Menu

Ziua pâinii cu Spic&Bob

Vă spun deschis că deşi aproape zilnic îmi bag mâinile (şi aparatul foto) prin făinuri, pregătirea unei pâini bune nu mi se pare chiar floare la ureche.

„Pâine”, un cuvânt pe care l-am banalizat pentru că ne-am obişnuit s-o avem pe masă aproape zilnic, să-i acordăm uneori ba rolul principal ba rolul de umplutură (pe lângă ciorbă sau felul principal de mâncare). Dar câţi dintre noi au avut totuşi curiozitatea să citească despre cum se produce sau chiar s-o facă singuri? Câţi au simţit molatecul aluat modelându-se în mâini, câţi au auzit superbul zgomot scos de coaja lovită uşor cu degetele după coacere sau sunetul melodios scos de coajă la tăiere? Câţi au simţit mirosul unei pâini bune, calde, câţi au rupt o pâine în două eliberând aburii parfumaţi?

Printre cei care se pricep la şi care fac pâine de calitate (şi nu numai) sunt şi fetele de la Spic&Bob. Şi pentru că Laurei şi Irinei le face plăcere să împartă cunoştinţele lor şi altora, s-au gândit să organizeze tocmai de Ziua Mondială a Pâinii (16 octombrie) un brunch (cu multe multe bunătăţi) şi ateliere de pâine.

Atelierele de pâine au fost conduse de câţiva bloggeri iar noi am avut plăcerea să răspundem invitaţiei Laurei de a ne afla printre aceştia.

După cum am scris şi aici cei care au condus aceste ateliere şi au avut învăţăcei au fost Florin, care a pregătit o pâine secuiană cu cartofi, Bogdan care a copt o parfumată pâine „frântă” cu scorţişoară şi nucşoară, Andreea care ne-a încântat cu o pâine cu roşii uscate şi pesto, Lavinia ce a copt o pâine cu cartofi şi rozmarin şi noi două, respectiv Ana cu o pită arăbească şi eu cu pâinici finlandeze cu secară şi seminţe (după o reţetă de-a lui Juha).

A fost bine, a fost frumos, parfumat cât peste poate. Cineva a coborât în sală când se coceau pâinile şi a rostit fericit: „Sunt în Rai!”

Am început ziua cu o cafea bună, brioşe şi prăjituri proaspete pregătite de echipa Spic&Bob, am ascultat cuminţi programul scris de Laura şi am început treaba. Am spart gheaţa pregătind un sufleu de pâine şi fructe deshidratate (reţetă pe care o voi repeta curând şi o voi posta pe site), la care m-au ajutat cu spor Bristena, Lavinia şi Ana.

Apoi fiecare şi-a adunat învăţăceii şi au început să frământe, să taie, să lase pâini la dospit, să explice, să lase pâini la copt şi să prezinte rezultatele „publicului” care aştepta la parterul frumosului loc Din casa.

Am schimbat impresii între noi şi am mai aflat câte ceva despre instrumente folosite în industria de panificaţie sau pur şi simplu despre strictul necesar pentru pregătirea pâinii acasă şi că orice mic amănunt contează.

Nu pot să nu menţionez că toate cuptoarele în care am dospit şi copt pâinile erau de la Electrolux.

Mulţumim fetelor de la Spic&Bob pentru invitaţie. Ne-am simţit foarte bine la voi, făcând pâine. În curând, sperăm noi, vom posta şi reţetele de pâin pregătite de noi (+ sufle-ul). 🙂

Foto: Cătălina Zaharescu, Alexandra Brînzaniuc.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.