Menu

Andive cu bacon la cuptor

A doua zi de Paşti. După ce am mâncat cam multă carne de miel (ciorbă de miel, friptură de miel, friptură de pui), m-am gândit că ar fi bine să avem o seară cu mâncăruri cu cât mai putine proteine din carne. Să nu lipsească, zic, dar să fie mai cu legume.

Aşa că, în asteptarea Anei (care a fost la bunici), am dat o raită prin supermarketul de vis-a-vis.

Fără nici o reţetă în minte, dar gândindu-mă la salate, andive, mere, pere şi baghete, am decis ca primul fel să fie bruschete cu roşii şi busuioc. Şi tot preumblându-mă printre rafturi am zărit o carte de bucate. Să o cumpăr… hm, 3 reţete 40 lei, cam mult, mă gândesc. O deschid întâmplător la o pagina cu andive în poză. Arătau apetisant.

Reţeta, citită în viteză, suna destul de uşor de făcut. Cu etapele mă descurc. Vin aşa, din instinct. « Ca să ajungă ca în poză, trebuie să le coci şi apoi să le rumeneşti », mi-am zis în gând. Am mai făcut asta cu fasole verde. Am reţinut ingredientele şi am plecat mai departe.  Zis şi facut.

Am cumpărat andivele şi nişte felii de bacon afumat, nişte baghete proaspete care arătau minunat, suc de coacăze, pere Nashi şi alte câteva chestii.

Andive cu bacon la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane)

4 Andive mari proaspete (cu frunza galbuie, nu verde închis). Aveţi grijă cand le alegeţi. Trebuie să scoată un sunet crocant când le frământaţi uşor în mână. Să fie tari, nu moi (adica deshidratate).
1/2 lămâie (sucul)
Unt, cam un sfert de pachet
500 ml supă de legume
Sare de mare

Bacon tăiat felii late cam de 3 degete, subţiri – 4 bucăţi (sau număr egal cu numărul de andive).

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C (treapta 3).

Se tapetează o tavă cu unt. Se pune supa de legume în tavă şi apoi se pun andivele curăţate de primele frunze. Se lasă puţin pe aragaz la foc mic până când începe să fiarbă supa, timp în care andivele se întorc pe toate părţile. Se adaugă sare şi zeamă de lămâie şi se acoperă tava cu o foaie de pergament unsă cu unt.

Se lasă la cuptor cam o oră şi un sfert. Se scot, se scurg usor, fără să se desfacă/ rupă şi se păstrează zeama.  Aceasta se mai fierbe pe foc mic cu 2 linguri de faină, până se îngroaşă puţin.

Andivele scurse bine se ânfăşoară cu câte o feliuţă de bacon şi se leagă cu grijă. Se rumenesc bine în ulei de măsline.

Se servesc calde, stropite cu propriul sos (atenţie! sosul este amărui- acrişor). Puteţi asezona cu busuioc sau rozmarin şi servi cu brânză Gorgonzolla sau Roquefort. În loc de sosul lor, puteţi încerca un sos de brânză Gorgonzolla.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.