Şi m-am tot gândit ce să fac cu ei după ce în prealabil am halit vreo 2 ca să văd cum sunt la gust faţă de cei cu care m-am obişnuit de mică. N-am observat să fie vreo diferenţă de gust, în schimb am rămas cu urme mov pe mâini, masa de lucru, pereţi etc (de la curăţat). Nu-s definitive, binenţeles 🙂
Reţeta de faţă am preluat-o de la Andie de pe blog, însă am preferat să o încerc de câteva ori până s-o postez şi la mine.
În prima variantă am luat-o ca atare, fără modificări, însă am copt-o la aburi pentru un plus de moliciune. A doua oară am făcut mai puţină, am schimbat scorţişoara cu licorice şi mentă şi am pus morcovii-n amestec (adica mov şi portocalii).
A treia oară, cu noroc, am schimbat anumite ingrediente şi am adaptat reţeta astfel încât să se bucure şi cei care nu consumă ouă sau lactate.
Ştiu că-n ultima vreme am tot făcut asta dar recunosc că nu-s vegană/ vegetariană, ci îmi doresc să împart experienţele din bucătărie cu voi, cititorii mei 🙂
Nu mă apuc de prăjitură fără să menţionez că o voi trimite Kadiei pentru provocarea „Dulce Românie, decembrie 2013”.
Ingrediente necesare pentru prăjitură
2 morcovi mari sau 4 mici
250 g făină albă
200 g zahăr brun
175 ml ulei (eu am folosit de orez)
80 ml (aproximativ 4 linguri) lapte cocos
2 banane
50 g nuci măcinate
1 bucată mică ghimbir ras mic
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
1 linguriţă scorţişoară măcinată
Ingrediente pentru sosul de coacăze
100 g coacăze roşii
2 linguri apă
2 linguri zahăr brun
2 linguri lapte cocos
În primul rând, se curăţă bananele de coajă, se rup în bucăţi şi se pun într-un robot cu lamă metalică împreună cu zahărul brun. Se transfomă totul în piure. Peste toate se adaugă uleiul şi laptele de cocos.
Separat, făina se amestecă cu bicarbonatul şi scorţişoara şi se cern printr-o sită fină.
Morcovii se spală şi se rad- dacă se dau pe răzătoarea mică, se va obţine mai mult suc iar prăjitura va fi şi mai umedă. Eu am preferat să îi las raşi mai mare pentru ca prăjitura să fie şi puţin crocantă.
Revenind, peste compoziţie se adaugă ghimbirul ras mic, făina şi după ce sunt încorporate, se pun şi morcovii şi nucile şi se introduc în amestec.
Dacă amestecaţi prea mult, prăjitura va crăpa destul de urât la copt.
Se porneşte cuptorul şi se lasă la 190 grade C.
Compoziţia se toarnă în tavă sau formă de silicon şi se lasă la copt cam o oră. O oră dacă aveţi tavă rotundă din metal sau vreo 50-55 minute dacă folosiţi formă de silicon (ca mine). Testul cu scobitoarea este concludent, asa ca nu va sfiiţi să-l faceţi.
Cât timp se coace prăjitura, se scot boabele de cocăze de pe codiţe, se amestecă cu zahărul şi laptele de cocos şi se pun pe foc mediu până când sosul scade la jumătate. Se amestecă din când în când pentru a evita lipirea de cratiţă.
Dacă se preferă un sos fin, fără boabe sau seminţe de fructe prin el, se trece printr-o sită fină. Dacă nu, lăsaţi-l ca atare 🙂
Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă 10-15 minute la odihnit şi apoi se scoate şi din formă. Se toarnă sosul peste ea şi se lasă la răcorit.
Am preferat să fac sos şi nu frişcă pentru că am dorit să aduc un pic de acididate prăjiturii.
Note:
1. Suportul din lemn face parte dintr-un set sculptat de Gaby de la Gifts by Gaby. Thank you very much Gaby, I love them!
2. Alte reţete de prăjituri cu morcovi găsim şi la:
– Cu miere şi mascarpone de la Mihaela
– fină şi simplă de la Miha
– cu ghimbir de la Elena
– cu brânză de capră şi portocale de la Bogdan
– Tort de la Andruţa
4 Comments
Miriam
12 decembrie 2013 at 14:58Naaaaaaais :). O s-o incerc exact asa, doar inlocuind uleiul de orez cu ulei de nuca (mai pastreaza o aroma vaga de nuci si cred c-ar da a bit more oomph).
Lovely cake stand, by the way 😉
Cătălina
12 decembrie 2013 at 15:00Da, cred ca o sa iasa si mai buna cu cel de nuci 😉
Provocarea Dulce Românie – Decembrie 2013 | In jurul Kadiei
31 decembrie 2013 at 20:31[…] 24) Cătălina de la Kiss the Cook – Prăjitură vegană cu morcovi […]
Românul s-a născut petrecăreț [post cu premii de la Costa d'Oro] - KissTheCook
8 aprilie 2015 at 13:54[…] vegetariene și omnivore, socată, deserturi cu ricotta și portocale, ceaiuri reci cu fructe, prăjituri cu morcovi și ulei de orez, cu pavlove și câte și mai […]