
S-a întâmplat ca într-una din zilele cu pricina să-mi vină ideea acestei reţete, s-o execut repejor acasă, să ne placă şi să vrem s-o repetăm.
Avem nevoie de:
O foaie de aluat de pateuri (din cea congelată)
0,500 kg ciuperci (sau o casoletă) după preferinţe, în cazul de faţă Pleurotus
3-4 cepe verzi
1 treime pachet de unt pentru călit şi pentru uns tava
200 g ciolan afumat fără os (merge şi cu bacon, kaizer afumat etc)
150 g măsline roşii
3 ouă
200 g mozarella fresca
sare, piper
Înainte să ne apucăm de treabă trebuie să scoatem foaia de pateuri din congelator şi s-o lăsăm afară la încălzit. Trebuie să fie modelabilă când o folosim, dar nu foarte moale, deci NU o lăsaţi să se dezgheţe brusc (aproape de flacăra de aragaz).
Într-un vas destul de adânc se pune la topit cam trei sferturi din cantitatea de unt. Şi repede repede, ca să nu apuce să se ardă reziduurile de lapte din el, punem la călit ceapă verde tocată. Când e înmuiată uşor adăugăm ciupercile tăiate relativ mari şi punem capacul. Ciupercile îşi vor lăsa zeama şi vor fierbe molcom în ea.
Când sunt uşor înmuiate şi ele adăugăm ciolanul tăiat mărunt şi călim tot la foc mic amestecând din când în când. Lăsăm pe foc, cu capacul pus până totul se omogenizează frumos şi mai scade din sos. Dăm drumul la cuptor timp în care ne ocupăm de tavă şi de foaia de pateuri pe care o întindem frumos cu făcăleţul.
În tavă (pe care am uns-o în prealabil cu unt) aşezăm foaia întinsă având grijă să înălţăm marginile sau să adăugăm unele din aluatul în plus. Acum putem pune compoziţia, fără grabă, pe îndelete. Şi după ce batem 2 ouă bine şi le punem în tavă omogenizând cu o lingură sau învârtind tava stânga-dreapta, ne apucăm de ornat. Întâi pune frumos măsline şi felii de mozarella după care decupăm frumuşel nişte fâşii din ceea ce ne-a rămas din aluat şi alcătuim cu ele un grilaj deasupra compoziţiei.
Şi la final, adăugăm cireaşa de pe tort: un ou întreg.
La cuptor cu toate! După 40 minute, la 200 grade C (treapta 4), când tarta noastră s-a îmbujorat ca o fătucă la prima drăgosteală, o scoatem din cuptor.
- Poftă bună
- Ciuperci Pleurotus, ciolan afumat, ouă, mozarella, măsline ...
- Ciuperci Pleurotus la coadă la duş
- Ouă
- Cătă la cratiţă.
- Se toacă ceapa verde cu graţie
- Se ia o parte din unt şi...
- ...se pune la încins într-un wok (sau orice alt fel de vas)
- ...şi când e uşor nervos şi sfârâitor se adaugă ceapa
- Care se căleşte
- Ciupercile se taie măricel
- ...şi se adaugă peste ceapa
- Se amestecă pentru impresia artistică
- Mai punem ciuperci, dacă mai sunt 😛
- ...şi tocăm
- ...şi iar punem ciuperci. Apoi acoperim cu un capac.
- Tăiem frumos şi ciolanul. Întâi felii, apoi ...
- îl lăsăm să se relaxeze niţel pentru poze.
- şi tăiem...
- ...şi iar tăiem.
- Până când e gata şi el de băgat în cratiţă (wok)
- Ciupercile şi ceapa au fiert niţel în zeamă
- Aşa că repede repede punem şi ciolanul.
- Şi amestecăm.
- Şi iar capac.
- Se taie mozarella felii subţiri
- Din când în când amestecăm în wok.
- Spargem vreo 2 ouă
- Punem puţină sare...
- ...şi batem.
- Se unge tava cu unt
- Se taie o fâşie din foaia de pateuri şi...
- ...restul se întinde bine cu un făcăleţ.
- Apoi se aşează uşor în tavă.
- Cu grijă şi urcând cu aluat şi pe pereţii tăvii.
- Se toarnă compoziţia în tavă şi se nivelează.
- Apoi se pun măslinele frumos, în cerc.
- Se toarnă cele 2 ouă bătute şi se scutură uşor tava.
- Se aşează feliile de mozarella.
- Din fâşia păstrată iniţial, se taie altele mai subţirele cu care...
- Se formează un grilaj.
- În centrul tartei se pune un ou întreg, crud. Şi se bagă la cuptor.
- 🙂
1 Comment
Mihai Vasilescu
26 mai 2010 at 18:37Mama mama ce frumos arata… Catalina eu daca ma mai uit mult la site-ul vostru ma fac de 200 KG. Il urmaresc cu mare interes si din cand in cand mai incerc si eu cate o reteta… din acelea mai usurele ca na, nu m-am nascut bucatar.
Keep it up, you’re doing great.
Mihai