Menu

(Un fel de) cozonac frânt cu alune de pădure și cacao

Pullapart bread cu alune de padure mici-90De ceva vreme (la noi în casă) de aluaturile dulci și uneori de pâini, se ocupă Juha. Are și-un fix pe care probabil și-l va schimba la un moment dat: întotdeauna frământă de mână. Eu mai trișez dacă-s obosită și mai fac aluaturile și la robot.

Cozonacii atipici din acest post au fost mâncați și la micul dejun și la prânz și la cină pentru că nu te mai puteai sătura de ei. Alunele au fost măcinate mare și mai mare dragul să mesteci la coca aceea dulce și aromată încărcată din belșug cu chestii crocante. Slurp!

Dacă nu ați făcut cozonacii de Paște, le puteți da o șansă acestora. Se fac ceva mai simplu și sunt foarte buni.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac frânt cu alune de pădure și cacao (2 bucăți în tavă de chec)

225 ml lapte dulce
25 g drojdie proaspătă sau 7 g (un pachet) uscată
120 g unt
1 ou
65 grame zahăr tos
545 grame făină albă
1/4 linguriță sare

Ingrediente pentru umplutura cu alune și cacao

200 g alune de pădure
40 g cacao
60 g zahăr tos
80 g unt

Se încălzește laptele la 38 grade C. Dacă se folosește drojdie uscată, se încălzește la 42 grade C.

Se topește untul. Se mărunțește drojdia și se pune în lapte, respectiv, drojdia uscată se amestecă cu făina.

În laptele cald se mai adaugă zahărul, sarea și oul. Se amestecă. Se toarnă făina treptat. Când 3/4 din făină este în amestec, se adaugă untul topit și începe să se frământe. Restul de făină se adaugă puțin câte puțin până când aluatul frământat lasă mâinile aproximativ curate.
Se acoperă cu o cârpă curată și se lasă la crescut.

În acest se poate face umplutura: alunele se mărunțesc în robot bucăți mari (sau după preferințe).
Se adaugă cacao și zahărul, se topește untul și se pune și el. Se amestecă bine.

Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.

Când aluatul este dublu în volum, se pune pe o suprafață plană, curată și se întinde cu un făcăleț pe o suprafață de 50 x 30 cm. Se adaugă umplutura, se taie apoi pe lățime în 6 fâșii egale cu un cuțit de pizza (cu lamă rotundă). Se așază fâiile una peste alta și apoi se taie în pătrate. Forma de copt unsă cu puțin unt și presărată cu oleacă de făină se pune în picioare sprijinită de perete. Se umple apoi cu bucăți de aluat. Se mai lasă la crescut 15-20 minute. Se bagă la cuptor și se coc cam 25-30 minute până când aluatul devine auriu. Dacă vi se pare că aluatul se închide la culoare prea repede acoperiți forma cu o hârtie de copt.

După ce este gata, se scoate din cuptor, se lasă la răcit. Se consumă călduț sau rece. Cu lapte, lapte cu cacao, cafea.

Alte rețete de cozonac sau similare mai găsim la:

Laura Adamache (Treccia rusa- încercată de mine vreo 2 ani la rând, foarte bună)
Savori urbane– cozonac moldovenesc, rețetă veche
Laura Laurențiu– cozonac împletit
Edith Frâncu– cozonac cu nucă și stafide
Gourmandine– altă rețetă încercată de mine acum câțiva ani

2 Comments

  • Gameru
    5 mai 2016 at 16:17

    As vrea sa incerc si eu aceasta reteta, arata foarte bine cozonacul.

  • Insecticide gandaci
    18 decembrie 2016 at 11:28

    De anul trecut am inceput sa fac cozonacii in casa, cred ca anul asta o sa incerc aceasta reteta 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.