
Cred că de atunci şi până în prezent să tot fi făcut prăjiturica această de vreo 4- 5 ori. În varianta ei originală sau imbogăţită cu migdale, felii de mere date prin scorţişoară, fistic, alune de pădure sau caju.
Este bună, destul de uşoară şi mai ales, simplu de făcut.
În reţeta din carte cantităţile date sunt pentru tavă de 20 cm dar eu le-am mărit puţin ca să se potrivească tăvii mele de 24 cm diametru.
Ingrediente pentru aluat:
150 ml ulei extravirgin de măsline
120 g zahăr tos
3 ouă
300 g nuci întregi
225 g făină (cernută)
1 linguriţă praf de copt
sare
150 ml iaurt gras
Ingrediente pentru sirop:
3 linguri vodka/ rom alb/ coniac
3 linguri miere
3 linguri sirop din dulceaţa de nuci (opţional)
În primul rând se porneşte cuptorul şi se lasă la încălzit la 175 grade Celsius (între treptele 2 şi 3).
Se pun într-un vas uleiul de măsline şi ouăle şi se bat bine până fac spumă. Se adaugă zahărul şi se bat în continuare. Se păstrează o mână două de nuci (cele mai arătoase şi mai… întregi) iar restul se toacă cu un cuţit sau se dau scurt într-un robot de bucătărie. Nu trebuie pisate sau mărunţite prea tare.
După ce se încorporează şi nucile, se adaugă iaurtul şi se amestecă. Apoi se pune făina cernută bine, praful de copt şi sarea şi se înglobează şi ele cu o spatulă, nu foarte vârtos, pentru ca prăjitura să iasă pufoasă.
Se unge tava cu puţin ulei de măsline şi se toarnă compoziţia. Se aşează frumos nucile întregi aproape unele de altele. Se bagă şi se lasă la cuptor cam 50 minute.
În acest timp, într-un vas mic, adânc se toarnă mierea, vodka şi siropul de nuci şi se omogenizează.
Când prăjitura este coaptă se lasă puţin la răcorit şi apoi se unge bine cu siropul. Se lasă la răcit complet şi se deface din tavă.
Se serveşte cu iaurt rece sau şi mai bine cu îngheţată. 🙂
- Prăjitură greceasă cu nuci, vedere de sus.
- Ingrediente.
- Nuci, ulei de măsline, iaurt, făină, ouă, miere.
- Se curăţă nucile de coaja tare.
- Într-un vas adânc se pune uleiul de măsline...
- Peste el se pun ouăle şi se bat spumă împreună.
- Cam aşa ceva.
- Se adaugă zahărul şi se amestecă în continuare.
- O parte din nuci se macină uşor şi se pun în compoziţie apoi se încorporează.
- Se adaugă apoi iaurtul şi se amestecă.
- Cam aşa ceva 🙂
- Apoi, se cerne treptat făina în compoziţie şi se incorporează cu o spatulă sau cu un robot la cea mai joasă treaptă.
- Tava se unge cu ulei de măsline apoi se toarnă aluatul.
- Nucile întregi se aşează deasupra cât mai aproape unele de altele.
- Se bagă la cuptor.
- Sirop de la dulceaţa de nuci, miere, vodka.
- Într-un vas mic, adânc se toarnă mierea, vodka, siropul de nuci şi se omogenizează.
- Se scoate prăjitura de la cuptor...
- ...şi după ce se răcoreşte puţin se unge cu sirop.
- Se lasă la răcit cam 20 minute şi apoi se desface din tavă.
- Se poate mânca caldă, rece.
- ...cu puţin iaurt rece sau mai bine cu îngheţată.
- Îngheţată cu nuci caramelizate, dacă găsiţi.
10 Comments
Bogdan
5 aprilie 2011 at 12:28Ce ne-am potrivit. Chiar zilele trecuta am facut si eu ceva grecesc – o bougatsa. 🙂 Spor la gatit!
Cătălina
5 aprilie 2011 at 12:34Merci, sunt interesante pâinicile de la ultimul tău post <3 Cred că voi face şi eu o serie în week-end.
Bogdan
5 aprilie 2011 at 13:00Sunt sigur ca-ti vor insenina dimineata. Iar somnorosii vor fi treziti de o aroma incredibila de paine proaspata si unt
Ana
7 aprilie 2011 at 7:30Ce deliciu!! Ca de obicei, imi plac si fotografiile teribil de mult 🙂
http://jurnalulanei.blogspot.com/2011/04/recomandarea-de-joi-dimineata.html
Lavinia
7 aprilie 2011 at 9:08Arata yamii. Imi plac mult toate dulciurile cu nuca.
Stelian
7 aprilie 2011 at 11:22😀 servita peste gard 😀 este dementziala 😀
Cătălina
7 aprilie 2011 at 11:56Păi dacă nu vrei să intri în casă măi vecine :))
Soppis
24 aprilie 2011 at 19:31When I ever get married, I want this cake.
adna
2 februarie 2012 at 10:03Executata si foarte laudata. O sa fie bis. Un mare multumesc
Cătălina
2 februarie 2012 at 10:24Multumesc si eu ca ai incercat. Spor in continuare! 🙂