Menu

Ruladă cu cacao și căpșune (fără gluten)

JUH_0058Şi cum stătea pofticiosul de Juha şi visa la o prăjitură de înfulecat savurat singur, i-a venit în minte reţeta de faţă.

Care este destul de simplă şi mai ales (constatând după rapiditatea cu care a mâncat) gustoasă.

Şi dacă ingredientele cumpărate sunt studiate atent (citit etichetele în prealabil), lipsită sau cu o cantitate mică de gluten- deci bună pentru cei cu intoleranţă la respectiva proteină.

(Pentru engleză verificaţi mai jos).

Ingrediente pentru aluat (12 porţii)

4 ouă
120 g zahăr tos
110 g făină de orez/ făină de cartofi
(eu nu am găsit până acum la noi)
20 g pudră de cacao
1 linguriţă praf de copt

Ingrediente pentru cremă şi decor

200 ml smântână dulce 30%-32%
200 g cremă de brânză
(mascarpone, Philadelphia)
40 g zahăr tos
400 g căpşune
50 g ciocolată albă
(verificaţi dacă are gluten, depinde de producător)

Se porneşte cuptorul şi se lasă la 200 grade C. Se amestecă făina de orez cu pudra de cacao şi praful de copt. Ouăle (la temperatura camerei) se bat întregi împreună cu zahărul. Sunt bine bătute (spumă) când, dacă desenăm cifra „8” cu telul în ele, aceasta râmăne câteva secunde.
Se adaugă amestecul cu cacao şi se încorporează uşor cu o paletă de silicon. Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt şi se toarnă compoziţia. Se întinde uniform şi se bagă în cuptor pentru 8-10 minute.

Se pune o foaie de hârtie de copt pe masă, se presară puţin zahăr tos şi se răstoarnă aluatul copt peste. Se dezlipeşte uşor hârtia de copt dar se lasă deasupra până când se răceşte.

Între timp, se pune crema de brânză într-un vas, împreună cu zahărul tos. Se amestecă bine. Separat, se bate smântâna dulce, răcită în prealabil la frigider, până când se face frişcă. Se amestecă apoi cu brânza.

Se păstrează un sfert din compoziţie iar restul se întinde uniform peste foaia de ruladă. Se rulează, iar pentru a nu se rupe se foloseşte coala de hârtie de sub foaia de ruladă.

Cu restul de cremă se ornează rulada după gust. Apoi se decorează cu căpşuni şi ciocolată albă rasă (sau tăiată bucăţi mici).

La servire, se taie felii 🙂

Engleză:

Rolled cake (gluten-free)

(12 portions)

4 eggs
120 g sugar
110 g potato flour/ rice flour
20 g cocoa powder
1 tsp baking powder

2 dl heavy cream
200 g cream cheese
40 g sugar
½ l strawberries
50 g white chocolate
(gluten free)

Preheat the oven to 200 degrees Celsius. Mix together the potato flour, cocoa powder and the baking powder. Use eggs that have been in out of the fridge, they are easier to beat into stiff foam. Beat the eggs with the sugar until stiff foam. Foam is stiff enough when you can make a number “8” in batter and it stays for a moment. Add the flour mix through a sieve, and gently mix it in. Pour the mix into a pan lined with baking paper, and immediately put in the oven. Bake for 8-10 minutes.

Put a baking sheet on a table and sprinkle some sugar on top. Turn the base baked side down on the baking sheet, and pull off the paper from top. Let cool covered with the paper.

Soften the cream cheese, and mix in the sugar. Beat the cream into stiff whipped cream, and mix in the cream cheese. Cover the base with ¾ of the filling, and roll it gently into a roll. Move the roll onto a tray, and put rest of the filling on top. Decorate with strawberries and white chocolate chips.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.