Menu

Îngheţată de vanilie cu sirop de oţet balsamic şi biscuiţi de ovăz

Din micile bucurii ale vieţii face parte şi… îngheţata. De fapt aş numi-o chiar mare mai ales dacă la un moment dat te trezeşti cu o maşină de făcut îngheţată cadou. Cum a păţit Juha.

În vacanţa pe care mi-am luat-o de mai mult de o săptămână am mâncat tot felul de bunătăţi făcute de noi sau luate din diverse locuri ştiute de Juha.

Prin a doua zi de la sosirea în Tampere, ne-am apucat (el de pregătit, eu de pozat) şi de această reţetă- care în fapt înglobează vreo trei chestii- îngheţata, biscuiţii, siropul.

Ingrediente pentru îngheţată de vanilie

6 gălbenuşuri de ou
100 g zahăr pudră
300 ml lapte (de preferat mai gras)
300 ml smântână dulce (30- 35%)
1 păstaie de vanilie (călătoare ca şi mine, adusă tocmai de la Băcănie )

Ingrediente pentru biscuiţi

80 grame fulgi de ovăz (din aceia compactaţi)
35 g făină albă de grâu
80 g zahăr
1 jumătate linguriţă praf de copt
1 linguriţe zahăr vanilat

38 ml smântână dulce (30- 35%)
50 ml unt topit

Ingrediente pentru sirop

200 ml oţet balsamic
1 lingură miere de albine

Cred că cea mai grea parte din reţetă a fost aşteptarea, fără exagerare 🙂 Altfel, treaba se execută rapid şi elegant, după cum urmează:

Gălbenuşurile se pun într-un vas şi se bat cu mixerul, apoi se adaugă puţin câte puţin zahărul pudră amestecându-se încontinuu. Şi tot aşa până când compoziţia devine cremoasă şi albicioasă.

În alt vas se amestecă laptele cu smântâna şi se adaugă seminţele şi păstaia de vanilie. Se pun la foc până se înfierbântă, fără a le lasă să fiarbă. Se scoate păstaia de vanilie.

Se toarnă puţin peste gălbenuşuri pentru a le încălzi apoi gălbenuşurile se pun peste lapte şi smântână şi se mai pun oleacă la foc.
Se amestecă mereu pentru a nu se lipi. Se lasă cam 4- 5 minute.

Se iau de pe foc şi se lasă la răcit (în baie de apă rece, eventual).

Se încropeşte un amestec din oţet balsamic şi miere, se amestecă şi se pune vasul la foc mic. Se lasă până când siropul se îngroaşă bine. Apoi se opreşte focul şi se lasă la răcit.

Pentru biscuiţi se amestecă întâi ingredientele uscate: fulgii de ovăz, făina, zahărul, praful de copt, zahărul vanilat. Când sunt destul de omogenizate, se adaugă untul topit, se amestecă şi apoi se toarnă şi smântâna dulce peste. Se amestecă bine din nou.

Se pregăteşte o tavă cu un strat de hârtie de copt. Se pun porţii mici din compoziţie şi apoi se bagă la cuptorul încălzit în prelalbil la 200 grade Celsius. Se lasă cam 10 minute.

Noi am pus „din greşeală” mai mult unt şi ai noştri s-au întins şi s-au unit în tavă. Dar, în timp ce se răceau am tăiat forme din ei cu un pahar. Sunt destul de maleabili până se întăresc, Juha a făcut şi nişte cornete haioase, dar au pierit mâncate înainte de vreme (fie-le făina uşoară, nom!).

Dar, să revenim la îngheţată. După ce se răceşte oleacă, se bagă la frigider şi se lasă cam 30-40 minute sau până e rece bine.

Apoi intră în scenă maşina de îngheţată. Cuva lasată cu o zi înainte la congelator, se asamblează la loc, se pun paletele şi capacul şi se porneşte (cel puţin la acest model de maşinărie).

În timp ce pedalează de zor se toarnă compoziţia. Şi se spală toate vasele. Căci îi va lua cam 20- 30 minute maşinii să aducă crema la o consistenţă mai groasă.

Spălat vase- check!, învârtit prin jurul maşinii de îngheţată- check!, verificat consistenţă- check!
Acum se opreşte maşina, se ia o lingură şi se devo… toarnă compoziţia într-un alt vas. Se pune la congelator şi se lasă vreo 2-3 ore.

Se pregătesc vasele, lingurile, fructele, siropurile, polonicele, furcile şi topoarele… scuze, m-a luat puţin valul.

De fapt e simplu: cu o lingură sau cleşte de îngheţată, încălzit în apă caldă se fac guguloaie de îngheţată, se pun în castroane, se adaugă biscuiţi, sirop după gust şi ce mai doreşte inima (fructe, nuci, alune, etc).

Se mănâncă cu spor.

10 Comments

  • Alice
    28 iulie 2011 at 13:55

    wow!
    foto sunt….n-am cuvintele la mine…multa munca la inghetata asta :)) daca pun biscutii gata facuti? nu-i bine? :))

  • Cătălina
    29 iulie 2011 at 9:51

    Poti pune orice binenteles. Noi am pus si tot felul de fructe pe langa 🙂

  • […] de trandafiri, căpşune Vă zic eu ce-i lipsea desertului ăsta ca să atingă perfecţiunea: îngheţată de vanilie făcută de Juha. Cu puţin sirop de oţet […]

  • Anki
    8 iunie 2012 at 14:46

    Love!

    (… si mi-e dor de ferestrele mari maaari de acolo. 🙂
    Si imi pare ca ai cercei Kalevala ca si ai mei. 🙂 )

  • Cătălina
    8 iunie 2012 at 14:53

    Da 🙂 cerceii sunt Kalevala. Dar tu pe unde ai stat? 😀

  • Anki
    11 iunie 2012 at 14:50

    Am locuit cativa ani in Espoo. Asa ca imi e la indemana sa recunosc KAlevala, Iittala, Pentik, MArimekko… 🙂

  • […] şi laptele condensat. Am făcut treaba asta din cauză că mi se terminase laptele ) Aşa că am scăzut cantitatea de zahăr cu care trebuia să bat gălbenuşurile pentru că laptele condensat este deja […]

  • Brindusa
    23 mai 2013 at 23:29

    oooo bun bun. Imi place cand face Juha inghetata. Pe bune! are niste idei super

  • […] ceva timp pentru obținerea aromei de salcâm fără a o schimba în vreun fel. Baza este ca la înghețata de vanilie pregătită de Juha acum ceva vreme. Noi am servit-o cu fructe (căpșune și mango) și bezea de […]

  • […] primul rând, ne apucăm cu drag și spor de înghețată. Baza e practic cea pe care o fac tot timpul fără să dau greș, dar la care adaug […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.