Aşa că am hotărât pe loc un meniu, am stabilit ziua, am trimis invitaţiile la câţiva prieteni. Anei i-a suras ideea, Dark mi-a trimis o poză cu Puss de Boots şi privirea lui topitoare de inimi, Puf a răspuns afirmativ.
Numai că în ziua X nu reuşeam să găsesc o reţetă de supă de bambus care să îmi satisfacă exigenţele. Aşa că m-am gândit să improvizez. Am ales să pregătesc, după cum am menţionat înainte, o supă cu bambus şi vită, o mâncare cu oaie picantă şi multe legume.
Carnea de vită pentru supă, tăiată fâşii subţiri, pusă într-un vas adânc, a stat cuminte în apă şi ghimbir ras, cu sare grunjoasă de mare, cam 2 ore înainte de a fi pregatită.
Supă de bambus cu vită
Dacă gătiţi pentru 5-6 persoane, cum am făcut eu, cantităţile ar fi acestea:
2 muguri Bambus (din conservă)
0.5 kg Carne de vită
1 sfert de pungă de urechi de lemn (odată puse în apă se umflă de nu mai stiţi ce să faceţi cu atâtea)
Cocos ras, vreo 4-5 linguri
Tăieţei de orez, cam 2 grămăjoare
1 Ceapă
Condimente chinezeşti
Ghimbir
Ulei de susan
Sos de stridii (sau varianta pentru vegetarieni)
Carnea de vită se spală bine, se curăţă de diverse (oase, grăsimi, cartilagii, adventice), şi se lasă la marinat după cum am precizat mai sus. Cocosul ras se pune la fiert în 1,5 L apă – înlocuieşte binişor laptele de cocos.
Urechile de lemn (deshidratate) se spală bine şi se pun la hidratat în apă caldă cam 40 minute. Se scot, spală din nou, se taie fâşii (măricele).
Bambusul se dă într-un clocot într-o oală cu apă şi puţină sare. Se scoate, se bagă niţel sub jet de apă şi apoi se pune din nou la fiert în apă cu sare. După ce primeşte din nou o baie cu bule, se scoate din oală şi se lasă la scurs. Se taie fâşii lungi şi subţiri. (Nu luaţi exemplul meu. Tăiaţi mai finuţ. Mie îmi plac legumele tăiate ceva mai mari).
Se scoate carnea de la marinat, se scurge de apă şi altele şi se pune la fiert cam o oră. Ce miresme! 🙂
Se taie ceapa rondele, se pune la călit într-o oală cu ulei de susan (nu se pune mult). Apoi se adaugă pe rând carnea fiartă, bambusul, urechile de lemn. Când ceapă devine transparentă se adaugă „sucul” de cocos şi zeamă strecurată (în care a fiert carnea). Se lasă la foc mic-mediu cam 2 ore. Când e aproape gata se adaugă condimente chinezeşti, sare, piper, sos stridii după gust.
Tăieţeii de orez se lasă la înmuiat cam 20 minute în apă fiartă, se scot, se strecoară şi spală bine şi se adaugă în supă.
Aţi putea asezona cu puţine jumări de ou (prăjite uşor). Sau zdrenţe de ou, cum le spune bunica mea (ou bătut, amestecat cu puţină apă şi pus în oală cu apă clocotindă).
No Comments