Zis și făcut. Înarmate cu pungi de plastic, încălțate în cizme de cauciuc ca să putem intra în iarba înaltă fără surprize, ne-am apucat să strângem inflorescențele parfumate.
Plănuiam să fac vreo 10 litri de socată și să o ajut și pe mama să facă pentru ei (și vecini).
Dar cum am rămas cu foarte multe flori după ce am pus la cale 20 litri socată, am decis să usuc o parte și din rest să încerc o rețetă de sorbet. Îmi cumpărasem de curând o carte cu rețete de înghețate și sorbeturi și m-am înfipt în ea de cum am ajuns acasă. Numai că nu mi-a plăcut cantitatea mare de zahăr propusă.
Așa că am plecat prin piață și pe la supermarket să studiez nițel oferta de fructe analizând cam ce combinații să fac ca să iasă bine din toate punctele de vedere.
Am făcut această rețetă de vreo ori, o dată cu miere, de două ori cu siropul de la compotul de litchi.
Așadar pentru Sorbet de litchi, kiwi și soc cu zahăr sau cu miere avem nevoie de următoarele ingrediente (4-5 persoane):
Versiunea cu zahăr
400 g litchi cu tot cu sirop (compot la conservă- se găsește la Mega Image)
2 kiwi aproape coapte
4 inflorescențe proaspete de soc
1 crenguță mentă
1 vârf cuțit sare
Versiunea cu miere
300 g fructe de litchi (cântărite fără coajă și sâmburi)
100 ml apă rece
2 linguri miere de albine
2 kiwi aproape coapte
4 inflorescențe proaspete de soc
1 crenguță mentă
1 vârf cuțit sare
Versiunea cu zahăr: Fructele de kiwi se curăță de coajă și se taie în sferturi. De la inflorescențele de soc se înlătură codițele mai groase. Se pun într-un blender fructele de litchi și sucul în care au stat (respectiv apa și mierea), kiwi, socul, menta, sarea și se pasează cât mai bine. Amestecul astfel obținut se pune la frigider într-un vas de plastic acoperit. Se ține câteva ore (eu l-am lăsat peste noapte).
A doua zi se trece totul printr-o sită fină și se bagă în mașina de înghețată pentru 15 minute (în funcție de mașină poate sta și mai mult de atât-20-25 minute). Se consumă ca atare sau cu fructe (eu am pus căpșune, s-au completat foarte bine).
Este un sorbet cu un gust aromat, acrișor, delicios. Bun atât ca desert cât și ca palate cleanser. Se servește cu prietenii apropiați 🙂
Versiunea cu miere poate fi găsită în minunata VEG nr. 4, de primăvară/vară de pe 2014.
Notă:
Alte rețete de sorbet/ înghețată cu litchi (lychee), soc.
Sorbet de litchi și lime de la Mănânc Inteligent
Fozen yogurt cu litchi și labneh de la Bogdan.
Cu zmeură și prosecco- Kissthecook
Înghețată de lychee și lapte de cocos de la Florin
1 Comment
Înghețată cu levănțică și salep | KissTheCook
13 aprilie 2017 at 12:01[…] să folosesc florile în mâncare, și până acum am avut cu succes ingrediente precum flori de soc, salcâm, trandafir, bujor de grădină, iasomie, levănțică, […]