Curăţa, curăţa umplându-şi nările cu mireasma lor proaspătă şi degetele cu sucul lipicios. „O să fac caramel cu untul făcut acum două zile. Pun caisele şi pate sablee şi apoi coc uşor. Cu cine să împar…?”
„-Caterine!”, strigă o voce de afară, atât de cunoscută şi dragă încât de emoţie, jumătate din caise se rostogoliră pe podea.
Răsturnă caisele într-un bol verde şi ieşi la fereastră, tremurând uşor.
„-Bonjour Jean! Ca va?” zâmbi chipeşului brunet, cel mai înalt şi oacheş băiat din sat. Brutarul care făcea cea mai bună pâine din împrejurimi.
„-Ca va ma bellette!” răspunse cu voce baritonală Jean. „E vremea lavandei, ţi-am adus să-ţi pui în păr şi în pernă, să miroşi la fel de proaspăt ca ea” grăi şi scoase de la spate un buchet albastru şi parfumat, zumzăit de albine.
„Comme il est beau!”
„Comme toi ma chere, come toi.”
Coborî în fugă scările aranjându-şi fusta şi cămaşa şi deschise uşa îmbujorată toată. Îi fură buchetul lui Jean, el îi fură ei un sărut şi plecă la treburi lăsând-o să-l privească cum se depărta spre casa lui.
Intră în casă şi în timp ce urca spre bucătărie cu buchetul în braţe mai mult plutind decât mergând, visa cu ochii deschişi la casuţa ei şi-a lui Jean, cu grădiniţă, găini şi capre.
… termină de curăţat caisele şi rupse două rămurele de lavandă. „O să le pun în tartă” îşi zise.
Pregăti de-o parte:
250 grame făină albă de la moara „Sept Epis”
125 g unt
50 ml melasă (50 g zahăr)
50 ml lapte
1 vârf de sare
15-20 caise spălate şi rupte în jumătăţi
100 ml melasă (100 g zahăr)
2-3 infloresceţe de levănţică
50 g unt
Băgă două trei lemne pe foc cât să ridice temperatura în cuptor până pe la 200 grade C.
Se apucă de aluat răcindu-şi mâinile în căldarea cu apă din fântână. Puse făina, melasa, sarea şi untul rece tăiat cuburi într-un vas mare şi începu să frământe uşor cu vârfurile degetelor. Aluatul, sub mâinile ei, se transformă în firimituri mari. Puse laptele şi amestecă până obţinu o bilă de cocă. O lăsă la răcoare în cămară şi se apucă de caramel.
Puse melasa şi florile de lavandă într-un vas şi îl lăsă pe foc mic.
„Caterine!” se auzi vocea vecinei Denisse, „eşti ocupată?”
„Sunt şi nu prea.”
Pălăvrăgiră câteva minute până când simţi şi văzu fum ieşind din bucătărie. Alergă ţinând în mâini poalele fustei. „Oooooffffff!”, smulse cratiţa de pe foc şi aşteptă caramelul să-şi domolească spumele. „Ei, nu e chiar aşa de grav”, gândi. „Şi miroase bine, chiar dacă s-a ars puţin. Untul ar trebui să-l facă mai blând.”
Luă un cub de unt şi-l aruncă peste caramelul care începu să sfârâie. Amestecă şi mai puse un cub. Avea acum o cremă frumoasă şi lucioasă pe care o turnă într-o tavă de ceramică. Pe măsură ce lua contact cu suprafaţa rece a tăvii, caramelul se întărea şi îşi potolea supărarea.
Luă jumătăţile de caise şi le puse cu pulpa în caramel. Umplu bine tava. Luă aluatul din cămară şi îl întinse într-un platou cu degetele. Apoi îl trase peste caise şi presă marginile.
Băgă tava la cuptor şi se apucă de vase visând la grădina ei cu roşii, la cireşii amari, la câmpul de lavandă şi la pâinile făcute de Jean.
Mirosea bine în bucătărie când sfârşi cu toate. Scoase tava cu tartă din cuptor şi-o lăsă la odihnă. Ieşi în curte şi se întinse în hamac.
Dormi mult mult, în parfum de tei şi se trezi târziu în răcoarea nopţii. O zări pe Denisse peste gard şi o invită la o felie de tartă. Sau două.
**********
Mă folosesc de povestea şi reţeta de mai sus pentru a răspunde invitaţiei prietenei mele Andie. Este rândul ei să aleagă ingredientele cu ajutorul cărora blogării culinari să pregătească ceva bun şi conform temei date.
Este vorba de „Dulce Românie”, lansat de Mihaela, de la De prin lume adunate . După mai mult de un an şi jumătate, m-am încumetat să particip şi eu la acest minunat proiect şi am ales caramelul dintre cele două propuneri are lui Andie.
Sper că am reuşit ceva bun (mie tarta mi-a plăcut foarte mult şi abia aştept diseară să o însoţesc cu o cupă de îngheţată de caise).
Notă: personajele din povestea mea sunt mai mult sau mai puţin fictive. 😀
27 Comments
Bristena
26 iunie 2012 at 13:29🙂 Asadar ai ales sa faci singurica Tatinul… hmmmm. Ti-a iesit deosebit de frumos.
Bristene 😀
Anca Sandu
26 iunie 2012 at 13:34ai citit „ca apa pentru ciocolată”, scrisă de laura esquivel? dacă nu, s-o citeşti.
Cătălina
26 iunie 2012 at 13:37Apa nu e buna pentru ciocolata 😛 De obicei.
Ana
26 iunie 2012 at 13:55Hai soro, toate ca toate dar.. Jean?!
Cătălina
26 iunie 2012 at 13:57Jean Valjean soro, Jean Valjean 😛
Anki
26 iunie 2012 at 14:12🙂 gand la gand
Eu am pregatit o tarta din asta, dar cu rabarbar… tot pentru adunarea lui Andie. Ne vedem acolo, mai e putin 🙂
hmmm,, cu lavanda? Nu mi-a trecut prin cap, sigur in cateva saptamani o sa repetam figura, cu alte fructe probabil, si voi adauga si lavanda. O sa vin mai apoi sa iti spun impresii, merci 🙂
Cătălina
26 iunie 2012 at 14:13MMM, am facut si eu o tarta cu rubarba, mere si capsuni. Buna tare a iesit 😀
Miriam
26 iunie 2012 at 14:51Hi hi 🙂
Foarte faina pare tarta. Bonne chance, Caterine 🙂
Cătălina
26 iunie 2012 at 19:50Merci ma cherie! Comment ca va? Tout va bien?
Mihai
27 iunie 2012 at 9:42Nu stiu ce-mi place mai mult – textul sau reteta. Cum ti-a venit ideea sa scrii asa?
Cătălina
27 iunie 2012 at 10:22Habar n-am… Veneam cu fructele in traista de la piata si povestea curgea in mintea mea 🙂 Acasa am si inflorit-o nitel in timp ce faceam tarta 😛
Si am avut la un moment dat in minte scena aia din „Parfumul” cu fata curatand corcodusi.
Mihai
27 iunie 2012 at 10:27Nice 🙂
The Wandering Oltean
27 iunie 2012 at 21:24Stau si ma tot uit la pozele astea de doua zile si de doua zile sunt speechless ( OK… partial speechless 🙂 ). Nu este nici pe departe o prajitura complicata dar este ceva in culoarea caramelului peste caisele astea coapte care ma lasa fara cuvine.. ma uit si eu asa la poze si ma bucur.
Am mai avut o situatie asemanatoare cu asta cand am dat peste tarta asta A TART WITH A TWIST — UNE TARTE BIEN SPÉCIALE si daca nu am facut-o de cel putin 20 de ori.. atunci nu am facut-o.
Duminica asta Tarte Tatin de caise scrie pe ea!
Cătălina
27 iunie 2012 at 21:29Vinovat de Tatin în viata mea e „Jean” de fapt. El a facut una cu mere vara trecută şi de atunci ne-am tot întrecut unul cu altul care scoate una mai bună. Aşa că am făcut de mango, de pere cu lavandă, de mere cu pecan, de piersici (cu puţina ciocolată în aluat), de portocale. Voiam să încerc zilele astea una de cireşe 🙂 Să văd când anume. Spor la treabă!
Ah, şi tarta de la Bea arată fantastic. Am un feeling că e şi delicioasă. 🙂
Dulce Romanie – Provocarea lunii IUNIE (2) - Andie's Veggies
4 iulie 2012 at 10:18[…] Tarte Tatin de caise si lavanda […]
The Wandering Oltean
4 iulie 2012 at 10:36Nu am mai apucat sa las comentariul de rigoare dar duminica trecuta am executat tarta.. si a fost awesome.
Caisele mele au fost un pic acrisoare dar au mers la fix cu dulcele din caramel. Si am mai aruncat si o mana de nuci intre aluat si piersici… Ce sa mai zic… Bliss
Cătălina
4 iulie 2012 at 12:24Bine ca am verificat spam-ul pentru ca al tau comentariu acolo nimerise 🙁
OK, ai facut tarta cu caise dar intre aluat si piersici ai pus nuci? :p Suna bine. Vecina mea a facut dupa reteta asta si i-a iesit un pic altfel. Ce-i drept ea nu a ars caramelul ca mine, l-a lasat mai auriu. Si mi-a placut rezultatul.
Miriam
6 iulie 2012 at 7:30Ca va bien. Je’spere que tu est bien aussi (vai, atata sa fi ramas oare din cei opt ani de franceza?) :).
Imi comand lavanda comestibila de pe net (alaturi de cacao raw printre altele) si as vrea sa incerc tarta asta, dar cu pere (cum ziceai si tu mai sus c-ai facut-o). Presupun ca e the same deal numai ca inlocuim caisele cu bucati de para, eventual curatate, nu?
Bisou.
Cătălina
6 iulie 2012 at 10:09Da, da, aceeasi treaba alta Marie cu palarie 🙂
Miriam
7 iulie 2012 at 15:40Good, good. 🙂
Rita
24 iulie 2012 at 20:35Am savurat fiecare cuvant din povestea ta. Imi place foarte mult stilul tau. Cand invaluiesti o reteta intr-o poveste asa de draguta, cand prepari reteta parca faci parte din joc. Tarta, pe de alta parte, arata delicios. Trebuie s-o incerc neaparat. Eu am mai facut prajitura rasturnata cu mere si cu ananas, dar am pus deasupra blat de tort. Abia astept sa incerc varianta ta. Bineinteles, intai recitesc povestea.
Cătălina
25 iulie 2012 at 11:03Multumesc frumos Rita.
Dulce Românie- provocarea lunii August (2012) « KissTheCook
1 august 2012 at 11:50[…] dată am participat la invitaţia Brînduşei cu această reţetă iar în luna iunie am scris o poveste pentru Andie, cu caise şi […]
Dulce Romanie – Provocarea lui iunie 2012 - Andie's Veggies
5 septembrie 2012 at 11:13[…] Tarte Tatin de caise si lavanda […]
Imen
25 iunie 2013 at 19:42Idei minunate, gust desavarsit dar sufocate in niste povestioare stupide… ai talent la gatit si ar fi bine pentru toata lumea daca ai ramane la asta, „talentul” tau literar nu isi are locul aici, fara suparare!!!!!!!! pana sa parcurg o reteta, deja m-am plictisit de cancanuri personale! Retetele sunt grozave, prezentarea impecabila (ma refer la fotografii),bifezi si la capitolul originalitate deci, felicitari!
Cred ca gospodinelor iubitoare de telenovele le vor lipsi povestile astea, in schimb vei castiga respectul celorlalti care apreciaza profesionalismul tau in bucatarie. Toate cele bune!
Cătălina
25 iunie 2013 at 20:08Nimeni nu este perfect Imen 🙂
Mulțumesc pentru aprecieri și pentru critică. Nu scriu des „telenovele” dar când o fac, le scriu pentru că așa simt și nu pentru că-mi doresc a fi pe plac cuiva. Dacă vei trece prin celelalte rețete, vei observa că poveștile sunt la început. De la ingrediente în jos sunt doar rețetele scrise (sper eu, cu lux de amănunte, ca să înțeleagă și cei ce sunt pe la început în ale gastronomiei și-și doresc să gătească feluri de mâncare noi).
Îți apreciez sinceritatea. Mulțumesc.
Tartă Tatin de mere și alune de pădure - KissTheCook
1 octombrie 2013 at 15:41[…] primul meu tatin de mere. Apoi al doilea, de pere și levănțică. Al treilea, de mango. Apoi de caise și m-am întors iar la […]