Brioşe pe care le execut periodic, pentru că sunt gustoase şi simplu de făcut. Reţeta este dintr-o carte pe care mi-a dăruit-o dragul Puf acum 2 ani de ziua mea. Şi anume: 200 Chocolate Recipes de Felicity Barnum- Bobb.
Ca să nu mai zic că primul cadou de ziua mea pe acest an a fost cel oferit de Ioana şi anume, o tavă de mini brioşe si accesorii. Aşa că nu am avut scăpare.
Dar să nu mă întind mult la vorbă. Iată ce este de făcut pentru 12 brioşe mari, respectiv 24 mini brioşe (cu ceva surplus de aluat echivalent a 3 brioşe mari).
Ingrediente:
375 g făină cu agenţi de creştere (sau dacă nu găsiţi, folosiţi praf de copt în compoziţie)
25 g cacao
200 g zahăr tos brun
2 ouă mari
150 ml ulei de floarea- soarelui
150 ml lapte rece
1 linguriţă zahăr vaniliat
12 linguriţe cu ciocolată
Întâi se încinge cuptorul la 190 grade C, mai precis, între treaptele 3 şi 4. În tava de brioşe se pun foiţele speciale sau fiecare alveolă se unge cu puţin ulei.
Într-un vas adânc se pun pe rând făina, zahărul, cacaua şi se amestecă destul de neglijent (prin asta vă rog să nu înţelegi că aruncaţi componentele prin toate părţile, ci doar că nu le omogenizaţi perfect).
În alt vas se pun toate ingredientele lichide dupa cum urmează: ouăle se bat uşor, apoi se adaugă uleiul şi laptele şi se amestecă împreună la fel de în dorul lelii aşa.
Apoi toate ingredientele lichide se toarnă peste cele solide şi se unesc împreună prin amestecare.
Se adaugă ciocolata (poate fi neagră, albă, cu lapte, după preferinţe) tăiată destul de mic dar totuşi generos.
Se pune aluatul în tava de brioşe cu ajutorul unei linguriţe şi apoi se bagă la cuptor.
După 10- 15 maxim minute se scot.
Poftă buna 🙂
12 Comments
Ana
8 decembrie 2010 at 16:17Buna seara! Am descoperit blogul vostru datorita site-ului „retete cu poze”, si imi place teribil! Imi plac fotografiile, sunt minunate, retetele excelente, nu pot sa va pierd, v-am trecut la favorite si va urmaresc cu multa placere. La cat mai multe retete delicioase!
Ana
Cătălina
8 decembrie 2010 at 17:55Mulţumim foarte mult Ana 🙂
Laura
8 decembrie 2010 at 21:14Buna Catalina. Trebuie sa marturisesc ca dau cu geana in fiecare zi pe aici 🙂 aveti niste retete incredibil de interesante iar pozele…ei bine pozele sunt….de iti vine sa le mananci. As avea totusi si eu o intrebare referitoare la aceasta reteta – unde as putea gasi cofraje pentru mini briose? am gasit in Carrefour (cred) insa erau pentru briose normale insa mini briosele mi se par geniale!
Cătălina
9 decembrie 2010 at 7:49Hm… nu stiu exact unde exista la noi. Eu am primit tava cadou de la o prietena care o comandase din UK. O sa fac o cercetare pe net. Am o vaga banuiala ca ai putea sa o gasesti in magazinul de ustensile culinare din AFI Cotroceni. Si au si site. Iti voi trimite adresa lor pe mail.
Multumim frumos pentru vizite 🙂
Mihaela
13 decembrie 2010 at 15:27Au la Ikea o tava de briose si hartiute de copt colorate care se potrivesc, insa ies foarte inalte. In mai multe supermarketuri, printre care si in Real, am vazut tavi de briose si hartii de copt pe masura. La kitchenshop in Afi Cotroceni au niste tavi mai de calitate (si desigur mai scumpe) si in plus forme de briose din silicon foarte viu colorate: http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=3741&discuss=yes
Ana
29 decembrie 2010 at 0:34mai vrem retete si poze superbeeee!!!
Gabriela
20 februarie 2011 at 12:25sunt convinsa ca sunt delicioase briosele tale .Sunt foarte indicate pentru micul de jun sau langa un ceai.VOI INCERCA SI EU RETETA
Diana
21 februarie 2011 at 13:13Delicioase, delicioase ! Bune de duminica seara cand nu mai ai chef sa faci munca patriotica …rapid si de efect…yummy !
Mihai
7 iunie 2011 at 13:22tava de briose se gaseste in IKEA la fel si hartiutele , tava este cam 30 ron iar hartiile 5 lei 65 de buc
Diana
12 septembrie 2011 at 12:37Yummmyyyyy!!!! Bune de te lingi pe degete!
Cătălina
12 septembrie 2011 at 13:36:)) mă bucur ca ţi-au plăcut Diana.
Retete Savuroase
17 august 2013 at 12:18Imi place mult cum se fac briosele cu ciocolata in varianta ta de povestire. Ai prins exact esenta. Pozele sunt foarte frumoase. Felicitari pentru blog.