Menu

Dulceţuri de cireşe albe şi cireşe amare

Acesta e un post tip 2 în 1. La ofertă. Pentru că încă mai e vremea lor şi dacă ajungeţi prin piaţă şi aveţi o fire mai răbdătoare, luaţi cireşe. Dacă aţi crezut că sunt nişte fructe bune doar de mâncat şi în dulceaţă ar fi prea fade, mai gândiţi-vă o dată.

 

În ziua în care căutam nuci pentru dulceaţă m-am împrietenit cu un domn care aduce la Moghioroş cireşe albe, cireşe amare, zmeură, afine, toate culese de „oamenii lui” (numai el ştie de unde), că nu par a fi de cultură. Am găsit şi o doamnă care are culturi de coacăze, zmeură şi afine dar toate la timpul lor.

Ajutate de arome exotice gen ghimbir, de foc şi de zahăr, cireşele pot ajunge nişte regine printre tipurile de dulceaţă.

Dar să trecem la fapte.

1. Ingrediente pentru dulceaţa de cireşe albe:

6 kg cireşe albe
2,5 kg zahăr
1/2 rădăcină de ghimbir
1 lămâie

Cireşele se spală cu grijă şi se scurg de apă. Cu un instrument (pe care îl puteţi improviza din ace de păr, agrafe de birou, ace de siguranţă), scoateţi sâmburii.

Puneţi cireşele astfel pregătite în cratiţa în care vor fierbe cum am explicat şi pe la celelalte reţete: strat de fructe- strat de zahăr, ultimul strat fiind de zahăr. Apoi puneţi cratiţa la frigider peste noapte.

Cireşele albe, aparent, nu lasă mult suc. Dar să nu vă alarmaţi. Odată puse la fiert împreună cu zeama de la o lămâie, cratiţa se va umple brusc de siropul fructelor. În care trebuie să fiarbă liniştite cam 2 ore.

Când începe să-şi schimbe culoarea curăţaţi bucata de ghimbir, tăiaţi-o un fel de julien mai din scurt şi puneţi-o în cratiţă.

Din acest moment Verificaţi consistenţa siropului din sfert în sfert de oră. Când e gata dulceaţa turnaţi-o fierbinte în borcane, puneţi-le capacele şi întoarceţi-le cu fundul în sus câteva minute.

2. Ingrediente pentru dulceaţa de cireşe amare:

5 kg cireşe amare
2 kg zahăr
1 lămâie

Spălaţi cireşele în jet uşor de apă şi puneţi-le la scurs într-o strecurătoare.

Dacă sunteţi o fire mai nerăbdătoare următoarea operaţiune vă va da bătăi de cap şi palpitaţii. Scoateţi cu grijă sâmburii (sunt minusculi!). Spun grijă şi spun mare, pentru că fructele sunt foarte zemoase şi riscaţi să vă pictaţi mâinile, obiectele din vecinătate, pereţii şamd cu sucul lor.

După câteva ore de chin, veţi constata că în cratiţă s-a strâns o mână de fructe care şi-au lăsat deja suc. Drept pentru care adăugaţi zahăr şi mai lăsaţi vreo jumătate de oră să se strângă ceva mai mult.

Puneţi cratiţa la fiert. Da, ştiu. În acest moment veţi simţi furia învăluindu-vă la gândul că aţi pierdut atâta timp cu sâmburii pentru… 2- 3 borcane de dulceaţă. Daaaaar… mai aveţi răbdare. Rezultatul e superb. Numai pentru cunoscători.

Când începe să lase spumă o adunaţi cu o lingură. În timp ce fierbe, adăugaţi zeama de la lămâie. Apoi aşteptaţi să scadă puţin.

Când siropul s-a legat frumos (şi aici faceţi testul cu lingura sau pe cel cu paharul cu apă), luaţi cratiţa de pe foc şi turnaţi dulceaţa fierbinte în borcane. Puneţi capacele, întoarceţi borcanele invers câteva minute şi apoi lăsaţi-le la răcit lent (adică acoperiţi cu feţe de masă, cârpe curate, etc).

Dulceaţa de cireşe amare are gust şi aromă de migdale amare. Dacă nu suportaţi genul acesta de … savoare, gândiţi-vă bine dacă vreţi să depuneţi atât efort.

Desigur, în prăjituri, clătite, dulceaţa aceasta va fi răţuşca cea urâta devenită prinţesă.

Succes şi răbdare de fier vă doresc!

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.