Menu

Pere coapte în sos de vin

De fapt şi de drept titlul întreg al reţetei este : „Pere coapte în sos de vin şi cremă de nuci delicioasă”.  Şi chiar e delicioasă, precum bine spune Jamie Oliver, căci reţeta este din una dintre cărţile lui, şi anume „La masă cu Jamie”.

Eram tot după Paşti şi încă suprasaturată de carne de miel şi cozonaci  aşa că un desert nou venea numai bine în întâmpinarea perioadei de după. Zis şi făcut. Ingredientele le-am ales pe sprânceană:  pere Nashi, miez de nucă, smântână dulce, dulceaţă de portocale făcută cu o toamnă înainte (de mine).

Ca de obicei, reţeta cerea de fapt alte ingrediente dar cum aveam nişte chestii prin casă care ţipau să fie folosite am cedat ispitei. Aşa că dulceaţa de portocale a înlocuit portocalele proaspete, brânza dulce batută cu smântâna dulce au înlocuit mascarpone, ş.a.m.d.

Pentru 4 porţii avem nevoie de:

4 Pere Nashi frumoase (dacă nu le ştiţi, le veţi recunoaşte uşor la supermarket, după plasa albă în care sunt îmbrăcate).
150 grame zahăr brun (de preferat în locul celui alb)
2 pahare mari de vin alb sau roşu
4 linguri de dulceaţă de portocale
200 grame miez nucă
200 grame brânză dulce de vacă
50 ml smântănă dulce
1 baton vanilie

În primul şi-n primul rând preîncălziţi cuptorul la 220 grade C (treapta 5).

Apoi, cu un cuţit cu lama subţire crestaţi în lung păstaia de vanilie şi scoateţi seminţele trăgând cu lama uşor apăsată dintr-un capăt într-altul. Decojiţi cu un cuţit perele, lăsându-le codiţa intacta şi puneţi-le într-un vas mai îngust (cât să încapă toate dar să se sprijine una pe alta). Adăugaţi cam 125 grame de zahăr, vinul, batonul, seminţele de vanilie şi 3 linguri de dulceaţă de portocale. În sos, puneţi cam 100 – 125 grame nuci şi puneţi vreo 10 minute cratiţa la fiert pe foc mic.

După, băgaţi la cuptor. Cât stau acolo cuminţele la rumenit (în cazul perelor Nashi, cam 40 minute), aveţi grijă ca la 5 minute să scoateţi cratiţa şi cu o lingură să luaţi din sos şi să turnaţi peste pere. Se va forma o glazură finuţă, aurie.

Încingeţi bine o tigaie şi puneţi restul de nuci la rumenit, învârtindu-le pe toate părţile şi având grijă să nu le ardeţi. Încercaţi şi figura celebră cu aruncatul nucilor în sus şi prinsul lor la loc în tigaie. Dacă nu vă iese, adunaţi repede nucile căzute pe aragaz şi puneţi-le înapoi  în tigaie.

Luaţi o pauză de un minuţel şi savuraţi mirosurile… oh, minunat. Atenţie totuşi să nu ardeţi nucile.  După ce-s rumenite şi uşor înflăcărate, pisaţi-le bine în mojar sau în robotul de bucătărie. Lăsaţi-le la răcorit şi luaţi un vas în care puneţi smântâna dulce, brânza dulce, o lingură două de zahăr şi amestecaţi-le bine (ar fi bine să bateţi smântâna înainte ca să se îngroaşe puţin).

După ce s-a omogenizat bine treaba pe acolo, adaugaţi nucile şi o lingură de dulceaţa de portocale şi amestecaţi din nou. Gustaţi (pe furiş).

Scoateţi perele din cuptor şi serviţi individual, stropind bine cu sos, adăugând cremă de nuci şi nuci fierte în sos. Acest fel de desert se poate servi atât cald cât şi rece. Ca de obicei, am fost supravegheată indeaproape de Ana şi de Emma, care s-a alintat pe scaunul ei privind grijulie la ceea ce se întâmplă în cuptor.

4 Comments

  • Ion dan marius
    17 aprilie 2010 at 21:45

    first!

  • Ioana Chilu
    19 aprilie 2010 at 12:37

    Bre, ati facut o treaba absolut superba pe aici!!! Totul e asa frumos si curat si imbietor…si cu matze! Blogul arata super, pozele la fel, retetele cam ciudatele pt mine, dar cu siguranta is bune bune… Salutari si Anei, faceti o echipa f buna. Pupici, inclusiv la matze. O zi faina si abia astept noi retete. 🙂

  • Mihai
    20 aprilie 2010 at 13:09

    Am o sugestie, la fiecare poza, sa adaugati o scurta descriere a operatiei descrisa de poza. Textul se poate adauga pe o banda alba in partea de jos a pozei..

  • Miriam
    5 iunie 2012 at 1:38

    Done this too. And it was wonderful (too). Se pare ca am intrat intr-un frenzy de luat incercat retete de aici. Ma rog, it happened over a bit of time, dar acum m-a palit sa le si declar incercate pe toate 🙂

    Possible ranting alert.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.