Ce e simplu de găsit în Finlanda și mai greuț în România? Somon bun. Ce e simplu de găsit în România și mai greu în Finlanda? Porc.
Când am fost cu părinții în Tampere cel mai greu a fost să-l conving pe tata să renunțe la ideea fixă cu mici și ceafă de porc la grătar, de câte ori mergeam pe la restaurant sau trebuia să gătim acasă.
Revenind la bucata noastră de somon, să tot fi avut vreo 500 g. Adică numai bună pentru două persoane hămesite. (Nouă ne-a rămas după copt așa că l-am transformat în rillettes).
Ingrediente pentru somon la cuptor
1 bucată somon de 500 g (sau 2 de 250 g fiecare)
1 jumătate de lămâie
1 legătură mică de mărar sau/și flori și semințe
1 linguriță sare mare de mare (poate fi înlăturată mai ușor după coacere)
piper după gust
Se încinge cuptorul la 180 grade C.
Se tamponează bucata de somon dacă există sucuri celulare pe ea (sau apă), se scot oasele cu ajutorul unei pensete.
Se pune hârtie de copt într-o tavă sau tigaie încăpătoare, se așază bucata de somon, se stoarce zeama de la jumătatea de lămâie peste, se presară sare, piper și mărar (noi am avut flori și semințe, voi puteți folosi mărar verde ca aici.)
Se bagă la cuptor pentru 20 minute.
Se mănâncă alături de piure de cartofi sau sfeclă fiartă, cartofi fierți cu unt și mărar, morcovi fierți cu smântână.
Dacă rămâne somon, se poate face o pastă cu ceapă, unt topit și zeamă de lămâie (merge și o lingură de smântână). Se mănâncă pe pâine de secară.
Alte rețete de somon la cuptor găsiți și la:
Cristina, Diva- cu rozmarin
Laura Laurențiu- în crustă aromată
Jamila- cu muștar și rozmarin
Surorile Sisters :P- cu mărar și pătrunjel
No Comments