Pentru 4 porţii avem nevoie de:
450 g paste farfalle (fundiţe)
2- 3 ouă
100 ml smântână
Adăugăm de la noi 1 sfert de pachet de unt („Eşti nebună???” – „Dar colesterolul? Cât e colesterolul??”)
Puţin ulei
Sare de mare (eu am din cea grunjoasă, de Guerande) şi piper negru măcinat
Bacon afumat, 12 felii, zice el (vreo 200 g, zic eu) tăiat bucăţi mai groase (îi dau mare dreptate)
3 mâini de mazăre boabe (proaspată sau congelată) – fără degete
2 rămurele de mentă proaspătă, curaţată
2 mâini de parmezan, proaspăt ras
Adăugăm de la noi din coşuleţul cu legume proaspete o ceapă roşie mică (şi jucauşă) şi vreo 2-3 căţei de usturoi zgomotoşi.
Pastele se pun într-o oală cu apă fiartă cu sare şi ulei şi se lasă până când ating timpul scris pe cutie sau ceva mai puţin (daca le preferaţi „al dente”). Când pastele sunt aproape gata se adaugă lângă ele, mazărea, care se lasă la fiert cam 2 minute. Când sunt gata şi unele şi altele, se strecoară.
Separat, într-o tigaie cu fund gros se pune untul şi se lasă uşor la topit. Până să înceapă rămăşiţele de lapte din el să se închidă la culoare, puneţi baconul tăiat bucăţi măricele şi lăsati-l la prăjit. Când devine auriu-arămiu, crocant, luaţi-l de pe foc.
Într-un vas adânc băteţi bietul ou până începe sa făca spume. (Poate ar fi indicat să alegeţi una din zilele în care v-a supărat careva la munca, pentru a face reţeta. Oul n-o sa fie prea fericit dar o sa faca sosul finuţ, vă zic eu). Se adaugă smântână dulce şi se amestecă binişor. Punem şi ceva sare, piper măcinat. Şiii, acum vine partea bună, se adaugă ceapa roşie (tăiata rondele fine) şi usturoiul tăiat fin.
Ca să încheiem orice discuţie, într-un vas mare şi adânc punem pastele şi mazărea încă aburinde. Adăugăm crocantissim-ul şi sfârâitorul bacon şi apoi sosul. Amestecăm şi lăsăm 1-2 minute acoperit. Ingredientele îşi vor combina aromele.
Punem în farfurii, presărăm parmezan proaspăt ras şi mentă tocată mărunt şi servim repejor alături de un pahar răcoritor de vin rose sau de suc de coacaze/ mere.
Copyright poze: Radu Dumitrescu
2 Comments
Niji
23 august 2010 at 14:47cooking this … să vedem ce iese și sper să impresionez pe cineva ;))
Românul s-a născut petrecăreț [post cu premii de la Costa d'Oro] - KissTheCook
8 aprilie 2015 at 13:53[…] de 8 litri (în care fac dulcețurile) cu farfalle carbonara cu mazăre (a la Jamie- rețeta aici). Dacă bunica ar fi văzut cum “spurc” eu oala de dulceață ar fi plâns juma de zi. […]