Bunica îmi întinsese o plapumă și-mi pusese perne pe jos într-una din camerele casei în care nu locuiam (erau două lipite una de alta în aceeași curte- una din chirpici, în care locuiam și una din cărămidă în care ne-am mutat mai târziu). Așadar, pe plapuma ceea îmi petreceam eu zilele prea toride, înconjurată de mere și de cărți și de Moș Ene și nisipul lui magic.
La fel, mătușa Liliana de la Aninoasa, sora mai mare a mamei știa că odată ajunsă la ea mă voi refugia în grădina mare pe o rogojină, șă citesc povești interzise copiilor (1001 de nopți) și să-i golesc pomii de mere, prune și alune.
Dar nimeni nu se plângea de acest lucru pentru că de obicei, băiețoasa din mine își făcea de cap la fotbal sau prin corcodușii și perii vecinilor așa că momentele mele de lectură erau și momentele lor de relaxare.
Tarte Tatin cu mere mi-a făcut prima dată Juha. A făcut varinta clasică, adică doar mere, unt și caramel, și de n-ar fi fost aluatul diferit aș fi jurat că seamănă la gust cu tortul de mere pe care îl făcea mama (și din care mâncam doar blatul și frișca 🙂 ).
A fost de ajuns să gust și să-mi dau seama că ceva s-a schimbat și că nu este atât de grav să faci prăjituri cu mere și că ele pot fi și delicioase.
Așa că într-o zi am făcut primul meu tatin de mere. Apoi al doilea, de pere și levănțică. Al treilea, de mango. Apoi de caise și m-am întors iar la mere.
Ca și astăzi, de altfel.
Nu am însoțit tarta tatin cu frișcă ci am pregătit un sos din brânză de capră cu lapte dulce. Au mers de minune împreună.
Ingrediente pentru o tartă de 24 cm diametru
Pentru aluat
200 g făină albă
100 g unt
1 linguriță zahăr alb brun
1 linguriță scorțișoară măcinată
1 vârf de linguriță nucșoară măcinată
50 ml lapte
sare
Pentru umplutură
3 mere Golden (sau Jonathan)
100 g zahăr brun
50 g unt
50 ml apă
1 jumătate lămâie
1 crenguță de rozmarin
10-15 alune de pădure prăjite ușor în tigaie
Pentru sos
100 g brânză de capră
50 ml lapte dulce
Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C.
Făina, untul rece tăiat cuburi, zahărul, scorțișoara, nucșoara și sarea se pun într-un robot de bucătărie și se amestecă până se formează firimituri mici de aluat. Se adaugă treptat laptele până se unesc toate cele și se formează o bilă de aluat. Se întinde între două coli de hârtie de copt și se bagă la rece.
Se curăță merele de coajă și se taie în felii subțiri. Se pregătește un caramel din zahăr și apă la care se adaugă zeama de la jumătatea de lămâie. Se lasă să fiarbă până se întărește ușor și apoi se adaugă untul bucățică cu bucățică amestecându-se mereu până la încorporare. Se adaugă crenguța de rozmarin. Se toarnă în tava în care se va coace tarta, cu tot cu rozmarin, se pun feliile de mere în cercuri concentrice (sau alandala dacă nu aveți o problemă cu… dezordinea în prăjituri), se adaugă și alunele de pădure.
Se scoate aluatul din frigider, se pune deasupra merelor și se „sigilează bine”. Se înțeapă din loc în loc cu furculița.
Se bagă la cuptor și se lasă aproximativ 30-40 mninute până când aluatul capătă o culoare aurie.
Se răstoarnă pe o farfurie mare (platou).
Brânza de capră și laptele dulce se pun într-un vas și țaca-paca obținem sosul cu ajutorul robotului mic de mână pe funcția pasat.
Se servește caldă cu sos peste. Nu exagerați cu sosul pentru că brânza de capră are aroma ei puternică și specifică. Se mai poate mânca cu înghețată de vanilie sau pur și simplu cu iaurt rece sau frișcă bătută.
Notă: am pregătit această tartă la îndemnul Andrei (de la mentasirozmarin) pentru provocarea Dulce Românie din luna ianuarie 2013.
4 Comments
Ioana
25 ianuarie 2013 at 12:43Minunat tot: si poze si reteta si povestioara.
Rita
26 ianuarie 2013 at 10:04Lumina din pozele tale parca imi aduce aminte de primavara. Merele au prins o culoare foarte frumoasa, aurie. Exact cum imi place. Sa ai un weekend frumos!
Dana
29 ianuarie 2013 at 18:42Tarta Tatin este divina, cu alune cred ca i se schimba aroma…parca imi vine un damf!
Andra
29 ianuarie 2013 at 22:04Imi place foarte mult ideea sosului din branza de capra langa Tarta Tatin! Branza si merele intotdeauna s-au impacat bine si in bucataria mea 🙂