Menu

Eton Mess cu bezea din aqua faba, frișcă cu liliac și căpșune

La un moment dat am văzut în feed o postare scrisă de Ina, și povestea ea acolo despre zeama rămasă de la una dintre conservele de năut și cam ce se poate face din aceasta. Nu am uitat de acel text însă, din varii motive am încercat tărășenia după vreo 3-4 ani. Adică acum 1 săptămână.

Cum primisem un pachet de la Sun Food și printre alte bunătăți erau și niște conserve de fasole albă, am zis să fac un test. Am făcut un chili sin carne cu boabele, iar zeama am păstrat-o la frigider vreo două zile, până când am avut o fereastră liberă.

Ce se observă în poze? Că bezeaua mea nu a crescut prea mult. Nici n-ar fi avut putere pentru că probabil zeama nu a fost destul de groasă, deși este posibil ca fiind obișnuită cu cea de ouă, să o fi bătut prea puțin. Drept pentru care, voi urmați sfatul Inei și puneți pe foc lichidul, să se evapore nițel și, astfel, să fie mai vâscos decât înainte. Asta dacă vreți o bezea bine crescută și tare. Dacă nu vă interesează acest aspect, urmați pașii de mai jos (cu mențiunea că la mai puțin lichid trebuie și mai puțin zahăr).

Ingrediente pentru bezea din aqua faba

120 ml lichid din conservă de fasole (sau năut) aka aqua faba
180 g zahăr pudră
1 lingură sirop de fistic (opțional dar cât de bun!)
1 lingură oțet
1 praf de sare

Ingrediente pentru frișcă, fructe și altele

200 ml smântână dulce de 30%
1 lingură jeleu de liliac
(sau o linguriță de zahăr)
căpșune
flori de liliac

Se pornește cuptorul și se lasă la 120 grade C.

Se toarnă lichidul miraculos într-un vas, se aruncă un praf de sare în el și apoi începe să se bată cu un mixer cu palete. La început n-o să se întâmple mare lucru dar pe măsură ce se bate, va începe să facă spumă (întâi mai timidă apoi mai curajoasă). Când se dublează în volum, se începe adăugarea zahărului puțin câte puțin. Și se adaugă treptat până se dizolvă tot. La final, se pune și lingura de oțet.

Jamila spune că bezeaua din aqua faba are nevoie de mai mult timp pentru a se întări corespunzător. Am simțit asta pe pielea (mâna) mea. Nu am și cronometrat, eram prea concentrată la bătut.

Dacă vreți bezele individuale puneți-le cu un pos în tavă. Eu am turnat pur și simplu compoziția în tavă, pe hârtie de copt umedă pentru că voiam o bezea din care să pot rupe.

Se bagă la cuptor și se lasă 1:45-2:00 ore. Bezeaua va fi crocantă la exterior și gumoasă la interior.

La partea de servit, se poate combina cum am propus eu sau… combinații n luate câte k. Adică se pune frișcă sau cremă sau ganache sau… și peste, se toarnă sos sau fără sos, direct cu fructe proaspete.

Note:

Au mai încercat aqua faba și:

Ina, care dă mai multe idei de folosire
Delicioasa, bezele de post
Andreea Chinese, un mousse vegan cu ciocolată
Ca sarea în bucate
Simona, cu greaua misiunea numită macarons
Alice, cu minipavlove vegane (bezea de aqua faba și cremă de ciocolată cu avocado)

3 Comments

  • Giorgi
    5 mai 2017 at 23:06

    Am facut macarons din zeama asta de naut si a iesit minunat. Miresme si mărgele se numeste locul meu. E ceva modest, nu am pretentia de mare sait.

  • Cătălina
    5 mai 2017 at 23:10

    Bună, Giorgi, am pus deoparte azi niște lichide dintr-o conservă de năut. Dacă am puțin timp o să încerc să fac și eu macarons. 🙂

  • Alice C
    15 mai 2017 at 21:24

    VAi, cum arata!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.