În ziua în care căutam nuci pentru dulceaţă m-am împrietenit cu un domn care aduce la Moghioroş cireşe albe, cireşe amare, zmeură, afine, toate culese de „oamenii lui” (numai el ştie de unde), că nu par a fi de cultură. Am găsit şi o doamnă care are culturi de coacăze, zmeură şi afine dar toate la timpul lor.
Ajutate de arome exotice gen ghimbir, de foc şi de zahăr, cireşele pot ajunge nişte regine printre tipurile de dulceaţă.
Dar să trecem la fapte.
1. Ingrediente pentru dulceaţa de cireşe albe:
6 kg cireşe albe
2,5 kg zahăr
1/2 rădăcină de ghimbir
1 lămâie
Cireşele se spală cu grijă şi se scurg de apă. Cu un instrument (pe care îl puteţi improviza din ace de păr, agrafe de birou, ace de siguranţă), scoateţi sâmburii.
Puneţi cireşele astfel pregătite în cratiţa în care vor fierbe cum am explicat şi pe la celelalte reţete: strat de fructe- strat de zahăr, ultimul strat fiind de zahăr. Apoi puneţi cratiţa la frigider peste noapte.
Cireşele albe, aparent, nu lasă mult suc. Dar să nu vă alarmaţi. Odată puse la fiert împreună cu zeama de la o lămâie, cratiţa se va umple brusc de siropul fructelor. În care trebuie să fiarbă liniştite cam 2 ore.
Când începe să-şi schimbe culoarea curăţaţi bucata de ghimbir, tăiaţi-o un fel de julien mai din scurt şi puneţi-o în cratiţă.
Din acest moment Verificaţi consistenţa siropului din sfert în sfert de oră. Când e gata dulceaţa turnaţi-o fierbinte în borcane, puneţi-le capacele şi întoarceţi-le cu fundul în sus câteva minute.
2. Ingrediente pentru dulceaţa de cireşe amare:
5 kg cireşe amare
2 kg zahăr
1 lămâie
Spălaţi cireşele în jet uşor de apă şi puneţi-le la scurs într-o strecurătoare.
Dacă sunteţi o fire mai nerăbdătoare următoarea operaţiune vă va da bătăi de cap şi palpitaţii. Scoateţi cu grijă sâmburii (sunt minusculi!). Spun grijă şi spun mare, pentru că fructele sunt foarte zemoase şi riscaţi să vă pictaţi mâinile, obiectele din vecinătate, pereţii şamd cu sucul lor.
După câteva ore de chin, veţi constata că în cratiţă s-a strâns o mână de fructe care şi-au lăsat deja suc. Drept pentru care adăugaţi zahăr şi mai lăsaţi vreo jumătate de oră să se strângă ceva mai mult.
Puneţi cratiţa la fiert. Da, ştiu. În acest moment veţi simţi furia învăluindu-vă la gândul că aţi pierdut atâta timp cu sâmburii pentru… 2- 3 borcane de dulceaţă. Daaaaar… mai aveţi răbdare. Rezultatul e superb. Numai pentru cunoscători.
Când începe să lase spumă o adunaţi cu o lingură. În timp ce fierbe, adăugaţi zeama de la lămâie. Apoi aşteptaţi să scadă puţin.
Când siropul s-a legat frumos (şi aici faceţi testul cu lingura sau pe cel cu paharul cu apă), luaţi cratiţa de pe foc şi turnaţi dulceaţa fierbinte în borcane. Puneţi capacele, întoarceţi borcanele invers câteva minute şi apoi lăsaţi-le la răcit lent (adică acoperiţi cu feţe de masă, cârpe curate, etc).
Dulceaţa de cireşe amare are gust şi aromă de migdale amare. Dacă nu suportaţi genul acesta de … savoare, gândiţi-vă bine dacă vreţi să depuneţi atât efort.
Desigur, în prăjituri, clătite, dulceaţa aceasta va fi răţuşca cea urâta devenită prinţesă.
Succes şi răbdare de fier vă doresc!
- Felix mă asistă, ca de obicei, de pe scaunul lui preferat.
- Cireşe albe la spălat.
- Cireşele sunt fructe cam perisabile. E bine să le spălaţi cu grijă.
- Instrumente de scos (în afară de cele specializate): agrafe de birou, ace de siguranţă, agrafe de păr.
- Cireşe fără sâmburi.
- Se pune un strat de zahăr.
- Se mai spală un rând de cireşe.
- Şi se desfac în continuare sâmburii din cireşe.
- Cireşe curate peste strat de cireşe şi zahăr. Ca de obicei. 🙂
- Se adaugă iar zahăr şi se pune cratiţa la frigider.
- Iar dimineaţa se scot de la rece şi se adaugă zeama de la lămâie. Apoi se pun la fiert.
- Se strânge spuma formată (din când în când). Atenţie! Uneori spuma este nărăvaşă şi se scurge afară din cratiţă.
- Se amestecă din când în când să nu se prindă.
- ...şi se lasă la fiert pe foc mic. E timpul să puneţi borcane în jur.
- Se curăţă ghimbirul de coajă.
- Apoi se taie fîşii mici şi se pune peste cireşele înfierbântate.
- Ghimbir proaspăt tăiat şi pus în dulceaţă. Detaliu.
- Dulceaţa e aproape gata: a scăzut, şi-a schimbat culoarea şi a format sirop.
- Se toarnă dulceaţa (fierbinte) în borcane.
- Portret de Cătă.
- Poftă bună.
- Dulceaţă de cireşe albe cu ghimbir... Atât.
- Cireşe amare la spălat.
- Cireşele spălate şi curate, aşteptând să li se scoată sâmburii.
- Cireşe cu sâmburi scoşi.
- Se scot sâmburii. Atenţie. Această operaţiune necesită răbdare cu carul. Dacă vă ştiţi mai nervos din fire nu vă înhămaţi la aşa ceva 🙂
- Codiţe.
- Pe măsură ce veţi alege sâmburii şi veţi adăuga zahăr, cireşele vor lăsa suc. Mult.
- După ce începe să fiarbă, va trebui să adunăm spuma cu o lingură.
- Acţiunea se repetă până când se mai liniştesc fructele şi nu mai fac spumă.
- Se stoarce o lămâie.
- Şi se adaugă zeama peste dulceaţă.
- Se fierbe în continuare până se leagă siropul.
- Dulceaţa se pune în borcane cât e fierbinte.
- Dulceaţa de cireşe amare are o aromă de migdale amare. Şi o culoare superbă.
- Ema, îl aşteaptă pe Felix la cotitură.
- Da, Felix e mai bine.
3 Comments
Tweets that mention Dulceţuri de cireşe albe şi cireşe amare « KissTheCook -- Topsy.com
14 iulie 2010 at 15:35[…] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu. Anca Sandu said: RT @KissTheCookRo: La cirese, amare si albe, dupa poftele domniilor voastre 🙂 https://www.kissthecook.ro/2010/07/dulceturi-de-cirese-albe-si-cirese-amare/ […]
Ionut
14 iulie 2010 at 16:24Oameni buni, eu sunt unul dintre fericitii care apuca sa guste din minunatiile astea. Fiecare dulceata sau gem, are ceva aparte. Ca si cea care le face; e deosebita…asa ca pt. cei care o curteaza pe Mihaela (Catalina), sa se gandeasca de 2 ori…NOI, beneficiarii bunatatilor nu o vom da asa usor…
SUCCES
Cătălina
14 iulie 2010 at 19:56:)) De zici ca am semnat contract exclusiv cu voi domne’.