Ca să ştiţi din start, reţeta de azi nu va cuprinde anumite imagini pentru că ele nu au fost făcute (pare fără sens propoziţia dar o să vedeţi că nu-i chiar aşa). Nu-s făcute pentru că la momentul respectiv, în mijlocul pregătirilor nu mi-a trecut prin cap că anumite chestii din biochimia elementelor cu care lucrez nu se pupă, iar rezultatele pot fi cam urâţele.
Voi scrie în introducere despre ce este vorba iar reţeta o voi scrie aşa cum ar fi trebuit să se desfăşoare de la bun început.
De ceva vreme, pregătesc majoritatea cremelor folosindu-mă de brânză mascarpone şi fructe (+ zahăr). La fel am procedat şi de data aceasta dar lucrurile n-au mers tocmai ca pe roate.
Aşadar, cu ocazia pregătirii acestor prăjiturele am aflat că fructul de kiwi conţine o enzimă numită actinidină care în contact cu diferite produse lactate începe să dizolve proteinele acestora (partea bună a acestei enzime este că sucul de kiwi proaspăt se poate folosi cu succes ca şi cel de ananas la marinate pentru că frăgezeşte foarte bine carnea). Partea rea în povestea prăjiturilor mele este că după 1 oră crema de mascarpone şi kiwi a devenit cam amară. La proba cu deştul (imediat după amestec) a fost delicioasă. Mai încolo… dacă treceai peste gustul amar era ok.
Cum se poate evita acest lucru? Simplu: înainte de amestecarea brânzei mascarpone cu piureul de kiwi este bine ca pe acesta din urmă să-l daţi într-un clocot şi să-l lăsaţi la răcit. Este atât de simplu.
Enzima aceea păcătoasă are o problemă şi cu gelatina (care este de natură animală)- din care dizolvă colagenul şi face întărirea acesteia dificilă.
N-o mai lungesc dar înainte de aceasta voiam să vă spun că în aceeaşi situaţie se găsesc şi fructele de ananas (respectiv enzima bromelaină) sau papaya (enzima papaină).*
Iar acum încep să scriu reţeta 🙂
Ingredientele necesare pentru 12 cupcakes (partea aceasta este preluată din „200 cupcakes” de Joanna Farrow):
150 g fistic crud
125 g unt nesărat la temperatura camerei
125 g zahăr tos
150 g făină albă
2 ouă
1/2 linguriţă praf de copt
Ingrediente pentru cremă (frosting) şi decor
250 g brânză mascarpone
2 fructe kiwi bine coapte
2 linguri zahăr tos
100 ml smântână dulce
E bine să ne ocupăm întâi şi întâi de cremă. Cele două fructe de kiwi se curăţă de coajă şi se pasează bine în robot. Piure-ul obţinut se pune apoi într-o crăticioară şi se dă în clocot câteva minute (arrivederci actinidină!). Se lasă la răcit şi apoi se amestecă foarte bine cu brânza mascarpone şi cu cele două linguri de zahăr. Se acoperă vasul şi se lasă la frigider.
Cât se întăreşte crema, se pregăteşte baza. Dacă nu aveţi fistic gata decojit va trebui sa faceţi voi această treabă destul de anevoioasă.
Carevasăzică se pun cele 150 grame fistic într-un vas rezistent la căldură şi peste el se toarnă apă fiartă cât să-l acopere. Se lasă câteva minute şi apoi se strecoară şi se pune într-o cârpă curată (dacă aveţi una cu ţesătură mai aspră, cu atât mai bine). Se strânge cârpa ca pe un sac şi se freacă bine în palme fisticul.
Majoritatea cojilor se vor desprinde de fistic, iar unele vor trebui jupuite cu mâna. Va dura ceva această operaţiune dar cu răbdare o veţi scoate la capăt. Cu ajutorul unui cuţit cu lamă lată şi bine ascuţită fisticul se mărunţeşte mediu spre mare. Se pun deoparte 100 grame din el.
Se porneşte cuptorul şi se lasă la încins la 180 grade C.
Restul de fistic se amestecă cu făina în care am pus praf de copt, zahărul tos. Separat se freacă ouăle şi untul moale. Nu trebuie să vă daţi silinţa foarte tare. Oricum urmează să încorporaţi acest amestec în ingredientele solide. Se amestecă aşadar, bine bine toate ingredientele.
Apoi cu o lingură curată se umplu până la jumătate alveolele dotate cu hârtiuţe ale unei tăvi de brioşe de 12 bucăţi. Pare puţin daaar… după ce ajung la cuptor cresc.
Se lasă la copt cam 20 minute. Se scot, se lasă la răcit pe grătar şi apoi se scot hârtiuţele.
Smântana dulce se scoate de la rece şi se bate bine cu mixerul. Se începe prima partea a decoratului, mai precis, cu un cuţit cu vârf bont, se întinde smântâna bătută pe baza şi pereţii fiecărui cupcake. Apoi se cufundă în vasul în care am păstrat restul de fistic şi se îmbracă în strat subţire.
După ce sunt gata toate, se scoate crema de kiwi de la rece, se pune într-o pungă de ornat + vârf numărul 30 şi se conturează şi moţul. Se presară fistic (din cel mai mărunt).
*Sursă: wikipedia- kiwifruit, pineapple, papaya.
4 Comments
Alina
13 februarie 2012 at 10:08Arata demential!
Andie
13 februarie 2012 at 12:00Enzima sau nu, mi se pare geniala idea tavalirii lor in fistic. Aceasta idee va fi testata, fara urma de indoiala! De cand le-am vazut prima oara, am stiut ca vom fi prietene :))
je
22 februarie 2012 at 17:13http://www.templeofdogs.org/wp-content/gallery/gifs-used/cupcake-dog.gif
Emily
27 februarie 2012 at 21:21super fain le-ai imbracat! Imi place la nebunie hainuta aceasta de fistic delicios!
Pupicei scumpa mea!