litru stock de legume
1 ceapă roşie
1 morcov
4 căţei usturoi
3 batoane mici de scorţişoară tip cassia
5 frunze lime
1 jumătate linguriţă coriandru boabe
1 lime (coajă rasă şi/sau tăiată mai mare)
4-5 crenguţe de mentă proaspătă
apă pentru completare
1 lingură unt, ghee (unt clarifiat) sau ulei (pentru vegani)
sare, piper după gust
În primul rând se spală lintea bine şi se lasă deoparte. Ceapa, morcovul şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt.
Se pune o lingură de ghee/ulei la încins şi apoi se pun împreună scorţişoara, frunzele de lime, coriandrul. Se călesc uşor, fără să se ardă. Se adaugă ceapa, morcovul şi usturoiul şi se lasă şi ele vreo 1-2 minute la călit, amestecând din când în când.
Se pune lintea, se amestecă şi se lasă tot vreo 2 minute. Se toarnă stock-ul de legume şi se aduce la Punctul de fierbere. Se micşorează focul şi se lasă la fiert încet pentru 30 minute.
Se adaugă laptele de cocos şi câteva bucăţi din coaja de lime, tăiate fâşii subţiri şi se lasă în continuare la fiert până când lintea se înmoaie. La mine a durat mai mult de o oră. Atenţie! dacă mâncarea scade prea mult dar lintea este încă nefăcută, se mai adaugă câte un pic de apă.
Spre sfârşit se toacă menta mărunt şi se adaugă în mâncare.
Se serveşte fierbinte, cu coajă de lime rasă deasupra şi frunze de mentă proaspătă.
Notă
Alte reţete cu linte din blogosfera românească:
1. Andra Constaninescu cu a sa Mejadra cu linte galbena si orez basmati [*vegan]
2. Cu cârnăciori sau fără de la Reţete ca la mama cu Laura Laurenţiu
3. Supă de linte ca-n Turcia de la le Blog Picant
4. Salată de ceapă verde şi linte pregătită de Ligia Pop
5. Mercimek Corbasi de la Mitiniţa
6. Mâncare rapidă din linte şi roşii proaspete de la Blog cu legume.
3 Comments
Georgiana & Iolanda Voinea
17 februarie 2014 at 20:11Noua ne place lintea la nebunie. Arata grozav ce-ai facut tu acolo 🙂
Cătălina
18 februarie 2014 at 12:16Multumesc!
TeoBucatar
19 februarie 2014 at 10:55Super arome!