Menu

Quiche cu feta, dovlecei şi mărar

E mijlocul celei de-a doua săptămâni în care n-am gătit nimic nimicuţa. Asta dacă nu punem la socoteală 2 cartofi copţi şi o salată de fructe şi seminţe diverse.
Ce-oi fi păţit, vă întrebaţi? E foarte simplu. Pe principiul „frica păzeşte bostănăria” am urmat sfatul medicului care e scris negru pe alb în foaia de externare şi anume: „a se evita băile fierbinţi (aburii fierbinţi)”. Astfel încât, ochii mei cratiţă n-au văzut şi nici mâna lingură de lemn n-a ţinut.

Aşa că reţeta de azi este scoasă de la naftalină, se poate pregăti repejor (şi scrie şi mai repejor-ca să revin la somnul de refacere).

Pentru ea m-am inspirat de la una din pizzele produse şi livrate de Fabio Pizza (cine nu ştie… să caute pe net 😀 ).

Ingrediente pentru aluat (tavă de 24 cm diametru):

200 g făină integrală de grâu
100 g unt
25 ml lapte dulce
sare

Ingrediente pentru umplutură:

300 g brânză feta
200 ml lapte dulce
2 dovlecei
cât mai drepţi
2 ouă
4-5 fire mărar

În primul rînd, se porneşte cuptorul şi se lasă la încins până la 180 grade C (adică treapta a 3-a).

Se pune făina în vasul robotului de bucătărie şi peste ea untul rece tăiat cuburi. Se adaugă sarea şi 1- 2 fire de mărar fără tulpini. Se amestecă la viteza medie până când se formează firimituri. Se adaugă treptat laptele rece până când în robot se formează o bila de aluat.

Se pregăteşte o foaie de copt mai lungă decât lată şi se împătureşte o dată. La mijloc se pune bila de aluat şi cu făcăleţul se întinde până când se formează un cerc ceva mai mare ca diametru decât tava de copt.

Se aşează în tava unsă cu puţin unt şi se bagă la frigider 15-20 minute.

Pentru umplutură se ia bucata de feta şi se zdrobeşte cu furculiţa într-un vas adânc. Se adaugă cele două ouă şi se amestecă, apoi laptele dulce. Se omogenizează cu telul până nu mai rămân cocolaşe de brânză. Nu-i nimic dacă această compoziţie vi se pare prea lichidă. Se va întări cu bine la cuptor 😉
Se toarnă compoziţia în tavă peste aluat.

Dovleceii se spală şi se şterg cu o cârpă curată. Cu un curăţător de legume (din acela cu lamă mobilă) se taie fâşii cât mai lungi de dovlecei. Se înfăşoară fâşiile una peste alta pe deget, se scot uşor şi se pun în tavă. Se vor desface ele puţin dar sunt mai fermecătoare aşa. 🙂 Vor ieşi câteva spirale verzulii numai bune de un contrast în toată crema albă de brânză. Se pun şi câteva frunzuliţe de mărar printre spiralele de dovlecei.

Se bagă tava la cuptor. Se lasă până se rumeneşte quiche-ul uşor pe margini şi capătă o culoare gălbuie la mijloc.

Se serveşte cald sau rece, după gust, cu o bere alături. Poftă bună!

Ah, să nu uit! Vă mulţumesc pentru voturile şi comentariile la reţeta din 10 ianuarie 🙂 Pe 14 februarie zbor la Milano!

6 Comments

  • Bogdan
    2 februarie 2012 at 11:03

    Te angajez pe post de decorator, le quiche arata genial! 🙂

  • Cătălina
    2 februarie 2012 at 11:08

    Haha, merci 🙂

  • Edith
    2 februarie 2012 at 11:48

    Suuperb arata!
    Am mai vazut undeva ideea asta cu fasii rasucite, mi s-a parut geniala!

  • Cătălina
    2 februarie 2012 at 12:18

    Eu vazusem aici mai demult, dar e mai complexa si mai cu rabdare: http://invatsagatesc.blogspot.com/2011/03/unde-mananci-la-pranz.html

  • jadech
    3 februarie 2012 at 21:06

    excelent!arata nemaipomenit si o voi pregati negresit, daca si gustul e de nota 10, atunci it’s a keeper!

  • Emily
    11 februarie 2012 at 21:24

    oh, dumnezeule, ce bine arataaaaaaaa ♥

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.