Menu

Muştar în whisky

Ştiu vreo câţiva care n-ar da un strop de whisky în altă parte decât pe gât şi mai ştiu câţiva cărora reţeta aceasta le va face cu ochiul.

De ceva vreme Ana şi cu mine ne gândeam să facem şi o rubrică de sosuri, marinade, creme, adică preparate care să ajute la pregătirea altor preparate sau care să completeze gustul acestora. Ar mai fi şi cea de tips & tricks, dar cel puţin eu încă învăţ şi trec prin greşeli ca să pot spune mai încolo: „aveţi grijă că”, „nu e bine să”. 😛

Aşadar, muştar în whisky este atât o reţetă de sos cât poate fi una de marinat carne de vită sau vânat. Din punctul meu de vedere, ca marinadă poate fi folosită imediat iar ca sos după ce boabele de muştar se vor fi îmbibat bine cu lichid.

Nu am vrut să cumpăr o sticlă de whisky întreagă pentru că la momentul în care am pregătit minunăţia mă gândeam s-o testez întâi aşa că „am luat de la gura” colegului meu Constantin vreo 200 ml.

Când am fost la fabrica de bere Guinness din Dublin, mi-am luat un stock mic de muştar cu Guinness şi am auzit mormăituri pe acolo cum că la irlandezi şi scoţieni s-ar face şi cu whisky, aşa că am săpat niţel pe net şi am dat de reţeta Zenei Leech-Calton pe care am adaptat-o niţel la ingredientele pe care le aveam în casă. Ştiu că originala are oţet balsamic în componenţă, dar eu cumpărasem de curând o sticlă şi când am ajuns să-l folosesc am văzut că marca respectivă e plină de „E-uri” aşa că am renunţat la el.

Dar, să începem:

Ingrediente pentru 4 borcănele de 106 ml

60 grame boabe muştar alb
60 grame boabe muştar negru
(dacă nu găsiţi la Plafar, încercaţi la băcănia lui Marius sau la Magazinul de Mirodenii)
150 ml whisky
60 ml oţet de mere cu miere
5 linguri melasă
1 linguriţă nucşoară
proaspăt măcinată
1 jumătate linguriţă ienibahar
1 jumătate lingurită sare de mare
1 jumătate linguriţă piper negru
proaspăt măcinat

Modul de lucru e foarte simplu şi nu necesită operaţiuni speciale. Dar pentru ca produsul final să dureze în timp, ar fi bine să spălaţi şi să sterilizaţi borcănaşele.

Aşadar, într-un vas nereactiv se pun pe rând boabele de muştar alb şi negru, ienibaharul, sarea, piperul, nucşoara, melasa şi se amestecă. Apoi se torn whisky-ul şi oţetul de mere (sau balsamic, după preferinţe).

Se amestecă foarte bine şi se pune conţinutul în borcănaşe.

După ce se pune capacul se mai scutură energic de cîteva ori, (se pozează) şi se bagă la frigider.

Nu are legătură cu acest post, dar ştiu că Miriam e pe cale să rezolve problema de matematică complicată 1 + 1= 3, aşa că îi doresc cu tot dragul toate cele bune şi multă sănătate 🙂

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.