Menu

Tartă sărată cu ciuperci şi afumătură

Ei, aţi citit bine. Tarta de faţă nu este, după cum v-aţi aştepta, un desert. Nu are mere, pere sau banane, nu are zahăr sau alune. E o mâncare care se face destul de repede şi e bună în serile în care ajungi târziu de la serviciu şi nu ştii ce să faci mai întâi.

S-a întâmplat ca într-una din zilele cu pricina să-mi vină ideea acestei reţete, s-o execut repejor acasă, să ne placă şi să vrem s-o repetăm.

Avem nevoie de:

O foaie de aluat de pateuri (din cea congelată)
0,500 kg ciuperci (sau o casoletă) după preferinţe, în cazul de faţă Pleurotus
3-4 cepe verzi
1 treime pachet de unt pentru călit şi pentru uns tava
200 g ciolan afumat fără os (merge şi cu bacon, kaizer afumat etc)
150 g măsline roşii
3 ouă
200 g mozarella fresca
sare, piper

Înainte să ne apucăm de treabă trebuie să scoatem foaia de pateuri din congelator şi s-o lăsăm afară la încălzit. Trebuie să fie modelabilă când o folosim, dar nu foarte moale, deci NU o lăsaţi să se dezgheţe brusc (aproape de flacăra de aragaz).

Într-un vas destul de adânc se pune la topit cam trei sferturi din cantitatea de unt. Şi repede repede, ca să nu apuce să se ardă reziduurile de lapte din el, punem la călit ceapă verde tocată. Când e înmuiată uşor adăugăm ciupercile tăiate relativ mari şi punem capacul. Ciupercile îşi vor lăsa zeama şi vor fierbe molcom în ea.

Când sunt uşor înmuiate şi ele adăugăm ciolanul tăiat mărunt şi călim tot la foc mic amestecând din când în când. Lăsăm pe foc, cu capacul pus până totul se omogenizează frumos şi mai scade din sos. Dăm drumul la cuptor timp în care ne ocupăm de tavă şi de foaia de pateuri pe care o întindem frumos cu făcăleţul.

În tavă (pe care am uns-o în prealabil cu unt) aşezăm foaia întinsă având grijă să înălţăm marginile sau să adăugăm unele din aluatul în plus. Acum putem pune compoziţia, fără grabă, pe îndelete. Şi după ce batem 2 ouă bine şi le punem în tavă omogenizând cu o lingură sau învârtind tava stânga-dreapta, ne apucăm de ornat. Întâi pune frumos măsline şi felii de mozarella după care decupăm frumuşel nişte fâşii din ceea ce ne-a rămas din aluat şi alcătuim cu ele un grilaj deasupra compoziţiei.

Şi la final, adăugăm cireaşa de pe tort: un ou întreg.

La cuptor cu toate! După 40 minute, la 200 grade C (treapta 4), când tarta noastră s-a îmbujorat ca o fătucă la prima drăgosteală, o scoatem din cuptor.

1 Comment

  • Mihai Vasilescu
    26 mai 2010 at 18:37

    Mama mama ce frumos arata… Catalina eu daca ma mai uit mult la site-ul vostru ma fac de 200 KG. Il urmaresc cu mare interes si din cand in cand mai incerc si eu cate o reteta… din acelea mai usurele ca na, nu m-am nascut bucatar.
    Keep it up, you’re doing great.
    Mihai

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.