Menu

Pavlova cu căpşune

Uneori, ideile simple sunt cele mai bune. Ca Pavlova de exemplu, prăjitura creată pentru şi numită după faimoasa balerină Anna Pavlova, din Rusia. Simplu de făcut, plăcută ochiului şi mai ales, gustoasă.

Să mai zic şi că aceasta a fost prăjitura pe care Cătălina a pregătit-o când i-a cunoscut prima dată pe părinţii mei? Gata, am zis. 🙂

La acea vreme, pădurea alor mei era plină de tot felul de fructe, iar ouăle le-am adunat de la găinile noastre. Să găsim 4 ouă proaspete din cele 14 sau 20 fertile sau stricate a fost o aventură în sine.

Însă, niciuna dintre treburile de mai sus nu mi s-a întâmplat acum, ouăle au fost cumpărate de la magazin, iar căpşunele provin din Olanda, pentru că cele finlandeze apar mult mai târziu.

În reţeta de mai jos, atât folosirea Cream of tartar-ului (bitartrat de potasiu) cât şi a oţetului sunt opţionale. Pentru reţeta originală se folosea şi amidon de porumb dar nu l-am introdus şi aici.

Ingrediente pentru bezea:

4 albuşuri (de la ouă cât mai proaspete)- dacă sunteţi norocoşi şi aveţi găini, şi mai bine
1 linguriţă de sare
240 g zahăr tos
1 linguriţă zahăr vanilat

1 jumătate linguriţă cream of tartar
2 linguriţe oţet alb (are rol de albire a bezelei printre altele)

Ingrediente pentru cremă şi decor:

250 ml smântână dulce (32%)
2 linguriţe zahăr pudră
500 g căpşune

Se bat albuşurile spumă tare împreună cu sarea. Se adaugă cam 3 sferturi din cantitatea de zahăr, cream tartar-ul şi oţetul şi se continuă cu baterea până când bezeaua formează vârfuri pe tel şi devine lucioasă. Se adaugă restul de zahăr şi zahărul vanilat.

Cu ajutorul unei perii sau şerveţel ud (cu apă) trasaţi un cerc cu diametrul de aproximativ 30 cm pe hârtia de copt pentru a o înmuia şi pentru a evita lipirea bezelei. Se pune compoziţia de bezea în tava astfel pregătită şi se întinde cu un cuţit sau o furculiţă. Se coace în cuptorul cu gaz cam 1 oră şi jumătate la 100 grade C. Alternativa pentru cei care deţin cuptoare pe gaz este coacerea la treapta cea mai mică, tava la mijloc şi uşa deschisă pe sfert (temperatura verificată de mine era de 125-130 grade C)- cam 1 oră şi 10 minute. Când este gata se lasă să se răcească încet, în cuptor cu uşa închisă (poate dura mai multe ore).

Când este rece, se bate bine smântâna cu puţin zahăr pudră (acesta o va face mai tare şi mai durabilă). Se aşterne cu o lingură peste bezea. Se taie căpşunele în sferturi sau jumătăţi şi se aşează deasupra. Dacă se doreşte, se poate cerne şi puţin zahăr pudră peste ele.

Note: (Cătălina): personal mi se pare că acest desert simplu, aşa cum este compus, folosind fructe cu aciditate ceva mai ridicată, este unul ale cărui componente se echilibrează reciproc. Chiar dacă bezeaua este dulce, smântâna uşor dulce, fructele acrişoare vin să tempereze toată acea dulceaţă iar rezultatul final este superb. Poftă bună!

7 Comments

  • Alina
    28 iunie 2012 at 12:39

    Arata superb!Inca nu am avut curajul sa fac si eu una…poate pe viitor! 🙂

  • anki
    29 iunie 2012 at 16:37

    Delicioasa!
    Si fara sa aiba vreo legatura cu bucatarii, parca varianta „meet the parents” imi face cu ochiul mai tare. ‘Or fi fragutele de vina 🙂 mniam-mniam!

  • Cătălina
    29 iunie 2012 at 17:31

    Daaaaa, erau o gramada pe marginea drumului, le-am cules impreuna si am facut Pavlova. E putin impropriu „eu am facut-o”, cand am facut-o de fapt impreuna 🙂

  • Adela
    16 iulie 2012 at 16:43

    Simpla si delicioasa, abia astept sa o incerc mai ales ca acum gasesc tot felul de fructe.

  • Andra
    24 iulie 2012 at 15:37

    Incredibil cat de bine poate arata. Pur si simplu imi ploua in gura. O sa incerc si eu in weekend reteta.

  • Poliana
    2 august 2012 at 8:22

    Arata demential de bine, in ambele variante! Felicitari

  • […] cate am citit pe la fetele ( Andie , Daiana , Andreea , Catalina ) care au facut deja pavlova , daca gasiti ( eu una nu am gasit ) ,mai puteti adauga 1/2 lingurita […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.