Menu

Sepie umplută cu brânză feta

Sepie umplută cu brânză fetaÎn urmă cu ceva ani buni, pe când călcam pentru prima oară pe pământ grecesc, am ajuns într-un minunat restaurant pescăresc. Cum este absurd să te afli la malul mediteranei şi să nu încerci ceva fructe de mare, am căutat expres în meniu ceva potrivit: mini octopus stuffed with feta cheese. În câteva zeci de minute mi-a fost adus un platou imens cu două caracatiţe lungi de vreo 25 cm umplute bine cu brânză şi ulei de măsline. Au trecut ani de atunci şi încă ţin minte fiecare detaliu al acelei minunăţii.

Cu ocazia campionatului mondial de fotbal, apetitul pentru fructe de mare de dimensiuni medii spre mari mi-a fost redeschis :), aşa că în seara finalei mici am invitat câţiva prieteni buni să ne înfruptăm din rude a celui care ne trimite echipele favorite acasă.

Să trecem deci la lucruri serioase, şi anume, ingrediente:

5 sepii de dimensiuni medii (3-400g fiecare). Sepiile pot fi înlocuite cu succes cu caracatiţe sau calamar de dimensiuni asemănătoare
300g brânză feta (în loc de brânză feta se poate folosi şi mozzarela sau brânzeturi cu textură asemănătoare, brânza feta de pe piaţa din românia nu prea are legătură cu cea din Grecia)
o mână mare de frunze de busuioc
5 căţei de usturoi
ulei de măsline din belşug (cred că au fost aproximativ 100ml folosiţi)
zeama de la o lămâie sau lime, plus una întreagă

Pentru garnitură:
10 cepe roşii micuţe
300g roşii cherry
o mână seminţe de pin
3 mâini de rucola
ulei de măsline
oţet balsamic

Pentru început spălăm şi curăţăm sepiile de pieliţe, le scoatem ciocul şi ochii, le tăiem capul (partea cu tentacule) şi le lăsăm să se odihnească într-un castron. Scoatem brănza în alt castron şi o sfărâmăm puţin cu o furculiţă (în cazul în care folosim mozzarela, o tăiem cubuleţe şi o aşezăm în 5 porţii pe o farfurie).

Luăm fiecare sepie şi o coasem în partea în care a fost capul, adăugăm 2 linguri de ulei de măsline în interiorul ei, un căţel de usturoi tocat mărunt şi brânză cât cuprinde. Deasupra presărăm busuic tocat mare.

Aşezăm sepiile astfel umplute într-o tavă mare unsă bine cu ulei de măsline. Putem să adăugăm în tavă şi capetele de sepie sau putem să le păstrăm pentru altă dată (pentru nişte paste de exemplu). Înainte de a le băga la cuptor, adăugăm câte 2-3 linguri de ulei de măsline peste fiecare sepie.

Bun, le băgăm la cuptor pentru 45 de minute la 200 de grade celsius. Până se fac sepiile, pregătim garnitura.

Spălăm ceapa şi o tăiem în sferturi. O aruncăm într-un wok mare în care în prealabil am încins nişte ulei de măsline. Adăugăm şi o mână de seminţe de pin şi amestecăm din când în când. Între timp curăţăm roşiile cherry şi le tăiem în jumătăţi. Când ceapa şi seminţele de pin încep să-şi schimbe culoarea, semn că s-au călit, adăugăm şi roşiile cherry şi amestecăm uşor pentru înca vreo 3-5 minute. După aceasta, oprim focul şi le lăsăm să se răcorească.

Spălăm frunzele de rucola şi o amestecăm bine cu câteva linguri de oţet balsamic şi le lăsăm într-un castron să facă schimb de experienţă. Separat stoarcem una dintre lămâii sau lime în aşteptarea sepiei.

Când au trecut cele 45 de minute, scoatem sepiile de la cuptor şi punem pe fiecare farfurie: o sepie umplută cu brânză şi un cap cu tentacule, o mână de rucola tăvălită în oţet balsamic peste care adăugăm câteva linguri din amestecul de ceapă cu roşii cherry şi seminţe de pin. Stropim bucăţile de sepie cu zeamă de lime şi nu uităm să punem lângă un sfert de lime.

Noi am servit-o cu focaccia cu roşii cherry şi ceapă călită, reţeta în curând.

Poftă bună 🙂

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.