Menu

Spaghete cu anşoa şi pesmet

Pe spaghetele cu anşoa şi pesmet, sau „Spaghetti con acciughe e pangrattato” cum sunt numite la mama lor în Italia, le-am întâlnit acum două iarni la Verona când gazda noastră, Mişa, român plecat pe acolo de ani buni, s-a gândit să testeze această reţetă pe care o aflase de la un italian din vârful cizmei, zona Calabreza. Au fost destul de iuţi, dar mi-a plăcut foarte mult textura lor ieşită din comun dată de pesmet şi aroma deosebită dată de fileurile de anşoa aşa că mi-a rămas în cap să le încerc şi eu cu proxima ocazie.

Am căutat reţete peste reţete şi până la urmă am adaptat una dintre cele propuse de Jamie Oliver cu ce am găsit că ar fi tradiţional în Sicilia, căci de acolo se trage de fapt reţeta la origini. Italienii, ceva mai obişnuiţi cu sărăcia, au tot căutat metode de-a face mâncare ieftină cu ce aveau la îndemână, cum ar fi firmiturile de pâine uscată pe care prăjindu-le în ulei de măsline le foloseau ca înlocuitor de parmezan care era prea scump să şi-l permită. Numeau acest pesmet prăjit pangrattato, sau pangritata în engleză.


Bun, păi pentru 4 porţii de Spaghetti con acciughe e pangrattato, avem nevoie de (eu am pregătit doar două porţii, să nu vă speriaţi când vă uitaţi la poze că nu se potrivesc cantităţile):

400g spaghete uscate (folosiţi unele de calitate, Barilla de exemplu, cu cele româneşti n-o să iasă mare brânză, eu le-am preferat pe cele mai subţiri numărul 3)
75ml ulei de măsline (5 linguri)
un borcănel de fileuri de anşoa (75-100g de fileuri, sau vreo 16-20, în funcţie de mărime)
sucul stors de la două lămâi suculente
4 ardei iuţi uscaţi (pentru a păstra specificul italian, pepperoncino daca se poate)
2-3 căţei mari de ustuoi

Pentru pangritata, pesmetul prăjit:
200g pâine uscată
120ml ulei de măsline (8 linguri)
2-3 căţei mari de ustuoi
o mână bună de cimbru proaspăt
sare şi piper

Mai întâi pregătim pangritata şi începem cu mărunţirea pâinii uscate într-un mojar. Pesmetul trebuie să iasă mai mare şi rugos decât cel din comerţ. Motiv pentru care nici nu recomand folosirea de pesmet la pungă, mai bine cumpăraţi pâine deja uscată, se găseşte prin supermarketuri, sau uscaţi voi jumătate de pâine tocată cubuleţe la cuptor (cu ventilarea pornită, dacă aveţi). Bun, după ce am pisat pâinea şi am depozitat-o într-un castron, punem într-o tigaie antiaderentă încinsă bine uleiul pe măsline (8 linguri) şi apoi adăugăm usturoiul şi cimbrul (doar frunzuliţele, fără tulpinile lemnoase). Amestecăm cu o lingură de lemn, şi când acestea s-au călit, adăugăm pesmetul. Amestecăm în tigaie până ce pesmetul a tras tot uleiul din tigaie. Adăugăm sare şi piper proaspăt măcinat după gust şi apoi punem deoparte pagritata într-un bol.

În tigaia antiaderentă (nici o problema dacă este aceeaşi, nu se supără nimeni), punem restul de 5 linguri cu ulei de măsline să se încingă bine în care mai apoi adăugăm: ceilalţi doi căţei de usturoi tocaţi mărunt, fileurile de anşoa mărunţite şi pepperoncino sfărâmaţi. Amestecăm cu o lingură de lemn până ce fileurile de anşoa încep să se topească în ulei, e semnul că trebuie adăugat sucul proaspăt stors de la cele două lămâi. Punem în tigaie şi spaghetele fierte şi scurse şi amestecăm bine.

Le servim imediat cu pangritata presărată din belşug.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.