Plăcinta aceasta am făcut-o prima dată în ultima vacanță de la Vammala. Stăteam noi în căsuța din pădure și ni s-a făcut poftă de ceva dulce. Am cotrobăit prin congelatorul Leenei și am găsit o cutie cu fragi și afine. Apoi am dat o raită în curte și m-am întors cu un buchet de pețioli de rubarbă.
Am intrat în casa unde-și coace soacra pâinile și plăcintele și m-am apucat de treabă. În fața mesei de lucru este o fereastră mare. E minunat să frămânți și să ai priveliștea aceea în față: curtea verde, cerul albastru, casele roșii. Și păsările de curte mișunând care încotro.
Am repetat această tartă ieri, doar că am scos din congelator căpșune, afine, mure și rubarbă. A ieșit mai mare, la fel de gustoasă și a fost mâncată rapid (cu înghețată).
Rețeta este luată dintr-o carte de bucate finlandeză dar nu este complicată. Are aluat cu unt smântână dulce , cea făcută ieri are de pate sucree (adică unt și zahăr). Dar au fost la fel de bune.
Cea de la Vammala este făcută cu mâna, cea de acasă la robot. Procedați cum vă e mai ușor.
Ingrediente pentru plăcintă cu fructe de pădure, versiunea mai simplă
Pentru o tavă cu pereți detașabili și diametru de 24 cm, avem nevoie de
350 g făină albă
175 g unt 82% grăsime
1 lingură zahăr brun
2-3 linguri de lapte/apă rece
300 g mure
300 g căpșune
300 g afine
200 g rubarbă tăiată bucăți mici
50 g zahăr brun
1 lingură cu vârf făină de tapioca (sau amidon)
1 praf de sare
1 ou
Înainte de a începe, veți observa că în imagini este versiunea mai „grea” a rețetei: pregătirea aluatului cu mâinile, aluatul are în componență și smântână dulce (în loc de laptele de la final care trebuie să îl lege.
Așadar, dacă aveți robot de bucătărie, se pun împreună făina, untul foarte rece tăiat cuburi și zahărul. Se amestecă până se formează firimiruti mari, se adaugă laptele/apa rece lingură cu lingură până ce aluatul se adună sub forma unei bile (adică foarte puțin, nu turnați un litru).
Se scoate aluatul, se taie cam o treime din el și ambele bucăți se îmbracă în folie și se țin la frigider 1 oră.
Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.
Într-o oală încăpătoare se pun fructele, sarea și zahărul și se dau într-un clocot. Adică nu se fac gem ci doar se fierb nițel cât să-și lase sirop. Se adaugă lingura de făină de tapioca, se amestecă, se lasă pe foc mic 2 minute și se pune deoparte. Se lasă la răcit. Se amestecă din când în când pentru că are tendința de a forma crustă.
Se ia bucata mare de aluat din frigider și se întinde. Se pune în tavă (inclusiv pe pereții ei), se înțeapă pe fund. Se pune tava 30 minute la frigider (treaba asta e opțională, dacă nu aveți timp). Se pun fructele, se nivelează. Se ia bucata mică de aluat, se întinde și se pune deasupra. Se sigilează cumva fructele înăuntru. Mie aproooaaaape că mi-a ieșit, nu au scos sos decât printr-un locșor.
Dacă e timp și inspirație (și aluat mai mult) se pot face flori, fructe pentru ornat. Se taie aluatul în câteva locuri pentru a lăsa aerul să iasă. Se unge cu ou bătut cu puțină sare.
Se bagă la cuptor și se coace 35-40 minute. Se mănâncă însoțită de înghețată
Cât timp a stat plăcinta aceasta la răcorit (versiunea finlandeză), am fost într-o mlaștină din pădurea din jurul casei. Am văzut acolo pentru prima dată o mare de plante de Rhododendron tomentosum. Trecuseră florile de ceva vreme dar în aer plutea un miros dulce amețitor de ceai. Am cules pentru prima dată și afine de mlaștină și merișoare sălbatice.
Note:
Alte rețete de plăcinte cu fructe de pădure:
De la Cookie Jar- Plăcintă americană
De la Farfuridi- decorată mai frumos decât a mea
No Comments