Așadar, 50 răsaduri de roșii mai târziu, ne-am luat o pauză de 5 minute în care am cules tot ce era înflorit într-un soc aflat la vreo 200 m departare de grădină.
Moaca ținea punga sau trăgea de florile de la baza tufei, eu le luam pe cele de sus. Și în timpul ăsta discutam despre tunete, fulgere, lumini frumoase și sunete urâte, despre greu și ușor, despre adunări și despre câte răsaduri mai avem dacă am plantat abia 50 (de tomate).
Și despre ce buchet parfumat o să-i ducem mamei și despre ce suc bun o să facem din florile mici și frumoase. În acest timp, se adunau încet dar sigur, nori pe cer.
Am terminat de cules și ne-am întors la plantat. De data aceasta ardei, vinete și dovlecei.
Seara, după ce am stat vreo 40 minute în solar așteptând să se termine furtuna, ne-am liniștit făcând socată. Pentru un plus de aromă și ceva mai multă sănătate, am preferat să folosim miere. La fel și azi dimineața când am făcut și pentru mine.
Așadar, cam așa am pus la macerat chestiunile, puțin după ureche și după propriul gust:
Ingrediente pentru un borcan de 10 l
9 litri apă rece
20 flori soc culese din loc curat
450 g miere (eu am avut de floare-soarelui)
5 lămâi cu coajă groasă
2-3 vârfuri mentă cu 4-5 frunze fiecare
În primul rând se spală borcanul/ recipientul în care se va face socata. Florile se clătesc cu apă rece. Lămâile se țin 15 minute în apă cu bicarbonat de sodiu apoi se spală și ele cu apă rece.
Se curăță lămâile de coajă și se lasă deoparte. Se storc apoi de suc.
Se pune apa în borcan apoi mierea, se amestecă bine. Pentru unealta de amestecat trebuie să-i mulțumesc lui Muntele. Cu scannerul lui de linguri de lemn a observat că nu am cu ce amesteca în mămăligă așa că după o săptămână mi-a adus una. Ieri am botezat-o în socată. Și azi la fel.
Se adaugă sucul de lămâie, florile de soc, menta, coaja și jumătățile de lămâie (rămase după stors).
Se amestecă bine, bine, se pune o farfurioară pe post de capac (nu trebuie să fie etanș) și se pune borcanul pe pervazul ferestrei, la soare.
Azi dimineața am amestecat din nou în ea și deja începuse să-și facă treaba. Deja se simțea plăcuta aromă de flori de soc deci probabil că mâine, cel târziu poimâine este gata.
Note:
Alte rețete de socată găsim la:
Laura Adamache- cu zahăr
Andie- cu zahăr caramelizat
Blog cu Legume- cu puțină drojdie de bere
D’ale coconițelor- cu miere și anason
Tastebazaar- cu miere și multă dragoste
2 Comments
Ciuperci Shiitake
27 mai 2014 at 17:43Reteta de sezon 🙂
Sorbet de litchi, kiwi și soc. Cu zahăr sau cu miere. - KissTheCook
11 august 2014 at 12:22[…] surprize, ne-am apucat să strângem inflorescențele parfumate. Plănuiam să fac vreo 10 litri de socată și să o ajut și pe mama să facă pentru ei (și […]