Dar l-am testat deja în creme de prăjituri și au ieșit foarte bine.
Am avut nevoie să îl gust în mai multe situații ca să mă pot obișnui cu gustul floral amărui dulce. Ca atare adică este destul de puternic. În combinație cu mascarpone sau frișcă e foarte plăcut.
Ingrediente pentru jeleu de liliac
125 grame flori liliac gata curățate din inflorescență
1000 ml apă fierbinte (la 80 grade C)
4 lingurițe agar-agar praf
500 g zahăr tos alb
suc de la 1/2 lămâie mare
2-3 flori de panseluțe (1 mură mică sau 1 afină)- pentru culoare
Florile de liliac se aleg cu grijă, să nu aibă și părți verzi (care sunt cam amare). Se spală rapid în jet de apă (presupunând că nu au fost culese din cel mai mare praf) și se lasă la zvântat într-o sită.
Apa se pune la fiert dar nu se lasă să clocotească. Dacă aveți un termometru, folosiți-l și opriți când are 80 grade C.
Se pun florile într-un borcan mare (atât cele de liliac cât și cele de panseluțe (sau mura), se toarnă apa peste ele, se acoperă cu capac și se lasă la macerat 24 ore.
După ce se scurge acest timp, se scurge foarte bine lichidul, se aruncă florile. Se amestecă apoi cu zahărul, sucul de lămâie și agar-agar-ul. Se pune la fiert. După ce ajunge la punctul de fierbere, se lasă pe foc mic 10-15 minute amestecând mereu.
Când este gata, se toarnă în borcane curate, sterilizate în cuptor și se acoperă cu capac.
Din câte borcane mi-au ieșit, unul singur a făcut floare pentru că avea capacul bușit și nu am observat. În rest, toate bune momentan. 🙂 Ceea ce vă doresc și vouă.
No Comments