Menu

Supă cremă de roşii

Supa de roşii e unul din felurile de mâncare pe care în copilărie le ocoleam cu graţia unei balerine, ca mai toţi copiii de altfel. Mamă, dacă citeşti, îţi spun sincer că îmi pare rău, dar supa ta de roşii n-avea acel ceva care să o facă plăcută, nu ai ştiut cum să o împachetezi frumos şi să ne păcăleşti să o mâncăm. Zău! Şi, dacă tot am adus vorba de mama, la multi ani pentru ieri mamiţo :*.

Bun, după traumele din copilărie, s-a întâmplat acum vreo 2-3 ani să comand într-un restaurant o supă cremă de roşii, mai mult din curiozitate. Norocul a făcut să nimeresc una bună, aşa că am scăpat de amintirile urâte şi am introdus-o între felurile favorite. În una din săptămânile trecute, dacă tot urmăream să mănânc mai low-calories, m-am gândit să fac din nou.


Am folosit pentru 6 porţii mari de câte 500ml:
2 morcovi – 300g
o bucată de ţelina – 150g
o rădăcină de păstârnac – 100g
o ceapă roşie şi una albă – 250g
un cartof mare – 600g
un ardei – 200g
2 cutii de roşii decojite în bulion – 800g (eu folosesc mereu roşiile decojite de la Cirio, sunt foarte bune şi gustoase)
opţional: 100g bulion (fără el supa are o culoare mai mult portocalie, dacă nu vă deranjează puteţi să treceţi peste)
un bucheţel de busuioc proaspăt
2 linguri de ulei – 30ml (dacă vreţi să iasă mai dietetică, puteţi să reduceţi la o singură lingură)
3-4 căţei de usturoi (eu cred că am pus vreo 6, dar ştiu că exagerez)
sare după gust

Prepararea efectivă a supei este foarte simplă. Mai întâi spălăm şi curăţăm legumele: cartoful, morcovii, păstârnacul, ţelina, ardeiul, ceapa şi busuiocul. Între timp, punem pe foc oala în care vom face supa, cu 2 linguri de ulei. Tocăm legumele mare şi le aruncăm în oală, să se călească puţin: mai întâi ceapa, apoi cartofiul, morcovii, păstrârnacul, ţelina şi ardeiul, iar la final trei sferturi din frunzele de busuioc (restul le păstrăm pentru mai târziu). Amestecăm din când în când în oală, până se scurg 8-10 minute. Adăugăm apoi apa: 1-1.5 litri (eventual încălzită în prealabil). Lăsăm să fiarbă la foc mic 30 de minute.

După ce legumele sunt fierte, luăm oala de pe foc şi o lăsăm să se răcorească. Când i-a mai scăzut temperatura, pasăm legumele. Eu am folosit un blender de mână, dar merge şi cu blender-ul normal sau cu robotul de bucătărie. Adăugăm cele două conserve de roşii, bulionul (dacă v-aţi decis să faceţi supa cremă să fie bloody) usturoiul tocat mărunt şi busuiocul rămas şi mixăm din nou bine. Acum, tot ce ne mai rămâne de făcut e să dăm din nou supa în clocot pentru câteva secunde.

Ornăm cu o lingură de smântână, o frunzuliţă de busuioc şi servim cu poftă.

Notă: o porţie mare de 500ml are 200 de calorii: 4.9 g proteine, 4.3g lipide, 35g glucide, 5.6g fibre şi 11.3g zahar.

Pozele sunt făcute tot de Radu, în schimbul unei porţii din supa de mai sus.

15 Comments

  • Cătălina
    16 februarie 2011 at 11:40

    Da, da, cred ca si bunica-mea o sa planga oleaca daca ii spun ca am mancat supa de rosii dupa atatia ani in care s-a rugat de mine si eu am refuzat-o de fiecare data 🙂

  • Lavinia
    18 februarie 2011 at 17:51

    Buna!Tocmai am descoperit site-ul vostru si imi place foarte tare. Si mie imi place sa gatesc impreuna cu prietenii mei sau sa le duc din chestiile preparate de mine. Ma bucur ca sunt si alti oameni care fac asta. E clar, devin vizitator fidel.

  • Cătălina
    18 februarie 2011 at 21:48

    Multumim de vizita Lavinia. Am aruncat un ochi la tine pe site. Foarte dragut ce faci tu pe acolo! 🙂

  • Diana
    21 februarie 2011 at 13:11

    Buna, fetelor !
    Da, ati avut dreptate cu revolutionarea supei ! Acum am terminat-o si eu si a iesit minunata(ca varianta alternativa, am fiert si niste fidea, pentru cine vrea sa-si puna(asta pentru cei pe care inca nu i-am convins ca supa de rosii poate fii si altfel:). Am fugit sa scot crutoanele de la cuptooooooooooooor!:).
    Va pup si multumesc si lui Radu pentru fotografiile in care imortalizeaza tot:).

  • Ana
    21 februarie 2011 at 13:24

    Mă bucur că v-a plăcut fetelor 🙂

    Diana, crutoane tăvălite puţin prin ulei de măsline şi frecate cu usturoi merg de minune! Eu eram oarecum la regim „low carbs” şi am încercat să evit glucidele 😛

  • Louise
    1 martie 2011 at 9:44

    Mai vrem retete!!!!:)

  • Ana
    1 martie 2011 at 9:51

    Vin si retetele noi, putina rabdare doar sa aveti. S-au petrecut lucruri si timpul s-a contractat inimaginabil. Ne reintram imediat in ritm.

    Dar, e bine sa stim ca ni se simte lipsa :D. Multumim!

  • karla
    6 martie 2011 at 20:35

    Am facut reteta voastra de supa. A iesit o bunatate, nu am mai facut in varianta aceasta. Felicitari!

  • Ana
    6 martie 2011 at 20:48

    Multumim fain Karla, ne bucuram ca ti-a placut. Asta e varianta cu nitel iz de italienesc. Eu cred ca bucatarii din zona aia au reusit cel mai bine sa puna rosia (mai ales pe cea fiarta) in valoare, busuiocul si putin usturoi o fac pur si simplu altceva.

    Te mai asteptam pe la noi 🙂

  • Alina
    8 aprilie 2011 at 16:10

    Acum am terminat de mancat a treia portie de supa…e pur si simplu delicioasa!!! E prima supa/ciorba/crema pe care am facut-o vreodata si mi s-a parut foarte foarte usor si comod de facut. Va multumesc pentru reteta si pentru poze!

  • muntele
    30 august 2011 at 19:50

    am căutat pe net supă cremă de roșii. iaca am ajuns aici. problema e că n-am două cutii de roşii decojite în bulion, dar am cinci kile de roșii de pe câmp. mă duc să procedez.

  • Ana
    9 septembrie 2011 at 13:12

    Banuiesc că a ieșit foarte bună :). Când scriai tu comentariul ăsta aici, eu eram cu bicicleta prin lume, mă scuzi așadar pentru mica întârziere a răspunsului.

  • cristian
    10 aprilie 2012 at 14:28

    cit iti dau cei de la fabrica CIRIO , CA SA FACI RECLAMA ???

  • Ana
    10 aprilie 2012 at 14:48

    Buna Cristian,

    Cei de la Cirio nu-mi dau nici un ban, dar, daca poti sa-mi pui o vorba buna la ei, nu m-as supara sa primesc un camion de rosii de-ale lor :). Stiu, e greu de crezut ca mai exista si recomandari sincere. Pe langa asta, nu vad nici un motiv pentru care nu as promova un produs cinstit atata vreme cat nu-i inventez calitati pe care nu le are.

  • Maria
    5 septembrie 2012 at 17:45

    am cautat reteta aceasta la recomandarea unei prietene avand in vedere ca eu nu am mai mancat si nici nu am mai gatit supa (de nici un fel), delicioasa a iesit, felicitari pentru reteta si pentru imagini, mi-au fost de folos. Recomand reteta si site-ul.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.