Există în flora României (și a altor țări) numeroase plante ale căror flori sunt comestibile. Există cazuri în care acele flori pot fi consumate oricând, oricum și cazuri în care trebuie consumate cu moderație. Există specii cu fructe toxice dar flori comestibile, flori care pot fi consumate crude și flori care trebuie gătite.
În articolul de față (documentat de pe unde am putut) voi da cât mai multe nume și voi preciza dacă am mâncat și cum. E important să știți că după atâtea flori mâncate am și supraviețuit :)). E important să știți și cum pot fi gătite anumite flori și în ce combinații cu fructe, carne și legume merg mai bine.
Pentru acest articol am cules informații de pe internet, din cărți și din experiențele proprii. În același timp, l-aș dori cât mai interactiv. Adică puteți lăsa în comentarii povești despre anumite flori pe care le-ați consumat până acum, sau despre care știa bunica și le folosea și la bucătărie (nu numai în medicina băbească).
Bun.
Flori pe care le mâncam de ceva vreme dar pe care le ignorăm:
1. Conopida (de la conopidă consumăm inflorescența cu boboci încă nedeschiși). Este valabil pentru orice tip de conopidă fie că este albă, violet sau verde, normală sau romanesco.
2. Broccoli– un frate mai vitaminizat și un pic mai amărui decât conopida de la care consumăm tot inflorescența. Există în versiune verde și purpurie.
3. Anghinarea– se consumă discul pe care sunt prinse florile și bracteele (florile sunt cam tari, cam ca la imortele și nu cred că se mănâncă)
4. Caperele– bobocii florali se murează și se folosesc ca mirodenie- mai ales în sosurile și felurile de mâncare cu pește.
5. Mărarul– florile de mărar sunt bune în salată, la gătit cu pește și binențeles, obligatorii în murături.
Flori populare pe care le cunoaștem, folosim cu drag mai ales în deserturi:
1. Socul– florile de soc se folosesc pentru celebra socată, pentru sirop, pentru înghețată, sorbeturi, dulcețuri, prăjituri. Se consumă atât gătite cât și crude, nu exagerați însă cu partea verde, se pare că este toxică (frunze, tulpini). A nu se confunda cu florile de boz (care nu sunt comestibile, fructele nici atât).
2. Trandafirul– la fel ca prietenul său socul, se poate folosi pentru dulceață (de sine stătătoare sau combinată cu fructe), infuzii, sos pentru macerat fructe, apă vitaminizată cu fructe, sirop, jeleu, prăjituri, ceaiuri etc
3. Salcâmul– florile de salcâm se pot mânca și crude, sau prăjite rapid în tigaie după ce au fost tăvălite prin amestec de ou cu făină, sau în clătite, dulceață, sirop, jeleu, lichior.
4. Macul de câmp (cel roșu)– vă spun sincer că abia aștept să apară pentru că doresc să fac dulceață și jeleu din flori. Petalele de mac se pot folosi în salate, supe, pe și în deserturi, în pâine, în băuturi răcoritoare sau alcoolice, sirop, dulceață, jeleu. Nu este indicat a se consuma părți verzi (tulpini, frunze, fructe) pentru că au un conținut ridicat de alcaloizi toxici.
5. Levănțica– florile de lavandă se pot folosi atât proaspete cât și uscate. Sunt foarte aromate și folosite mai ales în deserturi (biscuiți, creme, panacotta, blaturi), înghețate, sorbeturi, siropuri, dulcețuri, miere. De asemenea în anumite bucătării (am văzut la finlandezi, de exemplu) florile se mai folosesc în sosuri care însoțesc carne roșie (ren).
6. Dovleac/dovlecel– florile se pot consuma atât crude cât și gătite, simple sau umplute cu ricotta sau alte tipuri de brânză, pane.
7. Liliac– băuturi răcoritoare combinate cu fructe, vinuri, jeleu, salate, dulcețuri, deserturi.
8. Toporașii (violete, Viola). A nu se confunda cu viorelele (Scilla spp.)- se consumă atât crude cât și preparate în diverse dulciuri, siropuri, bomboane, jeleu, pastă, creme, flori glasate, zahăr aromat, apă aromată, limonadă și alte băuturi răcoritoare.
9. Păpădia– siropuri, jeleuri, salate. E o floare (inflorescență) modestă, dar are gust bun în mâncare. De la această plantă se consumă inclusiv frunzele și tulpinile (de obicei crude în salate).
10. Magnolia– am avut de curând o discuție cu Roxana de la RookieFood și tot documentându-mă am aflat că unele specii de magnolie au flori comestibile, altele nu prea. Cele comestibile sunt M. x Soulangeana (cea cu flori mov), M. grandiflora (o specie cu flori albe parfumate și fruze veșnic verzi). Petalele se murează cu oțet și miere. Se folosește în salate. Frunzele de M. grandiflora se pot folosi în loc de frunze de dafin.
11. Crinii de vară (crinii sălbatici), genul Hemerocallis. Bobocii florali sunt perfecți în stir fry-uri, sotați, cruzi în salate. La fel și florile deschise simple sau umplute cu diverse. Atenție, mai există și alte genuri de crini însă majoritatea sunt toxici, vă sfătuiesc să nu încercați până nu studiați mai bine situația.
12. Gălbenelele– se pot folosi proaspete în salate și supe, uscate în pâine sau ca înlocuitor de șofran (pentru culoare). Florile uscate/proaspete se mai pot folosi în unt aromat, orez.
13. Bujorul– petalele se pot mânca în salate, în deserturi, crude sau gătite, se pot pune în apă pentru aromatizarea acesteia (împreună cu fructe sau singure), punch-uri cu fructe.
14. Laleaua– petalele sunt crocante și plăcute la gust, se pot mânca crude sau gătite. Bobocii de lalea se pot umple cu creveți, brânză, salate diverse. Pentru a le consuma, se scot înainte anterele și stigmatul. ATENȚIE! Sunt oameni alergici la lalele. Dacă manipularea plantei provoacă reacții alergice înseamnă că și mâncatul ei va avea cam aceleași efecte.
15. Begonia– numai florile Begoniei x tuberhybrida sunt OK. Dar și acestea sunt contraindicate celor care suferă de reumatism, gută sau celor care au pietre/nisip la rinichi, pentru că au conținut ridicat de oxalați. Altfel, se pot consuma ca atare, sunt foarte decorative în salate, mic dejunuri cu iaurt, sorbeturi, deserturi. Cei de la Microgreens România le vând în pachetele de mixuri de flori.
16. Mușețelul– se folosește în apă aromată, limonadă, în deserturi cu creme precum panacotta, creme brulee și altele, în siropuri, jeleuri.
17. Crăițele (Tagetes)– gustul de citrice le face ideale pentru salate, sandwichuri sau canapes, deserturi calde. ATENȚIE! Se consumă cu moderație și doar ocazional.
18. Sânzienele– cineva mi-a povestit de curând că a băut la un moment dat sânzienată și că a fost cea mai bună băutură gustată până atunci. Era undeva la un eveniment organizat în colaborare cu Ierburi Uitate, parcă.
19. Albăstreaua– Dacă ați văzut vreodată un lan de grâu cu buze roșii de maci atunci ați văzut și ochii albaștri ai albăstrelei. Am văzut de multe ori petalele în diverse salate, deserturi cu fructe sau decorând preparate deosebite.
20. Garoafa (diverse specii)- petalele au gust ușor picant spre cuișoare, așa că sunt folosite în diverse preparate culinare și băuturi răcoritoare sau alcoolice: deserturi, înghețate, sorbeturi, salate, sirop, jeleu, punch, limonadă, apă aromată.
21. Trandafirul japonez, hibiscusul– ceaiuri, deserturi diverse, jeleu. Se pot consuma și proaspete în salte dar se curăță înainte de polen.
22. Condurașul, Tropaeolum– ca și frunzele acesteti plante, florile sunt ușor picante ceea ce le face minunate în salate și alte preparate proaspete. În plus, sunt extrem de decorative.
23. Caprifoiul– florile se pot folosi crude/gătite în limonadă, apă aromată, jeleu, deserturi, budinci, siropuri. Avem o rețetă de limonadă și pe Kissthecook 😉
24. Glicina– florile sunt singura parte comestibilă a acestei plante și se pot folosi în apă aromată, limonadă, vin, salate, alte preparate.
25. Panseluța– ca și fratele ei muuult mai parfumat, panseluța are flori comestibile. Acestea se folosesc în salate, ca decor pe prăjituri, simple sau glasate.
Închei aici prima parte pentru că nu doresc a vă plictisi. Însă vor continua mai multe postări împărțite pe căprării: flori ale arborilor fructiferi, flori de legume, flori ale arborilor decorative și diverse flori din flora spontană, flori toxice. Sper să vă placă și să vă inspire. Și, înainte de a încerca un fruct nou, rădăcină, tulpină, floare, sămânță, studiați. NU toate părțile unei plante sunt toxice cum nu toate sunt comestibile. Așa că aveți grijă ce culegeți, de unde și cât 😉
-Va urma-
Note: dacă aveți rețete cu flori pe blog, vă invit să le publicați în comentarii. Nu contează cum ați folosit acele flori, hai să le facem cunoscute. Mulțumesc!
Surse de informare:
Wikipedia
Ierburi Uitate
Thompson Morgan
Edible Landscape Design
Eat the Weeds
Toate imaginile îmi aparțin și sunt luate din portofoliul meu de pe www.dreamstime.com
13 Comments
Iuliana
3 mai 2017 at 7:08De cand asteptam sa scrii despre flori! La mine e o lupta….pe cat de mult imi place sa le folosesc in retete, pe atat de greu imi este sa le inghit de-a binelea :)) Asta si pentru ca in general nu le-am prelucrat, ci mai mult am ornat cu ele asa, intregi.
Am facut o tarta cu capsuni decorata cu flori de salcam si desigur, gogoselele cu flori de salcam pe care mi le facea bunica. Sunt aici: http://bucate-aromate.ro/tag/salcam/
Trandafirii uscati sunt preferatii mei pentru deserturi si ceai, la fel si pudra de hibiscus care e un colorant natural minunat: http://bucate-aromate.ro/tag/trandafiri/
Iar ultimul tort l-am decorat cu flori de liliac…pe care toata lumea le-a lasat in farfurie :)) http://bucate-aromate.ro/2017/04/tort-duo-chocolat-intr-un-decor-de-primavara/
Cătălina
3 mai 2017 at 8:02E drept ca florile de liliac nu-s pe gustul oricui. Sunt usor amarui dar mie imi plac. Nu imi placeau in schimb cele de trandafir dar in timp m-am obisnuit cu ele, ba am incercat mai multe soiuri pentru ca nu sunt toate la fel. Multumesc mult pentru retete! Au inceput sa infloreasca salcamii si abia astept sa fac retete noi cu florile lui. Sa incerci nghetata de salcam, este delicata si delicioasa.
Cata
4 mai 2017 at 16:49Pe cat de innebunita dupa flori sunt in general (in absolut toate formele lor), pe atat de putin imi plac la ornat. Cred ca de vina e trendul asta subit cu decoratiile din flori comestibile folosite in orice, oricum, fara discernamant si legatura cu preparatul in sine deseori (ma simt bombardata, sincer).
Alta e povestea daca ele sunt star-ul preparatului: socata e unul din cele mai puternice declansatoare de amintiri din copilarie, as manca flori de dovleac/dovlecel umplute oricand si oricum, the same for flori de salcam si mana-maicii-domnului (mai facea cineva asta in copilarie? e oare chiar comestibila?).
Abia astept continuarea! <3
Cătălina
4 mai 2017 at 16:52Da Cata! Si eu mancam si inca mananc flori de Mana Maicii Domnului. Vezi ca sunt deja in lista (caprifoi). Cand infloresc incearca sa faci limonada cu ele. Este foarte buna :”>
Enache Alexandra
5 mai 2017 at 2:43Asta este unul dintre cele mai interesante si utile articole pe care le-am citit in ultima vreme. Cand am fost la blogmeet-ul organizat de Selgros, am ramas impresionata sa aflu, pentru prima data, ca sunt numeroase flori comestibile. Ba chiar am si degustat cateva si chiar sunt destul de interesante.
Cătălina
5 mai 2017 at 10:51Multumesc mult, vor mai fi niste postari, numai sa imi fac timp 🙂
Stirile saptamanii pentru afaceri cu flori - Marius Dosinescu
5 mai 2017 at 18:45[…] articol interesant ne prezinta florile comestibile din Romania. Citeste aici ce flori poti utiliza in decorul mesei, pentru a avea farfurii demne de un bucatar profesionist […]
Bunatati din Natura
15 mai 2017 at 20:37Ce nebunie! Foarte interesant! Clar mi-ai atras atentia cu asta. Este exact pe stilul meu. Sunt mereu curioasa daca ceea ce vad si imi place se poate cumva asorta cu ceva comestibil. Sunt innebunita dupa floarea de salcam si Siropul de salcam e preferatul meu. Dulceata nu m-a convins.
Cu macii insa m-ai facut ff curioasa. Am sa incerc sa stii.
Pana atunci flori sunt in camara mea cate vrei: Papadie, salcam, soc, liliac, lavanda si din galbenele am facut ulei pe care mai apoi l-am folosit la cremele naturale. http://bunatatidinnatura.ro/dulceata-naturala\
Sa ai spor si te astept si cu alte noutati!
Andrei
12 iunie 2017 at 13:42Buna, florile de soc pot fi folosite la fel ca si cele de salcam (cum bine ai spus) in gogosele, clatite….nu am incercat…inca, dar cand voi face asta iti voi trimite si poze….socata este in schimb senzationala….as merge mai departe si incerca sa fac cidru de soc…dar nu am o reteta clara…poate ma ajuti 🙂
merci
Cătălina
12 iunie 2017 at 15:36Din pacate nu am gasit o reteta specifica. Multi zic sa faci cidru de mere si sa combini cu flori de soc. Dar nu am gasit ceva concret.
Andrei
13 iunie 2017 at 8:52Incercam…vedem ce iese…sunt in primul an de plantatie de soc…din anul II vom avea ceva mai mult soc….asa ca la anul…va astept la flori si fructe de soc (btw…dulceata din fructe este dementiala…un gust ce nu il intalnesti 🙂 ) …si poate o sa facem si cidru 🙂
Catalina
13 iunie 2017 at 9:16Multumim!
Apă infuzată cu lămâie şi flori de caprifoi - Bucate Aromate
29 iunie 2017 at 9:51[…] ca să fiţi 100% convinşi că totul e în regulă, ciţi la Cătălina – Kiss the cook un articol foarte bine documentat în care veţi descoperi pe lângă caprifoi, şi multe alte […]