Menu

Limonadă cu flori de caprifoi

Recunosc cu mâna pe inimă că în ultima vreme mă fascinează florile. Florile ca ingredient în preparate culinare.
Am început cu rețete simple, combinând fructe cu flori, apoi lăsând florile ca ingredient și aromă principală (înghețată din flori de salcâm, de exemplu).
Rețeta acestei limonade o aveam de ceva vreme în minte, amintindu-mi cu drag de zilele din copilărie când mâncam flori de caprifoi (Lonicera japonica). Nu știam exact cum se va comporta,
cât va rămâne din aromă, dacă va exista și acel gust ușor amărui de la final. Dar am primit apoi prin mail înștiințare de la unul dintre site-urile la care sunt abonată și era o rețetă similară cu ce aș fi făcut eu. Este vorba de Local Milk.

 

Așa că acum ceva vreme, după ce am lucrat la grădină cu mama și am făcut o vizită la niște prietene, am cules caprifoi și m­-am apucat de treabă.

Pentru o carafă de limonadă cu flori de caprifoi aveți nevoie de:

1-1­,2 litri apă plată
1 cană de flori de caprifoi
(merg atât cele albe cât și cele mai galbene­ mai bătrâne­ și chiar și bobocii)
1 lămâie (sucul, mai precis)
3-­4 linguri miere
2-­3 rămurele de mentă verde

Se spală florile de caprifoi și rămurelele de mentă. Se stoarce lămâia și se pune în carafă, se toarnă apa plată, se adaugă mierea. Se amestecă bine.
Se pun florile de caprifoi și rămurelele de mentă în carafă, se amestecă foarte bine și se pune capac.

Se ține carafa la frigider peste noapte sau chiar mai mult. Florile își vor lăsa aroma încet dar sigur.
Se servește rece, cu flori proaspete de caprifoi.

Aroma este discretă la început și apoi din ce în ce mai pronunțată. Sper să vă placă 🙂

Nutrition Facts
Per 1 L (250 ml)

Amount % Daily Value*
Calories 52
Total Fat 0g 0%
Sodium 1mg 0%
Total Carbohydrate 14g 5%
Sugars 13g
Protein 0g 0%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Note:

Alte rețete de limonadă (cu flori) în blogosfera românească:

Limonadă cu flori de iasomie (Philadelphus coronarius), de la Ina.
5 feluri de limonadă, din care o rețetă cu flori de lavandă, una cu apă de trandafiri, tot de la Ina.
Limonadă cu flori de levănțică de la Corina Bacalu.
Limonadă cu petale de trandafiri de la Mihaela.

4 Comments

  • Andra
    31 iulie 2014 at 15:49

    Deci I’m inlove! Si de limonada si de fotografii! <3
    Stiu ca pare un cliseu, dar mie florile astea imi aduc aminte de gradina bunicii mele: in serile de vara toata gradina era parfumata cu mirosul acestor floricele. Doamne, ce incantare! Cred ca sunt mai bine de 5 ani de cand nu le-am mai vazut si nu le-am mai simtit mirosul. Iti multumesc pentru momentul asta de aducere aminte!

  • Cătălina
    31 iulie 2014 at 15:54

    Vezi că se prinde foarte ușor, Andra. Dacă mai treci prin România este de ajuns să iei o ramură-două cu tine și să le plantezi apoi acasă. Și eu aveam la bunica un gard plin de caprifoi care mirosea superb în nopțile de vară 🙂 Mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute.

  • Macy
    31 iulie 2014 at 18:11

    Nici nu stiam ca se pot manca aceste flori, dar mereu le-am admirat parfumul. Voi salva reteta si cand am posibilitatea voi incerca si eu 😀 Multumesc pentru reteta pentru ca am descoperit ceva minunat 😉

  • Cătălina
    1 august 2014 at 13:11

    Dacă reușești să o faci, să lași limonada la rece/macerat măcar 8-10 ore. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.