Menu

Aripioare de pui dulci- aromate

No, dragii moşului, vine o vreme când… te plictiseşti de piept de pui la grătar, pulpe de pui la grătar, paste cu pui, supă de pui şi te gândeşti că e vremea să încerci ceva nou.

Cum ar fi nişte… aripioare de pui! Dar bine aromate şi făcute la cuptor şi grill.

M-am trezit într-o dimineaţă foarte devreme (pe la 6:00) şi am decis că prânzul meu nu va mai avea gust de curry sau de grătar, nici de busuioc sau rozmarin, nici de măsline sau tomate.

Nu, prânzul meu va fi o combinaţie din mai multe bucătării ale lumii. Cu multe mirodenii, parfumat şi gustos ca la asiatici şi mediteraneeni şi însoţit de couscous cu şofran şi ceapă verde.

Pentru a marina 4 aripioare de pui aveţi nevoie de:

2 linguri ulei de măsline
2 linguri sos soya
15 migdale crude, eventual decojite dar nu e musai
1 linguriţă praf ghimbir
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă de boia dulce
1 linguriţă de nucşoară măcinată
câteva cuişoare
4 linguri miere
zeama de la o jumătate de lămâie

sare de mare, piper după gust

şi, binenţeles, cele 4 aripioare de pui

În primul rând curăţaţi bine aripioarele de pui de resturi de pene, puf, tăiaţi-le vârfurile şi spălaţi-le sub jet de apă. Apoi lăsaţi-le la zvântat pe un şervet curat.

Într-un vas încăpător turnaţi pe rând uleiul de măsline, soya, mierea, mirodeniile, migdalele tocate mediu-mic, sarea, piperul şi amestecaţi bine. Adaugaţi apoi mierea, sucul de lămâie şi amestecaţi din nou. Puneţi în această marinată aripioarele de pui şi lăsaţi vasul acoperit cam o jumătate de oră la frigider.

După ce timpul menţionat s-a scurs, scoateţi aripioarele din vas şi aşezaţi-le frumos într-o tavă unsă cu puţin ulei de măsline.

Porniţi cuptorul şi lăsaţi-l la treapta 4 (200 grade C). Puneţi tava la cuptor. După 20 minute o scoateţi şi ungeţi aripioarele cu marinată pe ambele părţi. Lăsaţi la cuptor încă 20 minute. Opriţi cuptorul şi daţi drumul la grill. Puneţi restul de marinată pe aripioare şi lăsaţi la grill-ul cuptorului cam 10 minute (tava să fie cam la jumătatea cuptorului).

Serviţi cu orez basmati sau couscous.

*Notă: Am făcut cu aceeaşi reţetă şi două pulpe de pui, dar am adăugat în plus în marinată un ardei iute murat, mărunţit.
Această reţetă poate fi utilizată pentru a face pui întreg la grill aşa cum descrie Caroline Darbonne în reţetarul „Ma boie de recettes- La volaille

4 Comments

  • ioana
    25 martie 2011 at 14:42

    Sa traiesti bre, ce frumoasa reteta! Abia astept s-o incerc.
    Intrebare: sosul de soia de la Heinz e sarat tare? e bun? am luat unul mai ieftinel si a fost asa de saraaat, vai de capul meu..

  • Cătălina
    25 martie 2011 at 14:50

    Nu mi s-a părut sărat dar nu te lua după mine pentru că eu am altă scală de valori. Adică mie îmi place mâncarea mai sărată aşa 😀

  • Bogdan
    25 martie 2011 at 15:09

    Love the spoons <3

  • Carmen
    2 aprilie 2011 at 5:56

    Testat & adorat :)! Yummy Yummy ce bune au fost. Am aruncat si un strop de vin dulce rosu ca am facut 20 de aripioare si era necesar mult sos la marinat. Nu ma impac extraordinar cu sosul de soia asa ca am pus ceva mai multisor decat cantitatea ta si restul vin. Au iesit tareeee bune si asa :).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.