Menu

Eton Mess cu ananas și bezea cu ciocolată caldă

ananas-dole-eton-mess-mici-46-of-74Cred că toată lumea știe cum se mănâncă ananasul tăiat rondele din conservă, nu? Se scoate întâi cu degetul arătător furculița fiecare rondea, se duce la gură și se ronțăie cu mare plăcere. La sfârșit de tot, se toarnă sucul rămas într-un pahar și se bea pe nerăsuflate. Acesta este procedeul standard folosit în această casă când este vorba despre ananasul auriu și plin de vitamina C (de trei ori mai multă decât în cel clasic) de la Dole. Asta dacă nu încropim repejor oareșce desert. Cum am făcut pentru postarea de față, după ce ne-am îndulcit bine cu ananas (deși, atenție! nu are zahăr adăugat).

Am luat câteva rondele de aur, le-am tăiat fin și le-am deshidratat în cuptor. Am luat și bucăți tăiate mic și le-am caramelizat. Apoi am completat cu frișcă și bezea. Și ananas direct din cutie, scurs. A rezultat un desert strălucitor și colorat, de la soare te poți uita, dar la el ba. Și nu-i nici greu de făcut.

Ingrediente pentru Eton Mess cu ananas și bezea cu ciocolată caldă -6 porții

3 albușuri de ou
175 g zahăr pudră
30-40 g amestec pentru ciocolată caldă
(aveți o grămadă de posibilități: cu scorțișoară, cu chili, cu portocală etc)- eu am avut făcută în casă de Andreuța de la Taste Bazaar
3 rondele de ananas Dole Tropical Gold Pineapple (din conservă)- opțional
1 cutie ananas bucăți Dole Tropical Gold Pineapple (din conservă)
2 cutii de 200 ml smântână pentru frișcă
1 lingură oțet
(aprox 15 ml)
1 vârf cuțit sare
înghețată de vanilie sau mango (făcută în casă sau cumpărată)

Eton Mess este un desert care pare a fi fost născut dintr-un altul (ratat). Carevasăzică seamănă cu o Pavlova dar fără să aibă acea bezea mare, rotundă și binecrescută, cu interior moale și lipicios și exterior crocant. E o bezea care nu a ieșit bine, care s-a rupt, crăpat etc. Inițial, în loc de bezea s-a folosit înghețată, apropos.

Dar cum la noi în casă nu s-au mai ratat bezele de multă vreme, a trebuit să le facem și să le rupem bucăți. Ingrată treabă, că muream de mila lor. Dar să revenim.

M-am jucat cu ananasul și l-am pregătit în două feluri. În primul caz, am luat cele 3 rondele și le-am tăiat pe jumătate pe sectiunea transversală. Adică din 3 am obținut 6 rondele mai subțiri. Le-am lăsat 10 minute pe un șervețel curat să se scurgă bine sucul. Am tăiat și felii subțiri din ananasul bucăți. Nu am exagerat, am tăiat doar vreo 5, adică 15 felii, în final. La fel, le-am lăsat la scurs. Am încins cuptorul la 90 de grade, am pus toate bucățile de ananas pe foaie de copt și le-am lăsat pe ventilație cam 1 oră și 45 minute.

Când a trecut timpul, le-am scos, le-am lăsat la răcit și le-am dezlipit de pe hârtia de copt. Le-am lăsat deoparte. Partea aceasta a fost opțională, pentru mine a fost mai mult un test, să văd cum se descurcă fructul în această situație.

Revenind la bezea, am bătut albușurile spumă cu un praf de sare și când li s-a dublat volumul am început să pun zahărul lingură cu lingură. Cu răbdare. Când am terminat zahărul am pus și praful de ciocolată caldă și când a fost și acesta încorporat, am adăugat lingura de oțet. Am mai bătut un pic bezeaua și m-am oprit. Era țeapănă și mirosea minunat.

Am pus într-o tavă hârtie de copt, am udat ușor cu apă (adică am udat palmele și am întins pe hârtia de copt), am pus cu lingura câteva bezele mici și una mai mare și am băgat la cuptor la 110 grade C, ventilație, 1 oră și 30 minute. Au ieșit perfecte: exterior crocant, miez gumos, bașca au lăsat un miros de ciocolată caldă în toată casa. Am deschis ușa la cuptor 2 secunde, să iasă aburul format și apoi am lăsat bezelele să se răcească înăuntru cu ușa deschisă pe sfert.

Pentru ananasul caramelizat, am scurs sucul din cutie („pe care l-am băut”), am încins un wok (că tigaia era ocupată) și am pus jumătate din bucățile de ananas acolo. Am scuturat în fel și chip wok-ul, am aruncat bucățile prin aer până s-au colorat frumos pe toate părțile. Adică din aurii le-am făcut ușor caramelii (?!). Le-am lăsat la răcit.

Am bătut frișca (fără zahăr pentru că ananasul era oricum dulce), și am lăsat-o la rece.

Când a fost să asamblez porțiile, am pus unele în pahare înalte cu picior și două porții cumulate pe o farfurie (din care am mâncat, romantic, cu Juha).

În pahare desertul a fost în straturi: bezea rupta, frișcă, ananas din cutie, înghețată, bezea, frișcă, ananas caramelizat. Am ornat cu ananas deshidratat.

În farfurie a fost cu dans: am rupt 2-3 bezele mai mici, am păstrat un miez moale și l-am pus în centru, am pus ici colo bucăți, pe lângă ele frișcă și ananas din cutie, apoi din cel caramelizat și la urmă din cel deshidratat. A fost bună, am mâncat tot, extrem de repede. Și mai era și seară dar nu regret nimic. 😀

Note:

On my To do list: să vizitez plantația de ananas Dole Tropical Gold din Hawaii (ce motiv bun să ajung acolo, nu?)
Alte rețete cu ananas (Dole) din blogosfera culinară găsim la:

Andra- Tacos cu ananas
Mazi- Tort răsturnat cu ananas, frișcă și dulceață
Chicineta- Tocăniță dulce-iute de porc și cuburi de ananas
Diva în bucătărie- Tort deliciu cu ananas
Teo- Tort cu ananas (fără coacere)
Gabriela Simion- Burger de porc cu ananas

1 Comment

  • Gabriela Bujor
    3 ianuarie 2017 at 10:39

    Foarte bune retete ! Faine si explicite pentru toate nestiutoarele ! Bunavointa sa existe ! La multi ani pentru 2017!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.