În vacanţa pe care mi-am luat-o de mai mult de o săptămână am mâncat tot felul de bunătăţi făcute de noi sau luate din diverse locuri ştiute de Juha.
Prin a doua zi de la sosirea în Tampere, ne-am apucat (el de pregătit, eu de pozat) şi de această reţetă- care în fapt înglobează vreo trei chestii- îngheţata, biscuiţii, siropul.
Ingrediente pentru îngheţată de vanilie
6 gălbenuşuri de ou
100 g zahăr pudră
300 ml lapte (de preferat mai gras)
300 ml smântână dulce (30- 35%)
1 păstaie de vanilie (călătoare ca şi mine, adusă tocmai de la Băcănie )
Ingrediente pentru biscuiţi
80 grame fulgi de ovăz (din aceia compactaţi)
35 g făină albă de grâu
80 g zahăr
1 jumătate linguriţă praf de copt
1 linguriţe zahăr vanilat
38 ml smântână dulce (30- 35%)
50 ml unt topit
Ingrediente pentru sirop
200 ml oţet balsamic
1 lingură miere de albine
Cred că cea mai grea parte din reţetă a fost aşteptarea, fără exagerare 🙂 Altfel, treaba se execută rapid şi elegant, după cum urmează:
Gălbenuşurile se pun într-un vas şi se bat cu mixerul, apoi se adaugă puţin câte puţin zahărul pudră amestecându-se încontinuu. Şi tot aşa până când compoziţia devine cremoasă şi albicioasă.
În alt vas se amestecă laptele cu smântâna şi se adaugă seminţele şi păstaia de vanilie. Se pun la foc până se înfierbântă, fără a le lasă să fiarbă. Se scoate păstaia de vanilie.
Se toarnă puţin peste gălbenuşuri pentru a le încălzi apoi gălbenuşurile se pun peste lapte şi smântână şi se mai pun oleacă la foc.
Se amestecă mereu pentru a nu se lipi. Se lasă cam 4- 5 minute.
Se iau de pe foc şi se lasă la răcit (în baie de apă rece, eventual).
Se încropeşte un amestec din oţet balsamic şi miere, se amestecă şi se pune vasul la foc mic. Se lasă până când siropul se îngroaşă bine. Apoi se opreşte focul şi se lasă la răcit.
Pentru biscuiţi se amestecă întâi ingredientele uscate: fulgii de ovăz, făina, zahărul, praful de copt, zahărul vanilat. Când sunt destul de omogenizate, se adaugă untul topit, se amestecă şi apoi se toarnă şi smântâna dulce peste. Se amestecă bine din nou.
Se pregăteşte o tavă cu un strat de hârtie de copt. Se pun porţii mici din compoziţie şi apoi se bagă la cuptorul încălzit în prelalbil la 200 grade Celsius. Se lasă cam 10 minute.
Noi am pus „din greşeală” mai mult unt şi ai noştri s-au întins şi s-au unit în tavă. Dar, în timp ce se răceau am tăiat forme din ei cu un pahar. Sunt destul de maleabili până se întăresc, Juha a făcut şi nişte cornete haioase, dar au pierit mâncate înainte de vreme (fie-le făina uşoară, nom!).
Dar, să revenim la îngheţată. După ce se răceşte oleacă, se bagă la frigider şi se lasă cam 30-40 minute sau până e rece bine.
Apoi intră în scenă maşina de îngheţată. Cuva lasată cu o zi înainte la congelator, se asamblează la loc, se pun paletele şi capacul şi se porneşte (cel puţin la acest model de maşinărie).
În timp ce pedalează de zor se toarnă compoziţia. Şi se spală toate vasele. Căci îi va lua cam 20- 30 minute maşinii să aducă crema la o consistenţă mai groasă.
Spălat vase- check!, învârtit prin jurul maşinii de îngheţată- check!, verificat consistenţă- check!
Acum se opreşte maşina, se ia o lingură şi se devo… toarnă compoziţia într-un alt vas. Se pune la congelator şi se lasă vreo 2-3 ore.
Se pregătesc vasele, lingurile, fructele, siropurile, polonicele, furcile şi topoarele… scuze, m-a luat puţin valul.
De fapt e simplu: cu o lingură sau cleşte de îngheţată, încălzit în apă caldă se fac guguloaie de îngheţată, se pun în castroane, se adaugă biscuiţi, sirop după gust şi ce mai doreşte inima (fructe, nuci, alune, etc).
Se mănâncă cu spor.
10 Comments
Alice
28 iulie 2011 at 13:55wow!
foto sunt….n-am cuvintele la mine…multa munca la inghetata asta :)) daca pun biscutii gata facuti? nu-i bine? :))
Cătălina
29 iulie 2011 at 9:51Poti pune orice binenteles. Noi am pus si tot felul de fructe pe langa 🙂
Din lene, cu dragoste. Ciocolată, pere în sirop de trandafiri, căpşune « KissTheCook
7 iunie 2012 at 13:10[…] de trandafiri, căpşune Vă zic eu ce-i lipsea desertului ăsta ca să atingă perfecţiunea: îngheţată de vanilie făcută de Juha. Cu puţin sirop de oţet […]
Anki
8 iunie 2012 at 14:46Love!
(… si mi-e dor de ferestrele mari maaari de acolo. 🙂
Si imi pare ca ai cercei Kalevala ca si ai mei. 🙂 )
Cătălina
8 iunie 2012 at 14:53Da 🙂 cerceii sunt Kalevala. Dar tu pe unde ai stat? 😀
Anki
11 iunie 2012 at 14:50Am locuit cativa ani in Espoo. Asa ca imi e la indemana sa recunosc KAlevala, Iittala, Pentik, MArimekko… 🙂
Înghețată de caramel cu nuci pecan « KissTheCook
21 martie 2013 at 11:59[…] şi laptele condensat. Am făcut treaba asta din cauză că mi se terminase laptele ) Aşa că am scăzut cantitatea de zahăr cu care trebuia să bat gălbenuşurile pentru că laptele condensat este deja […]
Brindusa
23 mai 2013 at 23:29oooo bun bun. Imi place cand face Juha inghetata. Pe bune! are niste idei super
Înghețată din flori de salcâm - KissTheCook
31 mai 2014 at 11:17[…] ceva timp pentru obținerea aromei de salcâm fără a o schimba în vreun fel. Baza este ca la înghețata de vanilie pregătită de Juha acum ceva vreme. Noi am servit-o cu fructe (căpșune și mango) și bezea de […]
Baked Alaska cu înghețată de cimbru (și alte povești pe lângă) - KissTheCook
28 iulie 2015 at 16:29[…] primul rând, ne apucăm cu drag și spor de înghețată. Baza e practic cea pe care o fac tot timpul fără să dau greș, dar la care adaug […]