Menu

Supă de bob uscat cu ceapă caramelizată. Vinete coapte cu sos de iaurt. Lipii libaneze

Azi o să vă scriu nițel despre bob. Nu Bob, caracterul din Twin Peaks, ci bob leguma. Sau fava, feve cum i se mai spune pe afară.

 

În ziua în care am gătit toate acestea, m-am gândit că nu are rost să le public separat. Pentru că ele merg foarte bine împreună. De bob știam de prin copilărie, mi-a vorbit bunica despre el, l-am văzut și în atlasul meu botanic, cadou de la ea și apoi l-am plantat la mama în grădină.

Cum cel de la mama a făcut foarte puține păstăi sau deloc, am reușit totuși anul trecut să mănânc pentru prima data bob crud cumpărat de la Legume de țară și am găsit și congelat. Apoi am găsit uscat, la un magazin turcesc.

Când sunt proaspete (sau congelate) boabele sunt de un verde nebun și-s bune și crocante. Când sunt uscate, capătă un miros care poate fi dezagreabil pentru unii, dar sunt fine și gustoase. Pielița de pe boabe trebuie dată jos indiferent de cum este mâncat (proaspăt sau uscat).

Revenind la cel uscat. Pentru a putea fi gătite, boabele de… bob se țin în apă de la 12 până la 24 ore. Treaba asta face înlăturarea pieliței mai ușoară.

Ingrediente pentru supă cremă de bob uscat cu ceapă caramelizată, vinete coapte cu sos de iaurt și lipii libaneze

Pentru supa/ Pasta de bob

800 g bob uscat lăsat la înmuiat 12-24 ore
1 linguriță bicarbonat de sodiu
apă cât să acopere boabele
x 2 (o dată pentru înmuiat, o dată pentru fiert)
1 ceapă albă mică
4 roșii medii
1/4 + 1/2 linguriță cimbru uscat
1/2 + 1 linguriță paprika afumată
1 cățel de usturoi
2-3 linguri ulei măsline
sare, piper după gust

Pentru vinete coapte- după o rețetă de Ottolenghi

2 vinete medii
150 g iaurt

5-6 linguri ulei măsline (o parte pentru copt, o parte pentru sosul de iaurt)
1 lime
1 rodie
1 legătură pătrunjel
1-2 rămurele mentă verde sau 1/2 linguriță mentă uscată
1/2 linguriță cimbru uscat
2 căței usturoi
sare
chili uscat
(opțional)

Pentru lipii libaneze- după o rețetă de Jamila Cuisine

500 g făină
300 ml apă călduță
10 g drojdie uscată
4 linguri ulei măsline
1 linguriță zahăr
sare

+ salată de roșii cu sare și ulei de măsline

1. Cu 12-24 ore înainte de a începe toate aceste rețete, se lasă bobul la înmuiat în apă. După acest timp, se curăță toate boabele de pieliță. La această cantitate mie mi-a luat cam o oră. Se trec apoi boabele sub jet de apă rece, se pun într-o cratiță încăpătoare împreună cu bicarbonatul de sodiu, o ceapă mică tăiată în sferturi, 1/4 linguriță cimbru și 1/2 linguriță paprika afumată și apă cât să le acopere + două degete deasupra.

Se lasă la fiert încet sub capac pentru 45-60 minute. Se verifică din când în când pentru că este posibil să se lipească de baza cratiței. Spre deosebire de fasolea boabe care rămâne întreagă la fiert, bobul se dezintegrează la fiert. Când se scurge timpul respectiv, sau și înainte dacă se testează și bobul e moale, se ia de pe foc, se pune sarea, cimbrul, paprika afumată și usturoiul mărunțit și se pasează bine într-un blender sau se pasează cu un blender vertical. Se obține o pastă foarte fină (mai fină decât fasolea bătută, de exemplu). Se adaugă în fir subțire uleiul de măsline și se amestecă cu un tel.
În paralel cu fierberea bobului, se pun două linguri de ulei într-o tigaie cu fund gros și apoi se adaugă ceapa roșie tăiată întâi pe jumate și apoi felii groase cam de jumătate de centimetru. Se lasă la călit pe foc mic împreună cu paprika afumată și cimbrul până se înmoaie bine și virează ușor spre caramel. Se amestecă mereu cu o lingură de lemn și nu se arde.

2. Vinetele se fac mai simplu și la cuptor, iar dacă se pun când e și bobul la fiert, vor fi gata cam în același timp. Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C.

Se spală, se șterg cu un prosop curat. Vinetele adică. Se taie apoi în jumătăți pe lungime. Se pregătește o tavă de cuptor, se pune hârtie de copt și apoi vinetele cu partea tăiată în sus. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se crestează pe diagonală apoi se intersectează cu alte tăieturi. Pe cât posibil, nu se ajunge la pieliță ci doar în miez. Se ia o perie, se înmoaie în ulei de măsline și se ung vinetele din belșug (vor absorbi destul de mult), pe toată suprafața. Apoi se presară sare, ceva cimbru uscat și se bagă la cuptor pentru 35-45 minute. Important este să se pătrundă dar să nu se ardă. Cât stau ele la cuptor, se pisează usturoiul și se pun în iaurt împreună cu menta, sarea, chili-ul uscat*. Se amestecă bine, se adaugă și se încorporează uleiul de măsline și zeama de lime și se lasă la frigider.

Rodia se taie în jumătăți, se ține fiecare parte cu boabele în jos deasupra unui vas cu apă și se bate cu o lingură de lemn. Boabele vor cădea în apă foarte repede apoi se voi trece printr-o sită și… gata 🙂

Pătrunjelul se spală și se toacă și se lasă deoparte.

3. Pentru pregătirea pitei se amestecă apa călduță cu drojdia și zahărul și se lasă împreună 10 minute. Într-un vas încăpător se pun făina și sarea, se amestecă și se face o gaură în mijloc. Se toarnă apa și se amestecă, apoi uleiul de măsline, se omogenizează compoziția și se frământă până când aluatul nu mai este lipicios. Se lasă la dospit până își dublează volumul.
Se pornește cuptorul și se lasă la 250 grade C cu o tavă tapetată cu hârtie de copt pe raftul din mijloc.

Aluatul se rupe în 5 sau 6 bucăți cât de cât egale și fiecare se întinde cu un făcăleț la grosimea de jumătate de centimetru (nu se fac foarte subțiri pentru că s-ar putea să nu mai umfle pe toată suprafața. Fiecare lipie se pune repejor în tava încinsă din cuptor și se lasă cam 5-6 minute (sau până se umflă bine și rumenește).

Supa/ pasta de bob se poate servi cu lime sau lămâie lângă și neapărat cu ceapă caramelizată. Vinetele se acoperă din belșug cu sos de iaurt, boabe de rodie și pătrunjel tocat. Și toate se mănâncă cu pită fierbinte și bună.

Note: rețete cu bob găsim și la

Amoraws- hummus de fasole fava și leurdă
Rețete fel de fel- piure de bob uscat
Prăjiturici și altele- salată de bob
Rețetele lui Radu- Bissara
Butter and cream- crap cu legume verzi
Andie- Bessara
Andie- ovăz cu bob

3 Comments

  • felicia
    19 martie 2019 at 17:19

    Draga mea , te rog sa-mi spui si mie de unde ai cumparat BOB , crud , congelat sau conserva , de cand caut pe net , si nimeni nu spune clar , altii nici nu au auzit de el , locuiesc in Bucuresti si n-am vazut deloc, cred ca nu se mai cultiva , ori e adus din afara ! Multumesc !

  • Cătălina
    19 martie 2019 at 17:39

    Buna! Cand inca locuiam in Bucuresti cumparam proaspat, vara, de la http://www.legumedetara.ro, congelat de la Mega Image sau Auchan dar subnumele de fava sau faba. Uscat este posibil sa gasiti la magazine care vand produse sau mancare arabeasca.
    Incercati si emag: https://m.emag.ro/supermarket/boabe-de-fasole-fava-300g-delhaize-91964/pd/DZDXGMBBM/

  • Cătălina
    19 martie 2019 at 17:46

    Un supermarket cu produse arabesti se gaseste la Drumul Taberei 34, produse arabesti vand si cei de la Naser, pe Ion Mihalache.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.