Menu

Souvlaki cu salată de bulgur

Într-o frumoasă zi de săptămâna trecută, eram la serviciu și aveam așa o poftă să mănânc niște carne de miel că mă perpeleam de pe-o parte pe alta neștiind ce să fac. Salvarea a venit când mi-a spus Radu că au spată de miel / berbecuț în Real. Nu mi-am pus eu speranțe prea mari că ar fi tranșată și curățată de grasime și zgârciuri chiar cum trebuie, așa că m-am înarmat cu răbdare. Dar, până la urmă s-a dovedit o bucată chiar respectabilă și combinată cu ideile minunate dintr-o carte de bucate cu rețete mediteraneene pe care o aveam deja în bibleotecă a ieșit o bunătate de souvlaki. Lângă a mers de minune o salată acrișoară de bulgur, ca să nu ieșim din specific.

Despre souvlaki vă spun doar că e un preparat specific Greciei și că tradițional se face cu carne de miel. Doar în variantele mai low-cost sau cele pentru turiști se face cu porc sau pui. Carnea de miel trebuie frăgezită în prealabil într-o marinadă aromată, așa că luați-vă timpul necesar pentru asta.


Pentru 4 porții de souvlaki, avem nevoie de:
800g carne de miel
1 lingură cu rozmarin proaspăt tocat (dacă nu există se poate înlocui cu uscat, dar cel proaspăt dă o aromă mai puternică)
o lingură cu oregano uscat
4 căței de usturoi
o cană cu vin roșu
zeama unei lămâi
4 linguri cu ulei de măsline
sare și piper

Pentru salata de bulgur am folosit:
300g de bulgur (se găsește pe la toate băcăniile arăbești – e una la Drumul Taberei 34, alta la Crângași, alta la piața Domeni și aș pune pariu că au și la Băcănia Veche – și mai rar am văzut și prin hypermarketuri; în caz de urgență sau panică se poate înlocui cu Cous-Cous)
2 legături de pătrunjel
o legătură de mentă
2 căței de usturoi
6 linguri cu ulei de măsline
zeama de la două lămâi
sare și piper

Pentru început, pregătim carnea, cu cel puțin 4 ore înainte, preferabil vreo 8, dacă mielul n-a fost foarte tinerel. Curățăm cu grijă carnea de zonele cu mai multă grăsime și de tendoane, ligamente, zgârciuri. Pentru acest scop, ne folosim de un cuțitaș foarte bine ascuțit. Apoi, o tăiem în cuburi mari de aproximativ 2,5 cm pe latură.

Pregătim marinada: într-un bol de dimensiuni potrivite punem cei 4 căței de usturoi tocați mărunt, rozmarinul tocat proaspăt, o lingură cu sare, o lingură cu oregano uscat, zeama unei lămâi, 4 linguri cu ulei de măsline, o cană cu vin roșu și niște piper proaspăt măcinat. Amestecăm bine și apoi scufundăm cubulețele de carne. Mai amestecăm o dată, acoperim cu folie alimentară și apoi punem bolul în frigider pentru cel putin 4 ore. Cu o oră înainte de a le pune la frigare, scoatem bolul de la frigider să ajungă la temperatura camerei. Adică fix înainte de a ne apuca de salată.

Pentru salata de bulgur, pentru început punem 3-400ml de apă pe foc. Când fierbe o turnăm în bolul în care am pus deja bulgurul. Îl lăsăm să
se umfle de invidie preț de 30 de minute, vreme în care pregătim restul. Spălăm lămâile și pe stoarcem zeama, curățăm usturoiul și-l tocăm mărunt, spălăm verdeața și o tocăm și pe ea.

Când au trecut cele 30 de minute, scurgem surplusul de apă din bulgur și pe acesta îl stoarcem bine în mână. Apoi, adăugăm peste el verdeața, usturoiul, uleiul de măsline și jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie. Amestecăm bine și apoi potrivim de sare și piper. Mai adăugăm și zeamă de lămâie până când salata e bună și acrișoară. Lăsăm salata deoparte să se odihnească vreo jumătate de oră și să se împrietenească aromele.

E momentul să pregărim souvlaki. Pregătim grătarul și dăm drumul la foc să se încălzească bine. Eu am folosit un grătar de aragaz, dacă nu avem, putem să le frigem și pe o plită sau într-o tigaie antiaderentă. Dacă avem cum să facem un foc cu cărbuni, cu atât mai bine.

Punem cuburile de carne de miel care deja miros demențial pe bețișoare de frigărui. Când grătarul s-a încins bine, punem frigăruile. Din când în când le stropim cu marinada rămasă. În funcție de intensitatea focului, va dura între 10 și 15 minute până când vor trebui întoarse iar pe cea de-a doua parte vor avea nevoie de încă jumătate din acest timp.

Când sunt gata, le servim fierbinți împreuna cu salata de bulgur și un pahar de ayran rece.

Poftă bună!

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.