Menu

Tajină de cocoşel cu lămâie murată şi fructe

Le ştiţi p-alea cu „De ce ţi-e frică nu scapi”, „Vezi ce-ţi doreşti că s-ar putea să se întample”? Şi eu.

Acum muuulte, muuulte luni (sau or fi ani?) mă tot jăluiam eu pe la prietenii care mai scăpau din ţară şi ajungeau prin Maroc să facă un pustiu de bine să-mi aducă şi mie o tajină de la mama lor. Pe lângă vasele moderne de tajine mă tot învârteam de ceva vreme dar nu prea eram hotărâtă. Să iau d-asta nouă, să iau tradiţională? Tot înclinam balanţa. Le-am scris şi unor englezi care aduc produse din Maroc să îmi facă un platouaş cu vasul minune şi o serie de condimente şi drăcii dar când mi-au dat scorul la transport mi s-a schimbat culoarea feţei şi am renunţat oftând.

Dar de ce mi s-a pus mie pata aşa? Când eram iooo studentă prin Francia, într-o vacanţă, Momo (Monique, o franţuzoaică cu mintea brici) m-a invitat la un restaurant cu specific marocan din Angers unde am avut parte de-o experienţă culinară ce m-a lăsat lată (şi la propriu şi la figurat). După ce am comandat tajina de miel ne-am trezit la propriu cu masa atât de plină că nu mai puteam arunca un băţ: vase mici şi mari din ceramică pictată, fiecare aburind de la minunăţia dinăuntru îşi făceau loc care mai de care. Supă de linte cu lămâie, năut cu legume şi mirodenii, cous cous, sosuri, legume simple, şi tajina mică cu miel pentru mine şi pui pentru Momo.

Din curiozitate şi poftă, mâinile mi se împleteau una în alta de la atâta mişunat printre vase. La final… când au adus desert şi ceai verde cu mentă, eram atât de pline că abia respiram. Oh studenţie! Cât puteam să mănânc fără să se aşeze măcar un gram!

Şi iar mi-am adus aminte de primele tinereţi şi experienţe culinare. De dimineaţa când am citit comentariul lui Radu Popovici prin care răspundea unei doamne iubitoare a bucătăriei tradiţionale, n-am putut decât să-i dau dreptate. Pentru mine, descoperirea mâncării marocane şi a aromelor specifice ei a fost o revelaţie.

Acum, cum spuneam în primul paragraf, de ziua mea, Ana, Radu, Puf, Iuli şi Miha mi-au pus în braţe o cutie maaare maaare. În care am găsit o tajină numai bună de pregătit mâncare pentru 4-6 persoane. Mulţumesc!
A doua zi, la birou, am mai primit o tajină, perfectă pentru două persoane de la Şerban. Mulţumesc încă o dată!

Aştept piciorul ăla de miel care şade la mama în congelator să purced la reproducerea celor mâncate în Angers. Să fac o masă în mijlocul casei, să stăm pe perne şi sa ne înfruptăm cu toţii.

***

Ingrediente necesare:

1 cocoşel (un pui mic- 500 g)
1 mango
5-6 smochine deshidratate
1 legătură de ceapă verde
10-15 măsline kalamata
1 sfert- cel mult o jumătate de lămâie murată

20 migdale crude
1 morcov mare sau 10 mici
(aşa numiţii baby carrot)
1 lingură turmeric praf
1 vârf de cuţit de şofran
1/2 linguriţă cumin
1 linguriţă boia dulce de ardei
1 linguriţă ghimbir proaspăt ras
sare, piper dupa gust
1 legătură mică de mentă
(cam 5-6 fire)
5-6 căţei de usturoi
3-4 linguri ulei de măsline
1 cană cous cous mărunt

În primul rând se spală puiul şi se piguleşte bine eliminându-se resturile de pene, puf etc.

Apoi într-un vas încăpător se pregăteşte o marinadă din: 2 căni apă, 2 linguri ulei măsline, boia, turmeric, şofran, cumin. Se taie foarte mărunt usturoiul, ghimbirul şi menta (din care se păstrează un fir pentru decor) şi se adaugă şi ele. Se spală lămâia bine de sare, chiar se lasă cam jumătate de oră în apă rece, se scobeşte şi se păstrează coaja. Miezul se toacă mărunt şi se pune în marinadă.

Apoi se aşează puiul în vas, se acoperă bine cu amestecul frumos mirositor şi se lasă la frigider vreo 2 ore.

Când e gata, se spală şi toacă ceapa verde mărunt, se curăţă fructul de mango şi se tăie în cuburi, se taie felii coaja de la lămâia murată.

În partea de jos a tajinei se pun 1-2 linguri ulei măsline şi când e încălzit se adaugă pe rând ceapa, morcovii, măslinele, coaja de lămâie, cuburile de mango. Se lasă câteva minute sub capac până încep să se înmoaie toate apoi se pune puiul peste şi se toarnă o cană cu apă (2 dacă tajina este mai măricică). Aveţi grijă la nivelul apei, pentru că după ce puneţi capacul există posibilitatea ca surplusul de apă (de acum devenit sos) să vi se reverse pe aragaz şi să vă umple de bucurie şi voie bună 🙂

Se lasă cam 1 oră şi se întoarce puiul pe cele două părţi până e bine făcut. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă. În ultimele 15 minute se ţine fătăcapac.

Separat, se pregăteşte un cous cous simplu astfel: migdalele se taie în bucăţi mai mici iar smochinele în felii.
Se pune la fiert o cană şi jumătate de apă cu puţin ulei. Când clocoteşte se adaugă cous cous-ul şi se acoperă cu un capac. Se opreşte focul şi se lasă aşa cam 10 minute timp în care cous-cous-ul se va îmbiba cu apă.

Apoi, într-o tigaie încăpătoare se pune o jumătate de cană de apă, se adaugă smochinele, cous-cous-ul şi se amestecă până când nu mai rămâne apă.

Se aşează cous-cous-ul pe un platou, deasupra se pune puiul, pe lângă el sosul rămas în tajină şi se presară pe deasupra migdalele (pe care le puteţi rumeni puţin într-o tigaie).

*Notă- eu am pus în pui şi un lime tăiat sferturi dar combinat cu lămâia din sos parcă a dat întregului preparat o acreală prea puternică. Deci puteţi renunţa la el.

6 Comments

  • Cristina
    5 septembrie 2012 at 15:54

    Cu siguranta pe gustul meu!!!

  • Brindusa @ Cooking with my soul
    5 septembrie 2012 at 22:52

    Daca repeti nebunia asta, trebuie neaparat sa ma inviti si pe mine la masa. Altfel o sa ma ai pe constiinta 😛

  • Mihaela
    6 septembrie 2012 at 6:29

    Da, si pe mine, ca ce bine mai arata 🙂

  • Ana
    13 septembrie 2012 at 0:20

    Tajina asta verde e tare fotogenica, si pretul de pe site-ul cu pricina nu-i rau deloc! O fi oare de acord sa scoata aromele minunate de sub capacul lunguiet doar din niscaiva legume?

  • Cătălina
    13 septembrie 2012 at 12:09

    In mod cert 🙂

  • Kadia
    7 decembrie 2012 at 15:58

    si eu am! Dar a mea are capac rosu 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.