Acum vreo trei ani aveam 67 de kg la 1,68m şi eram, aţi ghicit, „plinuţă”. Mâncam pe fugă pizza, cartofi prăjiţi, burgeri, mâncare arăbeasca şi, cel mai important, mâncam mult şi nu făceam niciun fel de mişcare.
Apoi am avut un moment al adevărului, când, de ziua mea, am vrut să-mi cumpăr o pereche de blugi, şi erau cu două numere mai mari decât cei pe care îi luasem în urmă cu doi ani. În plus, începusem să resimt greutatea acumulată, oboseam mai repede şi eram mereu letargică.
Aşa că am luat măsuri. Mi-am facut abonament la sala, aerobic, si am inceput sa merg de trei ori pe saptamana. Am inceput sa mananc curat si in limita a 1200 calorii pe zi.
Am totusi o slabiciune, imi plac dulciurile, asa ca am cautat pe net in lung si in lat, poate poate gasesc ceva sa-mi satisfaca pofta de dulce dar fara sa-mi aduca zahar si grasimi rele in plus. De gasit nu am gasit tocmai ce cautam dar citind in mai multe locuri am reusit sa-mi alcatuiesc o reteta pe care am sa va o impartasesc in cele ce urmeaza.
Pentru 12 portii avem nevoie de:
– o banana foarte coapta, din aceea cu pete negre pe ea
– 3 scoops., 90g de pudra de proteina izolata pura, din cea care nu contine carbohidrati, si pe care o gasiti la magazine cu suplimente sportive. Eu folosesc QNT metapure cu aroma de zmeura. Indulcitorul este natural si foarte puternic la gust.
– o jumatate spre trei sferturi de cana fulgi de ovaz fini amestecati cu fulgi de ovaz tari sau cu muesli natural, fara zahar, eu am folosit aici fulgi de ovaz de la Lidl si muesli natural de la MegaImage, marca proprie
– un ou
– o lingurita de ulei
– 20g migdale crude
– o treime de cana de iaurt low fat, am folosit Pilos o,1%, tot de la Lidl
– o lingurita praf de copt
– jumate lingurita bicarbonat
– jumate lingurita sare
Modul de preparare:
Aprindem cuptorul si-l dam la 205C, treapta 4 de gaz.
– punem in blender ovazul si muesli si procesam pana se transforma in particule mici, ca o faina mai putin fina
– adaugam pudra de proteina si procesam din nou pentru a le amesteca
– adaugam restul de ingrediente si procesam bine bine
E momentul sa lasam compozitia sa se patrunda putin. Scoatem tava de briose, sau formele si le dam cate o hartiuta colorata sa se cunoasca.
Ne intoarcem la compozitia noastra si, cu o lingura, o mai amestecam odata. E timpul sa umplem formele. Intr-o forma vor intra aproximativ 2 linguri de compozitie si va fi plina pana la o treime din inaltimea hartiei.
Dam la cuptor tava si timp de 10 minute o lasam la temperatura mentionata mai sus. Dupa acest timp, o sa observati ca partea de sus se rumeneste, reduceti focul la 180C si mai asteptati 5 minute. Testati briosele cu o scobitoare/ frigaruie. Daca inca nu s-au facut le mai lasati doua trei minute.
Se pot servi calde, cu un ceai, sau un pahar cu lapte dar si reci, la cafeau de dimineata.
O briosa va contine: 67 calorii, 5 g carbohidrati, 2 g grasime, 8 g proteina, 2 g zahar, 1 g fibre.
Pofta buna si nu uitati sa va alegeti gustul care va place cel mai mult atunci cand va achizitionati pudra proteica pentru ca acela va fi si gustul brioselor voastre. Urmatoarea pe lista mea este, desigur, ciocolata.
Atentie: pudra de proteina este un produs organic, asadar, daca veti tine briosele mai multe de doua trei zile este de preferat sa le pastrati la frigider pentru a evita mucegairea.
10 Comments
Claudia
16 iunie 2012 at 14:38Ioana, la ce foloseste, in reteta, pudra de proteina izolata pura?
Ioana
18 iunie 2012 at 12:25Buna Claudia,
Pudra de proteina izolata foloseste, in cazul meu, la repararea musculaturii dupa efortul intens pe care il depun la sala. Este un mod usor de a-mi asigura aportul de proteine necesar pentru o zi. In reteta este folosita pentru gust, pentru factorul proteic si pentru consistenta amestecului.
Cine nu doreste sa foloseasca pudra proteica (nu are nevoie de mai multe proteine in alimentatie) o poate inlocui cu inca aproximativ o jumatate de cana de fulgi de ovaz. (daca mixtura e prea uscata se mai poate adauga o banana)
Claudia
18 iunie 2012 at 12:43Multumesc pentru raspuns,Ioana.
Mi-a placut reteta.Caut de ceva timp o reteta in care sa fie fulgi de ovaz sau musli ca sa prepar ceva pentru baietelul meu.Si din pacate, majoritatea retetelor contin mult zahar sau, si mai rau, miere (mierea peste 40 grade devine toxica).
M-ar interesa si o reteta de biscuiti, tot asa cu cereale.Poate iti vine vreo idee si publici si ceva de genul asta 🙂
Ioana
18 iunie 2012 at 13:06Multumesc Claudia,
Asa este, mierea devine toxica la temperaturi mari. Poti folosi muesli cu fructe confiate care au zahar in mod natural, (megaimage au ceva din marca proprie 365). Am sa incerc sa fac si ceva biscuiti, desi nu am mai facut pana acum 🙂
Claudia
18 iunie 2012 at 13:48Sincera sa fiu nu stiu cat de naturale sunt produsele astea din comert. 🙁
Pentru un copil sunt bune si cerealele simple si un fruct dulce ca indulcitor.
Noi ca adulti suntem mai pretentiosi cand vine vorba de cat de dulce sa fie desertul. E vorba insa doar de educatia gustului si dependenta noastra de zahar.
Pentru cei mici e suficienta o banana ca sa indulceasca un desert 🙂
Astept reteta de biscuiti cu cereale integrale 🙂
Spor la treaba!
Rona
5 aprilie 2017 at 17:273 scoops? La ce te referi?
Cătălina
5 aprilie 2017 at 19:01Buna,
la cupa mica din plastic care se gaseste in cutiile cu pudra proteica. https://paleopro.com/wp-content/uploads/2014/05/paleo-protein-scoop-anciant-cacao.jpg
Ioana da acolo si cantitatea> 90 g, cupele difera de la producator la producator. La unii au 20-23 g, la altii 30 g etc.
Rona
6 aprilie 2017 at 1:20Multumesc de lamuriri, am inteles mai tarziu. In sfarsit o reteta mai accesibila fin punct de vedere financiar! M-am saturat de tot felul de bloguri cu retete in care te redirectioneaza automat pe site-urile de gen unde gasesti ingredientele necesare care sunt foarte scumpe.Chiar acum citeam o reteta de briose in care unul din ingrediente era „aroma de unt” – o chestie sintetica mult mai scumpa decat untul natural…Imi doresc un corp fit, insa nu vreau sa o iau razna cu chestiile astea si nici bugetul nu imi permite sa cheltuiesc o gramada de bani pt a face cateva briose…plus ca am arderile foarte rapide, oricat as manca nu ma ingras.O sa incerc maine reteta aceasta si o sa revin cu pareri. ?
Cătălina
6 aprilie 2017 at 11:08Hm, nu știu ce și cum e cu aroma aia de unt. Oare cu unt de cocos nu merge?
Rona
6 aprilie 2017 at 14:15Nu stiu ce sa zic, chestia este ca in goana noastra de a manca cat mai sanatos si de a evita zaharul, ajungem sa consumam tot felul de chestii sintetica nunai pentru motivul ca are 0 calorii.