Aşa că după ce m-am gândit la ce fel de tocană aş putea să folosesc metoda de mai sus, într-o seară am cumpărat cele de trebuinţă şi am pregătit-o. Am chemat şi copiii să-mi dea o mână de ajutor (la mâncat), adică pe Ana şi pe Radu.
Nu am făcut clasica tocană de vită cu Guinness ci am preferat să pregătesc cu o bere din Cehia (care îmi place foarte mult), hribi şi păstârnac.
Iată lista de ingrediente:
Pentru tocană
700 g carne de vită mai împănată
3 bucăţi mari de păstârnac
50 g hribi deshidrataţi
1 ceapă medie
1 cutie şi jumătate de bere neagră (Krusovice cerna)- sau după preferinţe
5 căţei usturoi
4-5 fire cimbru uscat
sare de mare
pătrunjel
1 lingură ulei
un cub mic de unt
1 lingură generoasă de muştar cu boabe- eu am avut unul în Ginness
Pentru aluat şi „lipici”
300 g făină integrală/ albă
160 ml apă caldă
7 g drojdie deshidratată
1 linguriţă melasă/ miere
sare
1-2 linguri făină
2- 3 linguri apă
În primul rând cu vreo 2 ore înainte se pun la hidratat hribii până îşi recapătă volumul.
Apoi într-o cratiţă de fontă sau ceramică se încing uleiul şi untul. Carnea se curăţă de diverse zgârciuri, pieliţe şi se taie cuburi. Ceapa se curăţă, spală şi se toacă mai mare.
Se pune ceapa la călit şi după ce devine străvezie se adaugă carnea de vită. Se lasă şi aceasta la „albit”, invârtindu-se pe toate părţile. Usturoiul se lasă în cămaşă, se zdrobeşte uşor şi se adaugă şi el în cratiţă.
Se sărează, se piperează şi se toarnă 1 cutie şi jumătate de bere (restul de bea cu graţie). Se dă în clocot şi apoi se acoperă cu capac, se lasă o fantă mică care să scoată surplusul de aburi şi se lasă la foc foarte mic. Ideal ar fi să punem capacul de tot dar berea se umflă foarte tare şi dacă nu sunteţi vigilenţi nu ajunge şi pe aragaz.
După vreo oră, se storc uşor hribii de apă şi se pun în tocană. Se curăţă apoi şi păstârnacul, se taie rondele, se adaugă în tocană. Se pune, legătura de cimbru uscat şi lingura de muştar. Se acoperă din nou parţial cu capac şi se mai lasă o oră, o oră şi jumătate până scade din sos.
Pentru pregătirea aluatului se pune linguriţa de melasă la dizolvat în apa călduţă. Se adaugă drojdia şi se lasă cam 10 minute până începe să se hrănească. Făina se pune ori într-un bol mai mare ori în vasul de la robot, se adaugă sarea şi se toarnă apa cu drojdie. Se amestecă şi frământă puţin să apoi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.
Când este crescută, se pregăteşte separat adezivul, adică se amestecă lingura de făină cu apa. Se porneşte cuptorul şi se lasă la 180 grade C.
Se ia cratiţa cu tocană de pe foc şi se lasă puţin la răcorit. Aluatul se transferă pe masa pe care este făină din belşug şi se întinde cât să acopere cratiţa cu tocană plus o margine lată de 4- 5 cm. Cratiţa cu tocană se dă cu pensula înmuiată în adeziv, pe margine, la exterior şi apoi se pune luatul cu grijă presându-l până rămâne lipit peste tot.
Se pune la cuptor şi se mai lasă o jumătate de oră sau până se rumeneşte bine. Se aduce la masă cu tot cu capac (se va bate lumea pe el, parol!).
Se poate servi cu piure de cartofi sau ca atare.
6 Comments
Emily
11 februarie 2012 at 21:20oh, ce bine arataaaaaaaaa ♥
Laura Adamache
14 februarie 2012 at 9:37Cata, draga mea, ce minune ai facut tu acolooo!!! Tare pofta mi-ai facut!
Pup cu drag !!
Ana
17 februarie 2012 at 9:45buna.
Nu a fost chip sa gasesc acea bere, am luat altceva,tot neagra, una pe care am gasit-o la kaufland. Tu unde gasesti ceheasca asta? merci
Cătălina
17 februarie 2012 at 10:39Eu iau de la Angst. Si cred ca am vazut si-n Cora si real.
Ana
17 februarie 2012 at 18:53bun, o sa ma uit,merci
{ Tocana de iarna cu bere neagra } | Jurnalul Anei
1 iulie 2012 at 21:24[…] inspirat de la Catalina,insa am scos ingrediente, am pus altele,am schimbat carnea etc, incat a iesit ceva -gen stilul […]